Dupa ce s-a speculat ca intrarea Romaniei in spatiul Schengen va fi amanata de scrisorile ministrilor de interne francez si german, evaluarea specialistilor de la Bruxelles a aratat ca, de fapt, desi tara noastra indeplineste toate conditiile pentru aderare, raportul „defectuos” al Bulgariei este motivul pentru care nu ne alaturam spatiului european in luna martie a acestui an. Data vehiculata acum este 10 iunie, cand ministrii de interne europeni se intalnesc pentru a evalua cele doua tari. Pana atunci, Romania si Bulgaria mai au de trecut peste aprobarea ultimelor rapoarte si votul Parlamentului European.

Intr-un interviu acordat publicatiei „Financial Times”, ministrul de Externe Teodor Baconschi a declarat ca ultimul raport al Romaniei pentru aderarea la spatiul Schengen a fost primit pozitiv si ca motivele intarzierii sunt pur politice. De asemenea, acesta a explicat ca vom intra in spatiul Schengen cu cateva luni mai tarziu datorita problemelor identificate de Parlamentul European in ultimul raport al Bulgariei.
Romania indeplineste conditiile tehnice
Teodor Baconschi s-a aratat convins ca vom intra in Schengen anul acesta pentru ca “pozitia noastra de principiu este a unui stat membru, nu a unui stat candidat. Suntem stat membru de patru ani, vrem ca aceleasi reguli sa fie aplicate ca si in cazul precedentelor extinderi”, dupa cum a declarat saptamana trecuta la Oradea, citat de cotidianul “Adevarul”. Acesta a aratat ca infrastructura e functionala si Romania are acum capacitatea de a securiza frontiera Uniunii Europene, de a opri toate formele de trafic si de migratie ilegala si de a-si respecta obligatiile asumate prin Tratatul de aderare. “Asteptam avizul Parlamentului European, care este un aviz consultativ, dar care are o greutate politica incontestabila.  In februarie va avea loc Consiliul Sectorial Justitie si Afaceri Externe la Bruxelles, unde se vor discuta situatiile Romaniei si Bulgariei. Acolo e nevoie de consensul tuturor ministrilor de externe”, a subliniat Baconschi.
Romania si Bulgaria beneficiaza de sprijinul Ungariei, care a preluat presedintia Uniunii Europene pentru sase luni. Aceasta a anuntat chiar de anul trecut ca una dintre prioritatile sale in timpul mandatului va fi intrarea celor doua tari vecine in Schengen.
 
Aderarea la Spatiul Schengen era programata pentru luna martie, dar Franta si Germania au anuntat ca se opun unei decizii in acest sens, fiind ingrijorati de rezultatele Raportului pe Justitie, care indica faptul ca Romania nu si-a rezolvat problemele legate de coruptie, sistemul judiciar si crima organizata. “Am auzit multe asa-zise argumente, dar pozitia noastra este foarte logica si legitima – nu vedem nicio baza legala sau altfel de argumente pentru a lega de alte probleme decizia politica de accedere in Schengen. Nu vad niciun motiv pentru care sa fie pedepsit un stat membru. Sa nu uitam ca intram in al cincilea an de cand suntem membri”, a declarat ministrul Teodor Baconschi.
Baconschi: “Romania e deja in spatiul Schengen”
Unul dintre motivele vehiculate pentru care Franta si Germania s-au opus intrarii Romaniei si Bulgariei in Schengen este acordarea cetateniei romane persoanelor din Republica Moldova. Acest argument este considerat irelevant de catre ministrul roman de Externe. “Redobandirea cetateniei romane de catre unii cetateni ai Republicii Moldova este posibila intr-un cadru juridic si este realizata conform standardelor internationale. Rata de crestere a numarului de cetateni europeni in Romania este una dintre cele mai mici din UE si numarul de cetatenii acordate este mult mai mic decat in alte state membre”, arata Teodor Baconschi.
 
Baconschi s-a aratat convins ca, tehnic, Romania indeplineste toate criteriile pentru a fi primita in spatiul Schengen. „Noi ne-am facut temele, iar nivelul pregatirii noastre pentru aderarea la Schengen a fost confirmat de nu mai putin de sapte misiuni de evaluare. Deci as spune ca, de facto, Romania este deja in spatiul Schengen”, a declarat ministrul pentru “Financial Times”.

