Senatorul PSD, Ioan Deneș solicită ministrului Justiției, punctul oficial de vedere în ceea ce priveşte aplicarea „regulii precedentului” în actul de justiţie.
„Interpelare adresată ministrului Justiţiei, Robert-Marius Cazanciuc
Obiectul interpelării: „Regula precedentului”, de ce nu şi în justiţia românească?
Două situaţii juridice cu impact social şi importante consecinţe pentru numeroşi cetăţeni ai României m-au determinat să readuc în discuţie şi să vă solicit oficial un punct de vedere asupra utilizării „regulii precedentului” în actul românesc de justiţie.
Sunt de notorietate deja deciziile de incompatibilitate stabilite de către Agenţia Naţională de Integritate multor primari din ţară (inclusiv pentru Preşedintele ales al României, domnul Klaus Iohannis) şi încă nedefinitivate juridic, dar şi angajamentul şi obligaţia Guvernului României condus de Domnul Victor Ponta de a achita acum drepturi financiare câştigate în instanţele judecătoreşti de către unii bugetari.
Şi într-o situaţie, dar şi în cealalată, ignorându-se precedentul judiciar, se va ajunge sau s-a ajuns deja, la o „dreptate nedreaptă”. Fiindcă, dacă Domnul Iohannis, va fi declarat „compatibil” în procesul cu ANI iar celorlalţi primari aflaţi în situaţii similare cu Domnul Preşedinte le-ar fi confirmate incompatibilităţile, atunci ar fi nedrept. La fel de nedrept, precum s-au dovedit sentinţele în procesele unora dintre bugetari care au atacat în instanţă tăierile salariale şi au pierdut, dar altora, alte instanţe, le-au dat câştig de cauză, şi iată, deşi în situaţii similare, sunt doar unii în situaţia de a-şi recupera banii pierduţi prin decizia guvernului „Boc”. Profund nedrept!
De bunăseamă că dacă şi în justiţia românească ar fi funcţionat constant „regula precedentului” aşa cum se întâmplă în alte ţări (recunoscute pentru actul lor de justiţie) asemenea situaţii anormale nu ar exista. Fiindcă orice om normal ar fi de acord că la o faptă similară, săvârşită în aceleaşi condiţii, sentinţele ar trebui să fie identice. Indiferent de tipul faptelor şi nivelul instanţelor care le judecă.
În consecinţă, vă solicit punctul oficial de vedere al Ministerului Justiţiei în această chestiune, mai exact, în ceea ce priveşte aplicarea „regulii precedentului” în actul de justiţie”.