Au dezvoltat pe bani frumoși ghișeul.ro, iar anul trecut au prins un contract de peste un milion de lei cu Primăria Bistrița. Indeco Soft de la Baia Mare mai pușcă un contract de peste un milion de lei, pentru echipamente și aplicații informatice pentru cetățeni.

Indeco Soft este o firmă din Baia Mare înființată în anul 2000. Potrivit ultimelor raportări financiare, are o cifră de afaceri de aproape 12 milioane de lei și un profit net de 1,3 milioane de lei. SRL-ul are peste 100 de angajați.

Firma băimăreană a devenit cunoscută în 2011, când a implementat platforma IT pusă gratuit la dispoziția statului de către Asociația pentru Plăți Electronice din România, ghișeul.ro.

Aceasta a ajuns la peste un milion de utilizatori, însă interesul pentru plata online a taxelor și impozitelor este încă destul de scăzută printre instituțiile din țară. Comisionul la plata taxelor și impozitelor online este de maxim 30 de lei sau 1% din valoarea plății. Este achitat însă de instituțiile publice la care se face plata.

Indeco Soft pare să pună mâna pe contracte cu statul în mai multe județe din țară, inclusiv în Bistrița-Năsăud. Doar anul acesta, SRL-ul a încheiat un contract în valoare de 186.000 de lei cu Primăria Târgu-Mureș, pentru servicii de asistență pentru utilizatori și programe informatice.

Tot anul acesta a semnat un contract cu Primăria Alba Iulia, pentru servicii de analiză și dezvoltare platformă de date deschise la nivelul UAT Alba Iulia. Valoarea acestuia trece de 210.000 de lei.

2021 i-a adus SRL-ului din Baia Mare și un contract cu Direcția de Asistență Socială a Municipiului Pitești în valoare de 153.000 de lei pentru servicii de asistență tehnică și mentenanță pentru aplicațiile IndecoSoft. De asemenea va primi aproape un milion de lei de la Primăria Orăștie pentru implementarea unui portal de servicii electronice și 129.000 de lei de la Primăria Pitești  pentru mentenanță.

Indeco Soft s-a abonat la Primăria Bistrița

Doar anul acesta, Indeco Soft a câștigat trei contracte cu Primăria Bistrița sau cu direcții subordonate. În martie 2021, Indeco câștiga o licitație publică în valoare de 134.400 de lei organizată de Primăria Bistrița.

Nici nu se putea altfel, dacă ținem cont că era vorba despre servicii de întreținere și reparații de software pentru programele informatice sub licența INDECO Baia Mare. Este vorba practic de sistemul integrat de gestiune financiar contabilă, dar și o aplicație destinată gestionării contractelor încheiate între instituțiile publice și persoanele fizice.

Tot de acest contract este vizată și o aplicație pentru gestionarea investițiilor prin urmărirea derulării proiectelor care au ca scop realizarea obiectivelor investițiilor respectiv a achizițiilor aferente acestora.

Două săptămâni mai târziu, la finalul lunii martie, SRL-ul mai prinde un contract cu Primăria Bistrița, de data aceasta în valoare de peste un milion de lei. Acesta este finanțat din fonduri europene. Primăria Bistrița achiziționează practic un pachet de produse/soluții informatice, compus atât din echipamente (hardware), cât și aplicații informatice (software).

Setul de echipamente este format din server, echipament de stocare, sursă neîntreruptibilă de alimentare cu energie electrică. Setul de aplicații este format din portal de interacțiune cu cetățeanul (în acest moment Primăria Bistrița folosește o soluție din 2006, care nu mai corespunde cerințelor actuale).

De asemenea, SRL-ul din Baia Mare trebuie să dezvolte o aplicație de plăți online de pe dispozitive mobile pentru plata impozitelor și taxelor locale, o aplicație informatică pentru eliberarea online de certificate de atestare fiscală, o aplicație pentru depunerea și consultarea online a declarațiilor pentru impozite și taxe locale, una de consultare online a dosarului personal cu documentele emise de autoritatea fiscală locală, alta pentru depunerea online a petițiilor.

De asemenea, va fi dezvoltată o aplicație pentru consultarea/vizualizarea online a istoricului interacțiunii cetățeanului cu autoritatea locală, una de tip GIS pentru semnalarea online, de către cetățeni, a defecțiunilor și altor avarii apărute la diferite dotări publice existente, alta pentru informare online cu privire la diferite aspecte ale vieții publice și una pentru bugetarea participativă.

Tot în acești bani, Indeco trebuie să ofere și servicii de montare, configurare și punere în funcțiune a echipamentelor. De asemenea trebuie să ofere servicii de configurare și testare a aplicațiilor, precum și de mentenanță pentru cel puțin doi ani.

Luna aceasta, Indeco Soft mai semna un contract, de data aceasta cu Poliția Locală Bistrița. Acesta are o valoare de 14.400 de lei și presupune achiziționarea de servicii de întreținere și reparații de software pentru un program de gestiune financiar-contabilă folosit de Poliția Locală Bistrița.

A făcut și site-ul de un milion de lei al Primăriei Bistrița

Acestea nu sunt singurele contracte bănoase încheiate de Primăria Bistrița cu firma din Baia Mare. Anul trecut, firma câștiga contractul pentru realizarea noului site al municipalității. Acesta a fost finanțat din fonduri europene, licitația fiind câștigată pe vremea când Primăria Bistrița era condusă de Ovidiu Crețu.

Valoarea acestuia trece de un milion de lei. Pentru acești bani, firma din Baia Mare a livrat echipamente hardware, dar a pus la punct și un nou sistem de operare pentru server, dar și un portal web al Primăriei.

Noul site al Primăriei Bistrița a devenit oprațional în 1 martie anul curent. Acesta este mai prietenos, cu mai multe servicii online în plus. Problema este că cele mai multe dintre ele nu sunt funcționale.

Noul site include depunerea de declarații online, dosarul personal, care permite consultarea documentelor emise de către primărie, certificate atestare fiscală sau vizualizarea și plata impozitelor locale online. Prin intermediul site-ului se vor putea depune petiții online, consultări, sondaje și chestionare publice. De asemenea, va fi amenajată o secțiune pentru bugetul participativ.

Se vor putea face programări online pentru emiterea actului de identitate sau pentru radierea din evidență a mijloacelor de transport. Noul site are o secțiune dedicată urbanismului și una parcărilor online. Cele mai multe dintre aceste servicii nu sunt încă funcționale. Având în vedere faptul că Primăria Bistrița abia acum a organizat o licitație publică pentru aceste aplicații va mai dura până când vor fi implementate.

De pe noul site au dispărut și mai multe informații publice, cum ar fi declarațiile de avere și interese ale funcționarilor, certificatele de construire și urbanism eliberate și chiar telefoanele mobile ale șefilor din Primăria Bistrița, pe care le găseai pe vechea platformă.

Andreea Moldovan

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.