Constatarea aceasta, preponderent statistică fiindcă ea este expresia unui calcul realizat pe baza numărului parlamentarilor români și a funcțiilor ocupate de aceștia în actualul mandat al Parlamentului European, ne oferă totuși și altceva decât o cifră, și anume, perspectiva unei mai bune reprezentări românești în ceea ce sociologic s-ar putea denumi, ”indicele de participare la manifestarea puterii europene”. Asta chiar dacă, adesea am fost în situația de a ne simți cetățenii unei țări mari (ca întindere și populație) dar cu putere mică în ceea ce privește luarea deciziilor în politicile Uniunii Europene! Se pare că timpul schimbării acestui disconfort românesc cu o stare de demnitate și mulțumire de sine poate veni după alegerile europarlamentare de anul acesta,din 25 mai.

De ce spun asta?…Simplu, fiindcă probabil vom asista la schimbarea raportului de forțe politice din structura Parlamentului European ,mai precis, dintre principalele două tabere: cea de centru-dreapta (Partidul Popular European/ PPE), adepta politicilor de austeritate și constrângeri (să nu uităm că din acest grup au făcut parte și europarlamentarii PDL iar românii au simțit pe pielea și în buzunarul lor politicile promovate de acest grup aflat cu 36% din mandate la conducerea Parlamentului European) și, în contrapondere, cea de centru-stânga, PSE, socialiștii europeni, adepții unei politici mai umane și permisive, capabile să asigure o speranță consumului și, prin acesta, încrederea în viitor a cetățenilor europeni și în reducerea șomajului în rândul acestora. Europarlamentarii PSD și actualii candidați ai USD, sunt și vor fi afiliați acestei grupări politice de centru-stânga. O grupare care după cum o indică sondajele e plasată pe un trend crescător față de cele 25 de procente avute acum ca număr de mandate,asta în timp ce, popularii europeni (ca și ”membrii” lor din România dealtfel!) din fericire pentru speranțele noastre la o viață mai bună în anii următori, au prognozată o scădere a scorului electoral după alegerile din 25 mai, de cel puțin 8%.

Cu alte cuvinte, mare parte dintre cele 500 de milioane de europeni care vor alege cei 751 de europarlamentari, s-au săturat! Le-au ajuns politicile de dreapta și centru-dreapta și unde a dus Uniunea Europeană aceste politici.

Din păcate, și la noi, se vorbește mai mult de salariile europarlamentarilor, de liste de candidați decât de ceea ce pot aduce aceste alegeri în viața românilor. Să nu uităm că tabăra politică majoritară și noile coaliții țesute în jurul ei din Parlamentul European vor desemna candidatul pentru Peședinția Comisiei Europene, că în viitoarea guvernare europeană trebuie să contăm și, nu ca până acum, să ne evidențiem (cum au făcut-o unii europalamentari PDL ) mai mult prin declarații defăimătoare la adresa României și a românilor. Trebuie să fim luați în seamă ca parteneri nu ca anexe numerice!
Doar dacă mă gândesc bunăoară la Politica Agricolă Comună (PAC) nu pot să-mi imaginez că țăranul român dorește altceva decât candidații USD (cei ai PSD, PC, UNPR, așadar) în ceea ce privește politicile agricole și anume, subvenții financiare și susținerea corectă a producției agricole în condițiile de performanță și potențial ale agriculturii românești. Sau că, dată fiind ponderea producției agricole în rata creșterii economice românești, europarlamentarii noștri nu vor face tot ce depinde de ei pentru a-i conserva acesteia ritmul de creștere.

Sunt convins că deși nu vor da buzna la urne ca atunci când își aleg primarii, românii sunt conștienți că votul lor la europarlamentare va fi unul util și că majoritatea acelora ce vor vota vor știi că aleg în primul rând pentru ei. Că alegând candidații USD (reamintesc, ținând cont de tendința preferințelor politice actuale în cadrul UE) creează premisele unei și mai consistente alocări financiare României, altfel spus, că în buzunarul activităților și proiectelor lor vor ajunge mai mulți bani. Aspectul financiar e doar unul dintre multele nuanțe ale bunei reprezentări. Respectul, stima de sine și a celorlalți, credibilitatea oferită de rezultatele din propria țară (or să nu uităm că actuala guvernare a transformat țara într-una stabilă economic și geopolitic, cu cea mai bună creștere economică și rată de absorbție a fondurilor europene din ultimii ani) sunt tot atâtea atuuri pe care, sper, ca prin votul lor dat candidaților USD,cât mai mulți români să le certifice și să le ceară a nu fi ignorate.

De-aici pornim!…Sper să și ajungem ca între țările UE să fim cetățenii unei țări respectate. Depinde însă și de ce vor românii! Depinde și de votul lor la alegerile europarlamentare, de locul unde vor să-și plaseze europarlamentarii ce-i vor binele,cei ai USD: în ”barca” solidă a puterii europene sau pe scândura plutitoare a opoziției!

Prin votul lor, cetățenii își validează dorințele! De aceea, el, oricare ar fi acesta, e de respectat totdeauna!

 

Senator PSD, Ioan Deneş

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.