Într-un prim episod, "Gazeta de Bistrita" a descris aparitia si evolutia unui OZN (obiect zburator neidentificat) deasupra municipiului Bistrita, obiect care a fost semnalat si deasupra municipiului Baia-Mare, într-un interval de câteva ore. Observatorul acestui eveniment, ziaristul si sciitorul Titus Zagrean, a fost dupa câtiva ani, la sfârsitul anului 1979, martorul indirect al unei alte aparitii.

De aceasta data al unei adevarate "întâlniri de gradul 3", care s-a petrecut pe Dealul Bobeica, din apropierea satului Chirales, comuna Lechinta.

Scrisoare din Chirales

În data de 17 noiembrie 1979, la redactia cotidianului "Ecoul" a fost primita o scrisoare trimisa de organizatia Pionerilor, de la Scoala Generala din Chirales, din comuna Lechinta si precedata de un telefon, care semnalau o importanta observatie OZN, cu fiinte umanoide. Titus Zagrean, ziarist la cotidianul mentionat, cunoscut ca expert în cercetarea unor asemenea observatii de tip OZN, a fost chemat de catre redactorul sef al ziarului, Vasile Ilovan, care i-a dat dispozitie sa se deplaseze în satul Chirales si sa investigheze semnalarea facuta. Acesta a ramas surprins de decizia redactorului sef, deoarece Vasile Ilovan era un fel de Toma Necredinciosu. Acesta nu lua în serios niciodata asemenea informatii si de multe ori a fost tinta glumelor vis-a-vis de pasiunea si preocuparea lui Titus Zagrean pentru cercetarea unor asemenea fenomene. Dupa trecerea a aproape 30 de ani, Zegrean îsi aminteste, de parca întâlnirea cu redactorul sef ar fi avut loc ieri, de o precizare expresa a acestuia: dupa terminarea investigatiei, sa-i prezinte un raport în trei exemplare. Ca sa preîntâmpine o întrebare a lui Titus Zagrean în legatura cu aceasta cerere neobisnuita, Vasile Ilovan i-a precizat ca un exemplar este pentru ziarul "Ecoul", una este destinata celor de la Securitate, care s-ar fi interesat de eveniment, iar ultimul exemplar este pentru cei de la Comitetul Judetean de Partid, respectiv pentru primul secretar al judetului.

Declaratii similare

Dupa ce a studiat cu atentie scrisoarea trimisa de elevii din Chirales, Titus Zegrean a ramas uimit de continutul acesteia. În fata acestei adevarate provocari pe care întâmplarea i-a scos-o în fata, Titus Zagrean a luat legatura cu profesorii Alexandru Hodoroga si Alexandru Magherusan, de la Casa Pionerilor si Soimilor Patriei Bistrita. S-a oprit la aceasta alegere, deoarece Alexandru Hodoroga avea specialitatea "stiinte naturale", iar al doilea, Alexandru Magherusan, era conducatorul cercului "foto-cineclub" de institutia amintita.

Ajungând la Chirales, cei trei au luat legatura cu profesorul Teodor Foslui, profesor de stiinte naturale la scoala generala din localitate, care era la curent cu întreaga taresenie.Acesta le-a indicat martorii prezenti la senzationalul eveniment: un grup de elevi, circa 25, de la scoala din localitate, un grup de fete care în acel moment se întorceau acasa la Chintelnic de la Sieu-Cristur si se aflau pe podul CFR de peste râul Sieu, precum si o femeie, care din curtea gospodariei aflata în imediata vecinatate a Dealului Bobeica. Asa cum reiese din raportul prezentat de catre Titus Zagrean redactorului sef, evenimentul a avut loc în seara zilei de 15 noiembrie 1979, aproximativ în jurul orelor 17.00. Fiind o frumoasa dupa-amiaza de toamna târzie, un grup de copii, majoritatea din clasele a VII si a VIII, se jucau în locul numit "Cripta Grofului", aflat în apropierea Dealului Bobeica. La un moment dat, din directia nord-sud, înspre Dealul Bobeica, au observat un corp luminos cu diamentru de un metru si lungimea de circa 12 metri, de culoare alb-laptoasa. Acesta se deplasa cu o viteza destul de mare, fara sa produca nici un zgomot, spre sol. Martorii, independent unii fata de altii, au indicat ca în timp ce se afla în aer obiectul nu iradia lumina, ci era luminat din interior. Prima impresie a copiilor aflati la "Cripta Grofului" a fost ca obiectul necunoscut s-ar fi prabusit pe Dealul Bobeica, o înaltime acoperita de vegetatie uscata si pomi. Este de remarcat faptul ca evenimentul straniu a fost observat de copii de la o distanta de circa 300 m, în conditiile unei vizibilitati aproape perfecte. În momentul în care obiectul a disparut din raza lor vizuala, acestia au luat-o la fuga înspre Dealul Bobeica. La circa 100 de metri s-au oprit fascinati de ceea ce vedeau în fata ochilor. Aparent, din spatele dealului s-au ivit nu un obiect, ci doua de aceeasi marime, luminate din interior, Acestea, cu o viteza mica, au facut un tur al dealului, iar apoi au aterizat lin între un prun si un nuc, în partea de vest, panta având în locul aterizarii o înclinatie de 55-60 grade.

