Deputatul USR de Bistrița-Năsăud, Cristina Iurișniți, a anunțat că iniţiativa cetăţenească de revizuire a Constituţiei ‘Fără penali în funcţii publice’ va intra în dezbaterea Camerei Deputaţilor în sesiunea extraordinară din prima jumătate a lunii iulie.

”Am coordonat acest proiect în judeţul Bistriţa Năsăud. În doar câteva luni am reuşit să convingem aproape 10 mii de susţinători care au şi semnat pentru această iniţiativă legislativă. Au fost multe zile petrecute în stradă, interacţiuni cu cetăţenii, promovare online si în presa locală, cetăţeni si elevi voluntari alături de care am strâns semnături cu perseverenţă şi încredere în schimbarea mentalităţilor. Am demonstrat, împreună cu colegii din Uniunea Salvaţi România, că un grup de cetăţeni implicaţi pot determina schimbări importante în bine. Democraţia participativă trebuie să ajungă un reflex în societatea românească!”, a precizat deputatul USR de Bistrița-Nsăud – Cristina Iurișniți.

Aceeași sursă completează că introducerea în dezbaterea Parlamentului a inițiativei ‘Fără penali în funcţii publice’ vine la mai bine de un an de la depunerea ei la Camera Deputaţilor.

Partidele aparţinând vechii clase politice nu au avut interesul să fie adoptată o astfel de măsură prin care scena politică să fie curăţată de corupţii condamnaţi definitiv. ‘Fără penali în funcţii publice’ vrea să schimbe articolul 37 din Constituţia României, prin adăugarea următorului alineat: Nu pot fi aleşi în organele administraţiei publice locale, în Camera Deputaţilor şi Senat şi în funcţia de preşedinte al României cetăţenii condamnaţi definitiv la pedepse privative de libertate pentru infracţiuni săvârşite cu intenţie, până la intervenirea unei situaţii care înlătură consecinţele condamnării. În luna aprilie 2019, Curtea Constituţională a României a decis în unanimitate că este constituţională aria de revizuire a Constituţiei prin iniţiativa USR „Fără penali în funcţii publice”, a mai adăugat Cristina Iurișniți.

Dacă proiectul de lege va trece de votul din Parlament, deputatul USR mai precizează că urmează referendumul de aprobare a modificării Constituţiei, care presupune validarea prin prezenţă şi apoi prin vot în favoarea iniţiativei a cel puţin 30% din numărul total al alegătorilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.