A trecut un deceniu de la moartea lui Constantin Costea care a decedat în urma unei operaţii efectuate de directorul general al Centrului Medical Interservisan. Pe scurt, pacientul s-a prezentat în faţa lui Teofil Pop pentru o operaţie de polipi şi a plecat într-un coşciug. Pentru faptele lui, judecătorul l-a ”albit” pe Teofil Pop cu achitare.

La ultimul proces, înainte ca avocaţii părţilor să depună la dosar concluziile scrise, judecătorul Lucian Buta a încheiat şedinţa prezentându-şi filosofia justiţiară. Redăm, din nou, câteva cuvinte ale acestuia:  ”Adevărul omenesc îl aflăm pe cale juridică, peste această justiţie există un adevăr care este mult mai mare şi funcţionează după alte reguli”. La momentul respectiv, am lăsat la latitudinea fiecăruia să interpreteze cuvintele spuse cu sinceritate de judecătorul Buta. Acum, voi spune doar atât: Săraca Zeiţă Themis… abia de-i mai ţine balanţa şi-aşa înclinată… Oare cât va mai dura?

 

Pacientul, mort după o operaţie de polipi

Cazul morţii lui Constantin Costea este deja celebru. Bărbatul s-a prezentat în 7 februarie 2007 la Clinica Interservisan, deoarece avea probleme de respiraţie. După o lună de zile, a decedat, ca urmare a unui şoc septic şi a unei meningite care nu a mai putut fi tratată.

Operaţia de polipi a fost efectuată de către medicul ORL-ist Teofil Pop, la Clinica Interservisan din Cluj-Napoca. Constantin Costea, în vârstă de 68 de ani, fusese operat pe 8 februarie 2007 şi a intrat în comă patru zile mai târziu, la o zi după ce a fost externat. Pacientul a fost internat din nou la Clinica de Neurochirurgie din Cluj-Napoca, cu diagnosticul “şoc septic şi meningo-encefalită”. Pacientul a fost apoi reoperat de alţi doi medici, Silviu Albu şi Tiberiu Maior, care au constatat ca osul etmoid, situat la baza craniului, fusese rupt în timpul operaţiei efectuate de medicul Teofil Pop, fapt ce a permis intrarea aerului în cutia craniană.

După deces, procurorii au deschis o anchetă faţă de medicul Teofil Pop. Familia Costea nu s-a lăsat influenţată de ineficienţa anchetatorilor care, în primă fază, au închis dosarul lui Pop pentru că nu au putut demonstra un raport de cauzalitate, şi a deschis un dosar civil. Una dintre probele cerute în acest dosar a fost şi o expertiză medico-legală, eliberată în 2011, la mai bine de trei ani de la decesul bărbatului. Documentul arată că există o cauzalitate între operaţia de polipi efectuată de Teofil Pop şi decesul pacientului. Pe baza acestei expertize, ancheta penală pe numele medicului a fost redeschisă. De asemenea, există şi un al doilea raport de expertiză medico-legală, din 2013 care arată că este de vină pacientul şi o avizare care reconfirmă ambele expertize.

  

Judecătorii au jucat ping-pong cu dosarul

În anul 2007, Marinela Costea, fiica lui Constantin Costea a depus o plângere penală în faţa Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca împotriva lui Teofil Pop, care în 08.02.2007 a efectuat operaţia de extirpare a polipilor lui Constantin Costea – tatăl Marinelei. După trei zile, în 11.02.2007 acesta a fost externat, însă în 12.02.2007 a intrat în comă, iar în mai puţin de o lună, Constantin Costea a decedat.

În urma probatoriului administrativ, procurorul a dispus în 17.02.2009 neînceperea urmăririi penale, considerând că nu poate fi reţinută, fără dubiu, în sarcina acestuia săvârşirea infracţiunii de ucidere din culpă, faptei lipsindu-i latura obiectivă precum şi raportul de cauzalitate între activitatea medicului Teofil Pop şi decesul lui Constantin Costea.

Această soluţie a fost atacată la instanţa de judecată, iar Judecătoria Cluj-Napoca a admis plângerea familiei Costea şi a dispus trimiterea cauzei la Parchetul de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca în vederea începerii urmăririi penale faţă de Teofil Pop sub aspectul săvârşirii infracţiunii de ucidere din culpă. Soluţia instanţei de fond nu a fost menţinută de Tribunalul Cluj, care a admis recursurile lui Teofil Pop şi a Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, respingând astfel plângerea familiei Costea.

