Războiul pe care Rusia la început în Ucraina în 2021 a pornit o întreagă reformă în toată Europa, care a început să își rearanjeze prioritățile și să reinvestească sume semnificative în industria militară.

Acest trend de reorientare către investiții în industria de apărare și-a făcut simțită prezența și în România, care datorită proximității față de război a primit mult mai multă atenție din partea aliaților din NATO, țara noastră devenind un jucător influent în regiune.

În România, unul dintre efectele imediate ale acestei schimbări este creșterea bugetului Ministerului Apărării, care în 2023 a fost de 2,5% din PIB, chiar dacă executarea bugetară a scăzut, fiind cheltuiți doar 1,58% din PIB. Pe lângă alocarea mai multor fonduri pentru achiziția de tancuri, avioane și rachete, a fost început un proces de reînviere a producției proprii și de atragere a investițiilor străine.

Cel mai important jucător din industrie rămâne Guvernul României

Cel mai important jucător de pe piața militară din România este Compania Națională Romarm SA și este controlat de Guvern, prin Ministerul Economiei. Aceasta are 15 filiale și o sucursală în toată țara, fabricile acesteia producând: vehicule blindate, armament, rachete, proiectile, pulberi, explozivi și multe altele.

Datorită cererii crescute de armament, care a venit deodată cu începerea războiului din Ucraina, Romarm a început să accelereze și să încurajeze colaborările cu marile companii militare din alte țări, dar și să își repornească producția unde a fost oprită.

Unul dintre cele mai recente exemple de readucere la viață a industriei militare este fosta uzină mecanică din județul Caraș-Severin, Arsenal Reșița. În urma semnării unui contract cu o firmă din București, fabrica va produce obuze de calibru 152 mm, după mai mulți ani de pauză. Conform directorului societății, producția va începe în această toamnă, lucru care va fi posibil prin 300 de angajați.

Germanii intră puternic în România

Unul dintre cei mai mari investitori jucători străini în industria militară românească este conglomeratul german Rheinmetall, care este implicat atât prin vânzarea de echipament Armatei, cât și prin investiții proprii în fabrici din țară.

Rheinmetall este unul dintre cei mai mari producători de echipament militar din lume, având 139 de locații active în mai multe țări, printre care se numără Germania, SUA, Canada, Marea Britanie, și din 2023 și România. Cel mai popular produs la care contribuie este tancul Leopard 2, acesta fiind folosit de mai multe țări europene.

La începutul acestei săptămâni, Rheinmetall a încheiat o tranzacție prin care va deține 72,5% din Automecanica Mediaș, achiziție care a fost aprobată de către Consiliul Concurenței în aprilie. Noul nume al fabricii va fi Rheinmetall Automecanica și va produce vehicule de luptă (transportorul blindat Lynx și camioanele HX), investitorul estimând vânzările anuale la 300 de milioane de euro.

Prin această tranzacție, Rheinmetall devine și mai implicată în industria militară din România, după ce anul trecut a creat în Satu Mare un Centru de mentenanță pentru mai multe vehicule de luptă folosite de Ucraina în război.

Rheinmetall își extinde influența în România și mai mult prin construirea unei fabrici de pulbere în județul Brașov, în orașul Victoria, deși platforma Pirochim a produs aici pulbere timp ce 50 de ani. Investiția în noul proiect va fi de 400 de milioane de euro și va fi derulată de către Romarm în colaborare cu Rheinmetall.

Colaborările militare vin din întreaga lume

Deși Rheinmetall investește mult în România, mai multe companii din țări străine au început să își arate interesul în industria militară a țării. Un exemplu bun este dat de Elbit Systems, o companie din Israel, care a semnat la finalul anului trecut un memorandum cu Automecanica Moreni. Astfel, cele două companii au ajuns la o înțelegere prin care vor produce în România artilerie, anume obuzierele mobile ATMOS.

În luna mai al acestui an a avut loc la București expoziția Black Sea Defence & Aerospace, un eveniment organizat odată la doi ani, în care sute de companii militare vin în România și își prezintă ofertele către potențiali colaboratori și clienți.

În cadrul acestei conferințe, România a semnat unul dintre cele mai importante contracte militare din punct de vedere strategic: compania Carfil, care se află în subordinea Romarm, se va asocia cu firma americană Periscope Avation. Scopul acestei colaborări este producea în țara noastră de drone militare, care s-au dovedit esențiale în războiul din Ucraina.

De asemenea, Electromecanica Ploieşti, o altă filială a Romarm, a semnat o scrisoare de intenție cu Raytheon Missiles & Defense, o altă firmă americană cu renume mondial. Prin acest contract, România spune că dorește începerea colaborării pentru producția de rachete interceptoare SkyCeptor.

Un alt contract care a fost semnat la conferința Black Sea Defence & Aerospace este între compania sud-coreeană Hanwha Aerospace și Institutul Național de Cercetare Aerospațială „Elie Carafoli”, care vor colabora în cercetarea și dezvoltarea (R&D) a mai multor sisteme de arme.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.