Judecătorii Curţii de Apel Cluj au anulat Ordinul nr. 3801/2011 prin care Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului (MECTS) a dispus comasarea Liceului de Muzică „Tudor Jarda” Bistriţa cu Liceul de Arte „Corneliu Baba”.
Clădirea în care a funcţionat până acum liceul de muzică a fost retrocedată, însă actualul proprietar este dispus să vândă imobilul MECTS pentru ca instituţia şcolară să poată funcţiona pe mai departe în bune condiţii. Cu toate acestea ministerul se scarpină după ureche, şi în plus proprietarul nu a primit nici măcar un leu din ceea ce i s-ar fi cuvenit drept chirie.

La jumătatea lunii ianuarie a acestui an Inspectoratul Şcolar Judeţean anunţa că, începând cu anul şcolar 2011 – 2012, Liceul de Muzică „Tudor Jarda” Bistriţa şi Liceul de Arte „Corneliu Baba” se vor comasa, cele două instituţii şcolare urmând a forma un singur colegiu vocaţional de arte, cu două secţii – una de muzică şi una de arte vizuale.

Ideea comasării a încins spiritele

Anunţul făcut de ISJ BN la acea vreme a stârnit foarte multe discuţii aprinse pe marginea comasării celor două şcoli bistriţene. Motivul pe care l-a invocat atunci ISJ BN pentru comasare a fost faptul că imobilul în care funcţionează liceul de muzică a fost revendicat şi deci sunt probleme cu spaţiul. Deci practic, elevii şi cadrele didactice de la „Tudor Jarda” ar fi urmat să se mute în imobilul Liceului de Arte „Corneliu Baba”. Aceasta nu a făcut altceva decât să pună paie pe foc, întrucât spaţiul existent în clădirea care găzduieşte Liceul de Arte „Corneliu Baba” este destul mic şi insuficient, iar pentru funcţionarea unei şcoli de muzică ce are nevoie de spaţii speciale ar fi fost total impropriu.
În luna martie anul acesta comasarea celor două şcoli a fost dezbătută şi în cadrul unei şedinţe a Consiliului Local Bistriţa. Discuţia pe marginea acestui subiect fierbinte a fost deschisă de consilierul local Gavril Ţărmure, membru al Consiliului de Administraţie al Liceului de Muzică. Acesta a considerat măsura propusă de ISJ BN şi acceptată de MECTS ca fiind un „abuz inimaginabil” şi „o încălcare flagrantă” a Legii Educaţiei, operate „şmechereşte” de ministerul de resort, în condiţiile în care despre respectivul ordin al ministerului nu a fost înştiinţat oficial nici directorul instituţiei de învăţământ, dar nici autoritatea publică locală, adică Primăria Bistriţa. Mai mult decât atât, în opinia consilierului local, decizia a fost luată fără a se ţine seama de performanţele înregistrate de elevii şi cadrele didactice ale Liceului de Muzică, care au obţinut peste 80 de premii obţinute în 2010 la diferite concursuri naţionale şi internaţionale, singurul absolvent cu media 10 din România care a devenit anul trecut student la Academia de Muzică „Gheorghe Dima” Cluj-Napoca. În plus, absolvenţi ai acestei şcoli sunt câţiva artişti de talie internaţională: Anita Hartig, Ştefan Pop, Florin Ormenişan şi Ovidiu Purcel.
La cea vreme, municipalitatea, prin vocea primarului Ovidiu Creţu, a promis tot sprijinul pentru ca Liceul de Muzică „Tudor Jarda” să rămână de sine stătător.

Instanţa a suspendat ordinul MECTS

În paralel, părinţii şi cadrele didactice au înaintat Ministerului Educaţiei o adresă prin care cereau o revenire asupra deciziei, dar cum răspunsul nu a fost unul afirmativ, aceştia au cerut anularea ordinului MECTS în instanţă, la Curtea de Apel Cluj. Drept urmare, recent, magistraţii instanţei clujene s-au pronunţat în dosarul 703/33/2011, dând câştig de cauză Corpului Profesorilor de la Liceul de Muzică „Tudor Jarda” din Bistriţa, Consiliului Elevilor şi Asociaţiei părinţilor de la acelaşi liceu. „Respinge excepţiile invocate de pârâtul MECTS. Admite acţiunea formulată de reclamanţii: CPLMTJ, BL ş.a. în contradictoriu cu MECTS, ISJ Bistriţa-Năsăud. Anulează Ordinul nr. 3801/1.03.2011 emis de MECTS. Dispune suspendarea ordinului meţionat până la soluţionarea irevocabilă a cauzei. Obligă pârâţii, în solidar, să achite cheltuieli de judecată reclamanţilor, în sumă de 3734 lei. Cu drept de recurs în 15 zile de la comunicare. Pronunţată în şedinţa publică din 27.07.2011”, este soluţia dată de Curtea de Apel Cluj în dosarul 703/33/2011.

