Gazeta de Bistriţa a intrat recent în posesia unei ştiri – bombă. Cu ocazia vizitei premierului Emil Boc la Bistriţa, în sala de şedinţe a Consiliului Judeţean, unde şeful Guvernului s-a întâlnit cu autorităţile judeţului Bistriţa-Năsăud şi ulterior cu mass-media, a fost depistat un aparat de interceptare – înregistrare a convorbirilor.
Potrivit informaţiilor pe care le deţinem, nu este prima dată când în sala respectivă a fost găsită o astfel de aparatură.
Aparatura cu pricina a fost depistată la controlul obişnuit pe care îl efectuează ofiţerii din cadrul Serviciului de Protecţie şi Pază (SPP) ce asigură securitatea celui de-al patrulea om în Stat, după preşedintele ţării, preşedintele Senatului şi preşedintele Camerei Deputaţilor – premierul.
Emil Boc, premierul României, a sosit la Bistriţa în data de 24 iulie, seara, când a avut programată o întâlnire cu membrii Partidului Democrat – Liberal Bistriţa-Năsăud, în fruntea cărora s-a aflat liderul organizaţiei judeţene, vicepreşedintele Camerei Deputaţilor Ioan Oltean. Întâlnirea de partid a fost urmată de prezenţa premierului la o emisiune transmisă în direct pe postul de televiziune local AS-TV.
A doua zi, pe 25 iulie, în sala de şedinţe a Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud era programată o întâlnire a premierului cu autorităţile locale – primarii oraşelor Bistriţa, Năsăud, Beclean şi Sângeorz-Băi, după care a urmat întâlnirea cu şefii instituţiilor deconcentrate şi mai apoi cea cu oamenii de afaceri bistriţeni.
Ziua cu bucluc
Toate bune şi frumoase, numai că, în prima zi a vizitei, în sala de şedinţe a Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud, controlul de rutină antitero şi anti-interceptare al SPP-iştilor ce îl însoţeau pe premierul Boc la Bistriţa a scos la iveală surpriza – un aparat de interceptare-înregistrare a convorbirilor, disimulat într-una din piesele de mobilier, destul de aproape de masa la care stau de obicei cei din conducerea instituţiei atunci când sunt programate şedinţe de consiliu judeţean sau alte întâlniri de mare anvergură.
Cu toate că a trecut mai puţin de o săptămână de la vizita premierului Boc la Bistriţa, informaţia a ieşit rapid la iveală.
Din colţ în colţ
Ceea ce este mai tragic, e faptul că nimeni din cei care cunosc problema nu spune cu inima deschisă DA, a fost depistat un astfel de aparat. Nici măcar cei din anturajul premierului, persoane politice foarte apropiate acestuia. „Serios?! Chiar nu ştiam de asta! Vă daţi seama că dacă aş fi ştiut, v-aş fi confirmat…” sau „Da… am auzit, dar nu mi s-a confirmat… da… am auzit că s-ar mai fi întâmplat o dată asta, dar… nu ştiu sigur…”, ori „s-ar putea să fie interese meschine de partid… cine ştie cine ne urmăreşte…”, cam acestea au fost în mare parte reacţiile celor „interogaţi” de redactorii Gazetei de Bistriţa.
Guvernează legea tăcerii
O confirmare sau măcar o infirmare din partea celor care se ocupă de securitatea , protecţia şi paza primilor oameni în stat, dar şi de cea a românilor în general – Serviciul Român de Informaţii şi Serviciul de Protecţie şi Pază – nici nu poate fi vorba, cu toate că s-a trimis câte o solicitare în acest sens prin e-mail.
Secretomania de care dau dovadă în anumite momente aceste instituţii ale statului, cu toate că cererea noastră nu se încadrează sută la sută în Legea 544 privind liberul acces la informaţiile publice, este de neînţeles. De data aceasta a fost, probabil vizat, premierul României. Probabil întâlnirea cu membrii democrat-liberali bistriţeni o fi suscitat un interes mult prea mare. Supoziţii sunt foarte multe, dar cererea noastră nu a ieşit din anumite tipare. Până la urmă, când e vorba de premierul României, chestiunea este de interes public.
Nu e prima tentativă
Din informaţiile pe care le deţine Gazeta de Bistriţa se pare că aparatul „interceptat” de SPP-işti în sala de şedinţe a Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud nu este unicul. Astfel, potrivit unor surse neoficiale, dar credibile, chiar în iarna acestui an, înainte de prima şedinţă a aleşilor judeţeni a mai fost depistat un aparat de interceptare – înregistrare a convorbirilor, undeva aproape de intrarea în sală. Montarea acestuia a fost uşor posibilă, având în vedere că a fost perioada în care majoritatea angajaţilor se aflau în vacanţa de sărbători de iarnă.
Se urmăreşte altceva?!
Dacă presupunem că aparatura depistată cu ocazia prezenţei premierului la Bistriţa nu a fost montată special pentru a intercepta anumite convorbiri de culise ale membrilor de partid, ar fi interesant de aflat cine şi mai ales de ce recurge la astfel de metode. Şi pentru că imaginaţia jurnaliştilor este una foarte bogată, dar ne susţinem afirmaţia pe nişte raţionamente logice, nu este exclus, dacă s-a face o verificare şi în celelalte birouri ale Palatului Administrativ, să se mai găsească astfel de „gândaci”. Spunem asta, având în vedere că în sala de şedinţe sunt destul de puţine întâlniri, iar majoritatea acestora au loc cu accesul presei. În birouri în schimb, se poartă altfel de discuţii, unele, în mod firesc, chiar cu caracter secret.
Gazeta de Bistriţa