Au vazut si omuletii

Dupa aterizare, cele doua obiecte au încetat sa mai fie iluminate. La câtiva metri de pamât, din interiorul fiecarui obiect au aparut niste scari pe care au coborât câte o faptura umanoida, având o înaltime de circa 80 cm, îmbracate în niste costume argintii. Dintr-un fel de casti pe care le aveau pe cap ieseau niste antene, ce efectuau o miscare de rotatie. Cele doua obiecte se sprijineau pe trei suporturi si, probabil din cauza înserarii, au devenit de culoare neagra.

Fapturile umanoide au început sa mestereasca ceva la baza celor doua obiecte. Copiii curiosi au prins curaj si s-au apropiat la câteva zeci de metri. Fapturile ciudate au observat acest lucru si fiecare a urcat în obiectul din care au iesit. Instantaneu cele doua obiecte s-au iluminat, s-au ridicat la circa 10 m de sol si la o distanta de 5 m unul fata de altul si fara nici un zgomot s-au îndreptat înspre Sieu Cristur. Martora de care am amintit mai sus, Anica Câmpean, avea gospodaria la circa 80 de metri de Dealul Bobeica. Femeia era în curte si scotea apa din fântâna. Aceasta declara lui Titus Zagrean si celor doi profesori veniti de la Bistrita ca a vazut deasupra dealului trei sau patru faclii de culoare rosie-portocalie. Initial a crezut ca niste pescari ar fi dat foc la vegetatia uscata de pe deal sau a fost o masina în trecere care a maturat cu farurile dealul. Abia dupa ce a intrat în casa chemata fiind de nepoata ei cea mica, femeia s-a gândit ca ceea ce a vazut pe Dealul Bobeica nu puteau fi flacari sau lumina unor faruri, deoarece acestea erau foarte mari, mai mari ca prunii de pe Bobeica, groase în partea de jos si subtiri în partea de sus, nu degajau niciun fel de caldura, nici fum, nu se auzea nici un fel de zgomot. Aproximativ în acelasi timp, pe podul de cale ferata care trece peste râul Sieu erau în trecere doua fete dintr-un sat vecin, Chintelnic. Daniela Martian si Mariana Martian, eleve în clasa a VIII-a, erau în drum spre casa. Se grabeau, deoarece se apropia înserarea si le era frica sa mearga pe întuneric. În momentul în care au ajuns pe pod au simtit un val de caldura neobisnuita. S-au mirat, mai ales ca pe lânga apa vremea rece se simtea mai tare.

Concluzii

Profesorul Teodor Foslui i-a asigurat pe investigatori ca toti martorii cu care s-a stat de vorba nu sufera de boli nervoase sau de tulburari audio-vizuale. Cercetarea la fata locului, la locul aterizarii presupuselor obiecte neidentificate, a dus la gasirea unor urme imprimate în pamânt de forma circulara, cu diametru de circa 8 cm si adâncimea de 3-4 cm. S-a mai relevat existenta unui cerc cu diametru de 1 m, exact pe locul unde copii au observat aterizarea. A atras atentia ca în locul respectiv iarba era aplecata înspre baza dealului, de parca a fost suflata în acea directie de un jet de aer, iar culoarea acesteia era diferita de cea din jur. Parca era pârlita. Cercetarea a mai scos la iveala un aspect – arsura ierbii nu parea facuta pe cale termica. Locul respectiv aducea cu o portiune pe care se presara sare pentru a nu mai creste iarba, avea o culoare ruginiu decolorata. Concluzia trasa atunci, la rece, a fost ca în portiunea respectiva clorofila parca a fost extrasa cu desavârsire din iarba si plante.

În timpul efectuarii cercetarilor de pe Dealul Bobeica, profesorul Alexandru Magherusan a luat diferite probe de sol. Titus Zagream povesteste ca în solul respectiv, profesorul de stiinte naturale din Bistrita a plantat apoi diferite seminte, care nu au încoltit. La ideea profesorului de stiinte naturale, Alexandru Magherusan, fiecarui copil i s-a dat o foaie alba de hârtie si li s-a spus sa deseneze ceea ce au vazut pe Dealul Bobeica. Nu mica le-a fost surprinderea, când au constatat ca toate desenele semanau foarte mult unele cu altele. Cu mici diferente, toate indicau doua obiecte asemanatoare, din care au coborât doua fapturi asemanatoare oamenilor.

Consemnari editoriale

Ulterior, în legatura cu evenimentul petrecut la Chirales, Titus Zagrean a primit aprobarea sa scrie un articol si în cotidianul "Ecoul". Mostre din probele de sol recoltate de pe Dealul Bobeica au fost trimise pentru analiza doctorului în chimie Adrian Patrutiu din Cluj-Napoca. Evenimentul a mai fost consemnat într-un articol aparut în revista "RUFOR", specializata pe asemenea evenimente. De asemenea, a mai fost consemnat într-o carte a lui Calin N.Turcu, aparuta la Editura Sincron, intitulata "Cazuri OZN în România, s-a întâmplat mâine".

Surprinzator, cel putin pentru Titus Zagrean, a fost faptul ca dupa predarea raportului redactorului sef Vasile Ilovan, nici cei de la securitate, nici cei de la partid nu l-au mai abordat în legatura cu acest caz. Întreaga întâmplare a fost îngropata într-o adevarata tacere, iar Titus Zagrean este sigur ca investigatia lui, una din cele mai importante observatii OZN efectuate vreodata pe teritoriul României, zace prin vreo arhiva uitata a Securitatii si PCR.

ZAHARIA COTOC

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.