Acum ISJ aşteaptă o decizie definitivă

Ce se va întâmpla exact cu acest caz, nimeni nu ştie încă. Reprezentanţii ISJ BN aşteaptă să vadă cum vor decurge lucrurile şi presupun că MECTS va face recurs la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a României.
„Ministerul este cel care va face următorii paşi pentru că profesorii, elevii şi părinţii cu ei se judecă nu cu noi. Dacă Înalta Curte va decide şi ea în favoarea reclamanţilor atunci hotărârea va rămâne definitivă. Oricum nu ştiu cum va fi până la urmă pentru că situaţia este destul de complicată. Eu nu am văzut încă hotărârea judecătorească, nu ştiu încă despre ce este vorba, nu ştiu care este motivarea, vom vedea ce va fi până la urmă”, a declarat pentru gazeta de Bistriţa, inspectorul general şcolar Vasile Marc.
În ceea ce priveşte imobilul revendicat, Marc spune că în cele din urmă s-ar fi găsit o soluţie. „Toate demersurile sunt făcute în sensul de a cumpăra ministerul clădirea respectivă. Oricum cu ceva vreme în urmă s-a făcut o expertiză tehnică a clădirii, la care a fost prezent un expert din partea proprietarului şi unul din partea MECTS, în urmă căreia s-a ajuns la o sumă comună, sumă agreată de minister. Asta a fost prin 2008, când valoarea imobilelor era alta. Dacă ministerul va cumpăra clădirea în cele din urmă nu va face plata într-o singură tranşă, pentru că valoarea era în 2008 destul de mare, de circa 3,5 milioane de euro. Omul (n.r. – proprietarul) este o persoană onorabilă, nu se poate spune absolut nimic de rău, a acceptat plata în rate în cazul în care ministerul va cumpăra clădirea, ba chiar s-a angajat ca parte din banii primiţi de la MECTS să îi cheltuiască pentru reabilitarea clădirii pentru ca elevii să aibă parte de o şcoală de nivel european. Cât priveşte plata chiriei către proprietar, asta este atributul exclusiv al Consiliului Local, nu a ISJ BN”, a spus inspectorul general.

Nu s-ar fi pierdut identitatea

Potrivit lui Vasile Marc, chiar dacă cele două şcoli ar fi fost comasate, activitatea didactică s-ar fi desfăşurat în clădirile în care acestea au funcţionat şi până acum.
„Liceul de muzică ar fi rămas în aceeaşi clădire, indiscutabil. Comasarea ar fi dus la apariţia a unui Colegiu naţional de arte, cu Secţia de arte vizuale «Corneliu Baba» şi Secţia de muzică «Tudor Jarda». În condiţiile astea identitatea celor două şcoli, care a fost invocată şi în instanţă, se păstrează practic. Nici nu s-a pus problema mutării celor de la muzică în clădirea liceului de artă pentru că acolo nu este spaţiu”, a afirmat inspectorul general.
El a explicat şi motivul pentru care s-a dorit unificarea celor două şcoli. „Începând cu anul viitor şcolar va intra finanţarea per capita, pe costuri standard per elev, care este raportat la numărul de elevi din şcoală şi la utilităţi. Prin unificare ar fi rezultat un număr mai mare de elevi şi deci banii ar fi mai mulţi. Dar aşa separat ei au sub 300 de elevi şi le-ar reveni cam 600 de lei per elev, asta ar fi în total cam un miliard opt sute de lei vechi, bani din care trebuie plătit curentul, gazul … tot ceea trebuie. Cât priveşte personalul didactic, acesta nu ar fi avut nimic de suferit. Şi nici personalul nedidactic şi auxiliar” a declarat Vasile Marc.

Liana Mureşan
redactie@gazetadebistrita.ro

Ani de zile în instanţă

Povestea imobilului de pe Odobescu în care funcţionează Liceul de muzică este una extrem de alambicată. Clădirea a fost proprietatea unei familii înstărite din perioada interbelică. În 1991, Primăria Bistriţa a plătit despăgubiri proprietarilor, dar odată cu schimbarea legii retrocedărilor aceştia au recâştigat-o.
De când a reobţinut clădirea şi până în prezent, Mihai Lauruc se judecă cu primăria şi cu şcoala, pentru chiria aferentă ultimilor patru ani, timp în care imobilul a fost folosit drept unitate şcolară deşi era proprietatea lui. Valoarea lunară a chiriei pe care şcoala ar trebui să o plătească proprietarului este de 7.000 de lei.
„Procesul trenează de doi ani la Judecătoria Bistriţa, deşi era o chestie de un termen. Există o lege, totul este clar, dar trebuie puţină bunăvoinţă din partea autorităţilor. Aşa sunt doar şicane şi ne tot judecăm. Nu avem ce face, ne-am înarmat cu răbdare, altă soluţie nu avem”, a declarat Mihai Lauruc pentru Gazeta de Bistriţa.
Omul de afaceri din Sighetu Marmaţiei susţine că nu are nicio intenţie să scoată şcoala de acolo. În plus, maramureşeanul este dispus să facă anumite concesii, dar cu condiţia ca acolo să rămână şcoală.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.