Budacu de Jos este una dintre comunele din județul Bistrița – Năsăud care a reușit să implementeze cu succes o serie de proiecte importante susținute din bani europeni.

Astfel, în cadrul Grupului de Acțiune Locală (GAL) Bârgău – Călimani a fost depus un proiect pe Măsura 322 ( privind renovarea și dezvoltarea satelor) pentru înființarea și amenajarea unui parc în localitatea Jelna.

Noul parc al localităţii Jelna din comuna Budacu de Jos a devenit realitatea,și este amenajat pe 48 de arii cu spații verzi, arbori, bănci, fântână arteziană, spații de joacă pentru copii, spații de relaxare pentru mămici, tătici și bunici.

Parcu deservește peste 1.000 de locuitori la care se adaugă și turiștii care vin să viziteze monumentele istorice din zonă, iar cel mai cunoscut monument este Biserica Evanghelică care a fost ridicată în anul 1482 şi pictată în al doilea deceniu al anilor 1500. Istoricii susţin că în prin 1455, în lăcaşul de cult se găseau relicve creştine cum ar fi pământ de la Mormântul Sfânt de la Ierusalim sau fragmente din veşmântul Fecioarei Maria și din coroana de spini a lui Iisus.

„Am pus în valoare acest ansamblu, casa Parohială, Biserica, și era nevoie de un parc pentru că aici este domeniu public. Anul trecut am depus un proiect pe fonduri europene prin Grupul de acțiune local Bârgău-Călimani. N-i s-a aprobat, valoarea este de 64.000 de euro, înființare și amenajare parc în localitatea Jelna. După cum se poate vedea consider că este ceva normal la o comună, un sat, să avem și un parc unde oamenii să poată veni să se poată recreia. Lucrarea a început anul trecut în aprilie, și avea termenii de finalizare 30 septembrie 2015, s-a finalizat mai repede și e o investiție benefică pentru localitate și pentru comuna noastră”, a precizat primarul comunei Budacu de Jos, Florin Sandu Simionca.

Părculeţul la care va fi puțin mai costisitoare doar întreținerea, pune în evidenţă noul centru civic al satului Jelna care va cuprinde Biserica Ortodoxă, viitorul centru de informare turistică şi complexul arhitectonic care va fi reabilitat în cel mai scurt timp posibil.

„De asemene, la începutul acestei săptămâni, au fost finalizate lucrările de amenajare a cursurilor de apă necadastrate din comuna Budacu de Jos, investiţie derulată printr-u proiect pe Măsura 125 C, se vor încheia în luna septembrie. „ Sunt déjà amenajate cursuri de apă din Jelna, Budac şi Monariu, pe o lungime de 6,7 kilometri. Valoarea acestui proiect este de aproximativ un milion şi jumătate”, spune primarul Simionca. Nici lucrările la viitorul Centru de informare turistică, cofinanţate în cadrul Măsurii 313, cu o valoare de aproximativ 200.000 euro nu trenează, clădirea se construieşte tot în Jelna, conform primarului Simionca.
Tot prin GAL Bârgău –Călimani urmează să fie finanţată dotarea căminului cultural din Budacu de Jos şi înfiinţarea Ansamblului „Valea Budacului”.
O altă investiţie guvernamentală este construirea unor locuinţe sociale pentru comunităţile de romi – în localitatea Jelna (7 locuinţe) şi Budacu de Jos (14 locuinţe) – prin Agenţia Naţională pentru Locuinţe” informează propolitica.

 

PARC_BUDAC RZ-BUDAC 2 RZ-BUDAC 3 RZ-BUDAC 4

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.