Asociația Vasile Voiculescu în colaborare cu Consiliul Local Măgura Ilvei și Consiliul Județean Bistrița-Năsăud, desfășoară proiectul umanitar „Ajutor pentru copii ajunși în restriște în Ucraina“, în Măgura Ilvei.
Astfel, astăzi, 2 octombrie, de ora 14.00, la Primăria din Măgura Ilvei, are loc întâlnirea primei familii, Tuchalin, sosite din Ucraina (Lugansk) la 3 septembrie în Măgura Ilvei, cu un grup de elevi ai Liceului Teoretic de Informatică „Grigore Moisil”, Iași, coordonați de profesorii Anamaria Ghiban și Daniela Anghelescu.
„Acolo tinerii ieșeni au participat în luna august la o importantă acțiune de voluntariat, ce a constat în renovarea a două locuinte dintr-o gospodarie pusă la dispoziție de localnici, persoanelor care și-au pierdut locuințele în urma conflictelor armate din Ucraina. Această activitate are ca scop susținerea persoanelor aflate în dificultate, în vederea integrării acestora în comunitatea de la Măgura Ilvei. Voluntarii de la „Grigore Moisil” s-au solidarizat cu refugiații ucraineni și au derulat în timpul vacanței școlare o serie de acțiuni cu caracter umanitar: un turneu de tenis, un concurs de ciclism și un spectacol cultural-artistic, organizate în parteneriat cu autoritățile locale, firme și instituții.
Fondurile rezultate în urma acestor evenimente caritabile vor fi donate vineri, 2 octombrie, familiei Tuchalin, ce s-a stabilit la începutul lunii septembrie în localitatea bistrițeană și Asociației umanitare “Vasile Voiculescu”, partener în proiectul inițiat de tinerii informaticieni “Solidari cu cei de lângă noi! 112 pentru Ucraina”.
În contextul socio-politic actual, elevii Liceului Teoretic de Informatică „Grigore Moisil” au înțeles adevăratul sens al solidarității umane și doresc să sensibilizeze opinia publică în legătură cu dificultatile celor de lângă noi, promovând drepturile omului și respectarea acestora, stimulând implicarea directă în acțiuni de eradicare a sărăciei la nivel global”, informează Prof. Carmen Losonczy.
Proiectul se desfășoară sub patronajul cunoscutului scriitor Andrei Kurkov și cu sprijinul Guvernelor României și Ucrainei.
În cursul lunii octombrie sunt așteptate la Măgura Ilvei încă două familii din Ucraina.
La 21 aprilie 2015 a avut loc, la Consulatul General al României din München, o primă întrunire consultativă a grupului de inițiativă la invitația Consulului General al României, Anton Niculescu și în prezența Consulului General al Ucrainei, Vadym Kostiuk. Cele două Consulate Generale au apreciat proiectul ca fiind urgent necesar și și-au afirmat sprijinul deplin în rezolvarea problemelor legate de eliberarea la timp a documentelor care să permită beneficiarilor ucraineni ai proiectului în deplasarea și stabilirea pe termen lung în România.
„Școlarizarea copiilor se va face în primul an în limba ucraineană, după o modalitate ce va fi convenită cu autoritățile de resort. Comuna dispune de o școală gimnazială. De învățământul profesional si liceal oferit în localitățile vecine, tinerii ucraineni vor putea beneficia după învățarea limbii romane.
Fundația Montana Shalom din Șanț oferă lemn de foc pentru primele cinci familii pe toată perioada desfășurării proiectului, ajută la ridicarea primului edificiu de locuit, atunci când va fi cazul, la prețul de 50% din totalul costurilor la roșu. Domnul Emil Iugan, din partea Fundației Montana Shalom, sprijină cu o donație de 500 € mutarea primei familii ucrainene în cursul acestei veri. Tot domnia sa oferă loc de muncă adolescenților și adulților ucraineni, după ce aceștia își vor fi însușit primele elemente de limba română și după o instruire prealabilă în domeniul exploatării lemnului, la firma sa MIS Grup din Lunca Ilvei”, potrivit unui comunicat remis redacției.
Proiectul este finanțat în principal de către fundații germane care au sprijinit și în trecut proiecte ale asociației.
„În acest demers beneficiem de sprijinul Fundației MarthashofenStiftung din Grafrath, care ne stă alături în relațiile cu finanțatorii externi și va efectua, din însărcinarea acestora, un audit anual al cheltuielilor”, se mai arată în comunicat.
Cont pentru donații în Euro din străinătate în favoarea proiectului:
Marthashofen Stiftung
IBAN: DE81 7016 3370 0100 2382 28, BIC: GENODEF1FFB
Volksbank Raiffeisenbank Grafrath, Germania
Scopul: Ajutor pentru copii ajunși în restriște din Ucraina
Donații în LEI sunt binevenite. Cont:
Asociația Vasile Voiculescu, Str.Rozmarinului, 1, Sibiu
IBAN: RO 29 RZBR 0000 0600 1769 5581
Raiffeisen Bank, Sibiu
Scopul: Ajutor pentru copii din Ucraina