Legea care a intrat în vigoare în 1 ianuarie 2009, privind fumatul în localurile publice, i-a făcut pe patronii a două localuri din Bistriţa să scoată din buzunar 1000 de lei, pentru neregulile găsite de inspectorii OPC.

Inspectorii Oficiului Judeţean pentru Protecţia Consumatorului Bistriţa-Năsăud au început cu seriozitate controalele în judeţ şi avertizează că vor aplica amenzi şi vor trece chiar la suspendarea activităţii societăţilor care nu respectă legea.
De asemenea, tot de la 1 ianuarie 2009 este interzisă comercializarea produselor din tutun în incinta şi în jurul spitalelor şi unităţilor de învăţământ cu excepţia celor de învăţământ superior.

Stop fumatului în localuri, altfel amenda e usturătoare

Inspectorii din cadrul Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Consumatorului (ANPC) au început controlul la nivel naţional. Timp de două săptămâni, inspectorii ANPC efectuează controale la nivel naţional pentru a verifica dacă sunt respectate prevederile Ordonanţei Guvernului 5/2008 pentru prevenirea şi combaterea efectelor consumului produselor din tutun.

De la începutul acestui an, fumatul în spaţiile publice închise este interzis, la fel ca şi fumatul în spaţiile de tranzit sau de acces. Conform legii care a intrat în vigoare la 1 ianuarie, fumatul este permis doar în spaţii special amenajate şi ventilate.
Noua lege le interzice patronilor barurilor şi restaurantelor să aibă săli pentru fumători care să depăşească jumătate din suprafaţa localului, iar administratorii localurilor cu o suprafaţă mai mică de 100 mp vor trebui să aleagă dacă în unitate fumatul este interzis sau nu, cu condiţia avertizării clienţilor. Amenzile ce-i pasc pe proprietarii de baruri sau restaurante pentru nerespectarea acestor prevederi pot ajunge până la 5.000 lei. Inspectorii de la Inspecţia Sanitară de Stat (ISS) au iniţiat controale tematice pentru a vedea dacă barurile şi restaurantele s-au conformat.
Legea în vigoare înştiinţează că fumatul nu este permis în instituţii publice centrale şi locale, instituţii sau unităţi economice, de alimentaţie publică, de turism, comerciale, de învăţământ, medico-sanitare, culturale, de educaţie, sportive, toate mijloacele de transport în comun, autogări, gări şi aeroporturi, de stat şi private, spaţiile închise de la locul de muncă sau alte spaţii prevăzute de lege, cu excepţia spaţiilor delimitate şi special amenajate pentru fumat din incinta acestora.

Legea antifumat a închis primele restaurante

De frica amenzilor, unele baruri din judeţul Bistriţa-Năsăud au început să îşi anunţe clienţii, cu ajutorul unor afişe lipite încă de la intrarea în local. Şi pentru că până acum se fuma în aproape toate localurile, cele mai mici nu au oscilat prea mult în luarea decizilor şi au scris pe afişe „Spaţiu pentru fumători“ sau “Această unitate este destinată fumătorilor”.

Ioan Chira, director adjunct al OPC este la curent cu controlul inspectorilor aplicat la peste 40 de localuri, iar proprietarii a două localuri care nu corespundeau legii au fost amendaţi.
Nerespectarea acestei legi a făcut ca mulţi proprietari de localuri din mai multe judeţe să primească amenzi, legea contra fumatului aducând după sine controale în localuri, restaurante ori discoteci în judeţele Cluj, Bihor, Dolj, Braşov, unde unele localuri au suportat închidere temporară.

An greu pentru fumători

Reprezentanţii Ministerului Sănătăţii au anunţat că din 2009 impun măsuri dure împotriva fumatului în cafenele şi baruri, însă noile norme permit de fapt fumatul în spaţii mai mici de 100 de metri pătraţi.
Un studiu asupra majorităţii cafenelelor şi barurilor româneşti demonstrează că cei mai mulţi nu dau semne că ar renunţa la 50% din spaţiul actual în favoarea nefumătorilor. Aceştia sunt aşezaţi într-un colţ, la două-trei mese. Aproximativ şase milioane şi jumătate de români, dintre cei peste 21 de milioane, sunt fumători convinşi, iar mare parte dintre ei sunt clienţi fideli ai localurilor. Astfel, patronii barurilor sunt furioşi că ar putea să-şi piardă clienţii, deoarece în cele mai multe localuri, fumătorii ocupă 90% din spaţiu. Elevii şi alţi fumători aleg localurile pentru a-şi fuma în linişte ţigara, fiind un loc sigur, o modalitate de a ascunde viciul faţă de lumea din afară, cum ar fi părinţii sau profesorii.

Interzicerea totală a fumatului în localuri nu a putut fi aplicată în totalitate, astfel numeroase cafenele care ocupă o suprafaţă redusă sunt un beneficiu pentru deţinătorii acestora. În consecinţă, cei mai mulţi dintre ei vor exploata scăpările legislaţiei şi vor închiria spaţii mai mici de 100 de metri pătraţi.

Legislaţia în alte ţări

Austriecii sunt consideraţi a fi cei mai înverşunaţi fumători din Europa, fiind ca număr pe al doilea loc din Europa după Grecia. Ei au adoptat o lege prin care se interzice fumatul la locul de muncă în camere în care se află mai multe persoane fumători şi nefumători, în cazul în care nefumătorilor nu li se poate oferi o protecţie adecvată prin ventilaţie. Ei interzic fumatul în clădiri guvernamentale, instituţii educaţionale şi cinematografe.

Irlandezii, în anul 2004, aveau la dispoziţie un an pentru a introduce reguli privind interzicerea fumatului. Ei au iniţiat un raport ce susţine fără echivoc că expunerea la fumul de tutun din mediul înconjurător reprezintă un factor de risc important pentru cancer precum şi pentru alte probleme grave de sănătate.
Olanda este ţara în care fumatul este interzis în locurile publice, conform unei noi legi ce a fost introdusă în ianuarie 2004, ce susţine asigurarea angajaţilor din diverse companii la un mediu de lucru fără expunere la fum de tutun.
În Belgia, încă din 1976 fumatul este interzis în numeroase locuri publice şi limitat în baruri şi restaurante, în acestea fiind obligatorie instalarea sistemelor de ventilaţie şi a unor dispozitive de filtrare a fumului, iar o situaţie similară este şi în Franţa.
Naţiunea cu cel mai mare număr de fumători din Europa, Grecia a interzis fumatul în numeroase locuri publice, iar pentru localuri au creat spaţii destinate nefumătorilor.
În Germania există regulamente care protejează angajaţii nefumători, dar acestea nu includ restaurantele şi barurile. Germania înăspreşte regulile privind fumatul la locul de muncă.
In Italia, poliţia a răspândit anunţuri pentru a impune o nouă lege care interzice fumatul în locurile publice, inclusiv în baruri şi restaurante. În decursul timpului, echipe speciale de poliţie au emis sute de amenzi fumătorilor.
Fumatul este un fenomen răspândit pe plan mondial, este un factor grav dăunător în cazul celor ce sunt consumatori dar şi în cazul persoanelor din jur, deşi conştienţi de urmările dovedite şi existente ale fumatului asupra corpului, acest viciu pare să se răspândescă, nu să stagneze. Atât textul unui avertisment, cât şi o fotografie color sau altă ilustraţie care arată consecinţele fumatului asupra sănătaţii, nu îi face pe fumători să renunţe la acest viciu, pentru a se proteja pe sine şi pentru a-i proteja şi pe cei din jur.

Delia Hriţuleac

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.