Raportul Bulgariei va fi reevaluat
Raportul final al Romaniei si Bulgariei a fost prezentat vinerea trecuta la Bruxelles in cadrul unei sedinte cu usile inchise. Singurele probleme identificate au fost legate de Bulgaria, iar raportul Romaniei a fost primit pozitiv, informeaza Ministerul de Externe. Raportul prezentat vineri de grupul de experti ai UE arata ca Bulgaria nu indeplineste inca toate cerintele acquis-ului Schengen. Acestia considera ca autoritatile bulgare nu au reusit sa asigure functionarea optima a echipamentelor tehnice de supraveghere a frontierei si nu au alocat suficienti politisti de frontiera la granita cu Turcia. “Mai exista si preocupari legate de abordarea strategica  a controlului la frontiera si, in general, a viitoarei frontiere terestre. Nu exista o imagine clara asupra a ceea ce se va intampla dupa eliminarea controalelor la frontiera si asupra modalitatii de a actiona si reactiona”, mai arata raportul expertilor Schengen. Potrivit RFI, datorita avizului negativ al expertilor UE, Franta, Germania si Finlanda au cerut o a doua evaluare.
In ceea ce priveste raportul pentru tara noastra, specialistii se arata multumiti. Comitetul de evaluare Schengen a facut o evaluare generala “apreciativa” a raportului Romaniei. Acestia au apreciat faptul ca echipamentele si sistemele utilizate pentru sistemul national SIS si SIRENE sunt de ce mai inalta calitate, locatiile, personalul si masurile de siguranta sunt conform standardelor si aplica toate recomandarile catalogului de bune practici. Autoritatile romane au aratat ca au integrat cu succes Sistemul de Informatii Schengen in aplicatiile pe care le folosesc, iar personalul este bine pregatit tehnic, arata specialistii. Echipa de evaluare a facut cateva vizite surpriza la mai multe sectii de politie si s-a aratat multumita de cunostintele si pregatirea personalului.
 
Franta a fost singura tara care a ridicat obiectii la prezentarea raportului Romaniei. Aceasta a cerut timp suplimentar pentru pentru studierea dosarului privind Sistemul de Informatii Schengen. Grupul de experti se va reuni din nou pe 28 ianuarie, cand rapoartele ar urma sa fie aprobate. Urmatorul hop pentru aderarea la spatiul european este votul Parlamentului European al carui rezultat este decisiv.

Franta si Germania se opun din motive electorale
AFP anunta, dupa prezentarea rapoartelor, ca Romania rateaza aderarea din cauza Bulgariei. Cele doua tari pot intra in Schengen doar impreuna, iar Romania trebuie sa astepte aprobarea raportului pe frontierele terestre al Bulgariei. “Proiectul de decizie transmis PE vizeaza ambele state. Sunt doua variante. Prima ar fi sa ne decuplam de Bulgaria, ceea ce ar fi un semnal politic prost. Si, in plus, necesitatea securizarii frontierei cu Bulgaria pentru o perioada scurta de timp nu merita investitia si ar presupune o noua evaluare a Romaniei. O alta varianta este sa ramanem impreuna, singura solutie fezabila”, a declarat pentru ziare.ro Marian Tutilescu, seful departamentului Schengen din MAI.
 
O data mai realista, arata acesta, este 10 iunie, cand va avea loc Consiliul JAI (Justitie Afaceri Interne) de la Budapesta, in ultima luna a mandatului ungar. “Ridicarea frontierelor ar urma sa se faca in octombrie. Ca sa aplicam in totalitate acquis-ul Schengen mai trebuie sa ridicam controalele la frontierele interne. Sunt trei categorii de frontiere: maritime, terestre si aeriene. Cele feroviare intra in categoria celor terestre”, a explicat Tutilescu.
 
Acesta a explicat opozitia Frantei si a Germaniei la aderarea Romaniei nu neaparat prin prisma evenimentelor de anul trecut legate de repatrierea romilor, ci mai degraba prin cea a alegerilor care se apropie in Franta in 2012 si Germania in 2013. Electoratul celor doua tari este, explica Tutilescu, foarte sensibil la problema imigrantilor, iar scrisoarea ministrilor de interne a fost doar un exercitiu electoral.
Diana Gabor

1 COMENTARIU

  1. locuiesc de 7 ani in franta iar pentru noi romani cum sunt si eu de exemplu chiar daca intram in schengen nu schimba ,are lucru doar ca iti da dreptul la munca si nu mai trebuie sa faci atatea drumuri si sa ceri carte de sejour e un pic mai complicat dar de circulat in europa putem in rest nu sunt cainii cu colaci in coada nici aici STATI IN ROMANIA CEI CARE VRETZI SA VENITI E GREU SA NU VA IMAGINATI CA AICI SUNT BANII PE DRUM SAU E MAI BINE CA ACASA

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.