Ulterior, în 2011 prim procurorul Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca a admis cererea de redeschidere a cercetărilor penale, a infirmat soluţia procurorului din februarie 2009 şi a dispus trimiterea cauzei la organele de poliţie în vederea continuării cercetării penale. În octombrie 2013, a fost dispusă scoaterea de sub urmărire penală a lui Teofil Pop, iar în decembrie 2013 prim procurorul Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca a dispus respingerea ca neîntemeiată a plângerii formulate de Marinela Costea.

Abia în aprilie 2014, Judecătoria Cluj-Napoca a admis plângerea familiei Costea  împotriva deciziei din octombrie 2013 şi s-a dispus punerea în mişcare a acţiunii penale pentru săvârşirea infracţiunii de ucidere din culpă şi s-a constatat legalitatea administrării probelor şi a efectuării actelor de urmărire penală.

 

O tragicomedie în mai multe act

Astfel, un alt sezon al serialului Teofil Pop, acuzat de omor s-a sfârşit. Au fost zeci de termene de judecată tensionate, multe cu ţipete şi cu nervi întinşi la maxim. Au fost dosare plimbate între instanţe şi a urmat o nouă sentinţă în cazul lui Teofil Pop. De această dată, ciocanul judecătorului Lucian Buta a pecetluit o sentinţă favorabilă directorului Interservisan şi a dispus achitarea inculpatului Teofil Pop. Împotriva acestei sentinţe pronunţate de Judecătoria Cluj-Napoca, atât urmaşii lui Constantin Costea, prin avocat Daniela Bizo Vomir, cât şi Gheorghe Dragoş, prim procurorul Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca au făcut apel. Avocata Bizo spune că va depune cerere de strămutare a dosarului.

În sentinţa dată de Judecătoria Cluj-Napoca, se pare că judecătorul nu a ţinut cont de multe detalii relevante cauzei şi prezentăm câteva dintre ele.

În faza de urmărire penală au dat declaraţii medicii Maior Tiberiu şi Silviu Albu care l-au reoperat pe Constantin Costea Albu care au menţionat că apariţia fistulei LCR s-a datorat unei microtraume, şi că pacientul nu trebuia externat, întrucât îi curgea lichid LCR la momentul internării în cadrul Clinicii de Neurochirurgie. Silviu Albu a arătat faptul că acea fistula LCR a fost produsă ca urmare a operaţiei efectuate în 8 februarie 2007 de către Teofil Pop. Mai mult, cei doi medici i-au solicitat inculpatului Pop să participe la cea de-a doua operaţie, însă acesta a refuzat.

Pe de altă parte, nu s-a ţinut seama nici de concluziile raportului Colegiului Medicilor care l-au sancţionat pe inculpat pentru că nu a efectuat toate investigaţiile  necesare preoperator şi postoperator. Au acuzat că în momentul în care a fost externat, pe foaia de observaţie din 11.02.2017 scrie că  ”evoluţie favorabilă bună”, iar după două zile, pacientul intră în comă.

Un alt medic audiat în calitate de martor, Dr. Magdalena Petrescu, a arătat că: ”am descoperit în cadrul autopsiei leziuni la nivelul creierului produse de meningită şi care s-au instalat în urma acelei intervenţii chirurgicale la polipi; fistula ar fi putut apărea atât în timpul, cât şi după operaţia de polipi”.

O altă declaraţie relevantă, însă pe care judecătorul nu a considerat-o aşa, este şi declaraţia asistentei Rodica Man, din faza de urmărire penală, care arăta că în 13.03.2007 a sunat-o pe una dintre fiicele pacientului să-i restituie cei 1.000 lei plătiţi pentru operaţie. Care ar fi fost motivul acestei restituiri, dacă medicul Teofil Pop şi-a îndeplinit în mod corect şi profesional atribuţiile de serviciu?

Relevantă se pare că a fost apărarea în instanţă care s-a bazat pe una dintre expertizele care susţine faptul că moartea lui Constantin Costea ar fi putut surveni din cauză că pacientul şi-ar fi suflat prea tare nasul, expertiză semnată de un apropiat al directorului Interservisan.

Probabil, la inima judecătorului au ajuns şi numeroasele elogii aduse la adresa lui Teofil Pop de către avocatul Pavel Abraham, fostul chestor de poliţie. Sperăm totuşi că cele peste 80.000 de operaţii efectuate de marele Prof. Univ. Dr. Teofil Pop nu au înclinat prea tare balanţa sărmanei Zeiţe Themis…

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.