
Inspectoratul pentru Situații de Urgență cheltuie pentru întreținerea și repararea autospecialelor din dotare, 45 la număr, 700.000 de lei. O sumă similară, de aproape 600.000 de lei cheltuie și Inspectoratul de Poliție Județean Bistrița-Năsăud pentru aceleași servicii, care, însă vizează în jur de 230 de autospeciale.
Inspectoratul pentru Situații de Urgență Bistrița-Năsăud a pregătit o licitație publică pentru a găsi o firmă care să se ocupe de întreținerea și repararea autospecialelor din dotare, pentru un an și jumătate. Suma pe care o pune la bătaie ISU ajunge la 700.000 de lei și vizează un contract cadru, cu posibilitate de prelungire, după expirarea perioadei.
ISU are nevoie de revizii tehnice periodice, efectuate la intervale de timp stabilite de producătorul autovehiculului sau de normele tehnice în vigoare; diagnoză defecțiuni mecanice/ electrice/ tinichigerie/ vopsitorie, diagnoză computerizată, pentru detectarea diferitelor defecțiuni ale sistemelor autovehiculului.
De asemenea, are nevoie de reparații curente rezultate din reviziile tehnice sau apărute accidental la ansamblurile, subansamblurile și piesele din sistemele de frânare, direcție, suspensie, transmisie, motor, echipament electric. Contractul presupune și verificări și reparare a instalației de aer condiționat/climatizare, lucrări de tinichigerie, lucrări de vopsitorie auto, lucrări de colantare, lucrări de vulcanizare.
„Serviciile minimale, specificate mai sus, vor cuprinde, obligatoriu, toate operațiunile posibile și prevăzute de producătorul autovehiculului, ce se vor executa în cadrul acestora. Pe parcursul derulării fiecărui contract subsecvent, prestatorul, are obligația de a semnala/notifica autoritatea contractantă și propune soluții tehnice de remediere, pentru defecțiuni și uzuri ce afectează siguranța pasagerilor și a circulației, care nu au fost sesizate inițial, de autoritatea contractantă, dar au fost identificate pe timpul operațiunilor de revizie, reparații, demontare și/sau reasamblare a pieselor de schimb”, se arată în caietul de sarcini al licitației.
ISU vrea să primească piesele schimbate, pentru a le vinde…
Inspectoratul pentru Situații de Urgență cere firmelor care participă la licitație să aibă un punct de lucru la cel mult 10 km de Bistrița, dar și să i se predea piesele înlocuite care pot fi valorificate. Cere, de asemenea, ca autospecialele să fie curățate după vizita la service:
„Să asigure predarea autovehiculului, după finalizarea perioadei de reparație, în starea inițială în ceea ce privește curățenia la interior și exterior. Dacă autovehiculul a fost în unitatea de service pentru reparații de tinichigerie, prestatorul va asigura spălarea la interior și la exterior a acestuia”, se mai arată în caietul de sarcini.
Tot acolo precizează că reparațiile trebuie făcute în cel mai scurt timp posibil, fără a da un termen limită, cum face Inspectoratul de Poliție Județean, care în această perioadă desfășoară o licitație similară:
„Urgența intervențiilor este impusă de necesitatea salvării de vieți omenești și limitării pagubelor materiale, astfel că, pentru îndeplinirea misiunilor este necesar ca tehnica de intervenție să se găsească permanent în număr corespunzător și într-o stare optimă de funcționare. Pentru aceasta toate operațiunile de întreținere și reparație a autovehiculelor din dotarea inspectoratului trebuie executate într-un timp cât mai scurt și la un nivel de calitate superior”.
ISU cere aceste servicii pentru autospecialele de stingere, descarcerare și lucru la înălțime, și autospeciale transport container, în total, este vorba despre 45 de autospeciale, produse între anii 1982 – 2023. ISU are mașini vechi și de 35 de ani, cea mai veche fiind un Mercedes Benz produs în anul 1982. Mai are un Roman din 1984, un DAF din 1985 sau un Mercedes Benz din anul 1985.
ISU are în dotare și autospeciale mai noi, care sunt încă în garanție. Este vorba despre 12 autospeciale, cele mai noi fiind din anul 2023. În cazul autovehiculelor aflate în garanție, lucrările și serviciile trebuie executate de operatori economici agreați de producător sau re reprezentanți ai producătorului menționați în certificatele de garanție.
Inspectoratul pentru Situații de Urgență estimează un număr maxim de ore de manoperă pentru serviciile de revizii din cele 20 de luni de 700 de ore. În caietul de sarcini, ISU precizează și ce duce la defectarea autospecialelor și cât ține un accident o mașină în service:
„Șoferii civili care nu acordă prioritate autovehiculelor și se produc accidente cu daune majore, care blochează autovehiculele, de la finalizarea dosarului de daune până la reintrarea în operativ până la 2 luni, în funcție de defecțiune. Calitatea traficului în raport cu calitatea drumurilor: traversarea diferitelor zone de drum cu o calitate slabă cu viteză mare, fapt ce provoca în timp defecțiuni ale suspensiilor, bucșelor, barelor stabilizatoare”.
Poliția dă aproape 600.000 de lei pentru întreținerea a peste 200 de mașini
Și Inspectoratul de Poliție Județean Bistrița-Năsăud desfășoară o licitație similară în această perioadă. Valoarea contractului se apropie de 600.000 de lei și presupune întreținerea unui număr de 229 de mașini, produse între anii 2001 și 2020. Cele mai noi autospeciale din dotarea IPJ BN sunt din 2020, iar cele mai vechi au peste 20 de ani.
Contractul presupune verificări și reparații la suspensie, sistemul de direcție, cel de frânare, instalația de evacuare, sistemul de injecție și aprindere, sistemul de transmisie, sistemul de motor, instalațiile electrice și electronice. Se solicită efectuarea de lucrări de tinichigerie, dar și schimbarea roților și echilibrarea acestora.
De asemenea, IPJ impune firmei care câștigă licitația să asigure asistență rutieră non-stop și vine cu un termen maxim de reparație a unei defecțiuni pentru care există piese de 73 de ore:
„Prestatorul asigură pe toată perioada derulării contractului, gratuit, asistența rutieră non-stop 24/24, 7/7, asigurând tractarea autospecialelor în caz de defecțiune sau accident de pe raza municipiului Bistrița și a județului Bistrița-Năsăud, la sediul prestatorului. (…) Timpul maxim de reparație a unei defecțiuni pentru care se află piese de schimb pe stoc, în magazia prestatorului, nu poate fi mai mare de 72 de ore de la preluarea autospecialei de către prestator”, se precizează în caietul de sarcini al licitației.
Se cer celor care participă la licitație un număr minim de 2 posturi de lucru dotate cu elevatoare pentru operațiunile cu mecanică, dotare cu linie tehnologică pentru activitatea de întreținere și reparare ansamble mecanice, care trebuie să aibă, printre altele aparat de încărcat freon, rampă reglaj direcție, instalație de verificare reglare faruri, testare diagnoza, dotare pentru remorcare, dar și spațiu destinat special operațiunilor de tinichigerie și vopsitorie.