Fostul prefect Cristian Florian pare să se fi băgat puternic pe partea de construcții. Nici nu e de mirare dacă luăm în calcul faptul că încep să îl „încurajeze” contractele cu statul încă de anul trecut. Liberalul retras din viața publică se pregătește să deschidă o stație de betoane.

În urmă cu o săptămână, firma controlată de fostul prefect Cristian Florian a cerut autorizație de mediu pentru o stație de betoane mobilă. Amplasamentul se întinde pe mai bine de 5.000 de metri pătrați și cuprinde: depozit agregate, bazin decantor, bazin deznisipator și rigolă, dar și platforme și căi de acces.

Constructorul se bazează pe containere tipizate pentru laborator, cabine, birouri și grupuri sanitare, tocmai pentru a fi mutate foarte ușor:

„Pe platforma betonată este amplasată stația de betoane, container tipizat cabină stație, container tipizat laborator, container tipizat birou, container tipizat magazine, grup sanitar, punct de transformare. Containerele sunt construcții metalice tipizate (3 x 2,5 m), iar containerul magazie este compartimentat în două încăperi cu destinația de depozit de substanțe periculoase și grup sanitar. (…) Obiectivul este situat la distanță de circa 10 metri față de pârâul Valea Căstăilor și la circa 600 de metri față de Drumul Cetății”, se arată în documentația publicată de Agenția pentru Protecția Mediului Bistrița-Năsăud.

Firma a obținut deja o serie de documente necesare, printre ele numărându-se și o autorizație de gospodărire a apelor emisă de Sistemul de Gospodărire a Apelor Bistrița-Năsăud.

Stația de betoane, pe fosta bază ACI Bistrița

Stația de betoane pe care o pregătește fostul prefect Cristian Florian este situată practic pe fosta bază de producție a ACI Bistrița. Trustul de Instalații Montaj și Construcții Cluj, acționarul principal al societății este în insolvență. Printre acționarii surorii mai mici a ACI Cluj se numără inclusiv Dorel Goia, acționarul majoritar al grupului Teraplast.

Încă din 2015, acționarii ACI Bistrița au început să vândă din proprietăți, fiind scoase la vânzare cantina ACI, depozite de alimente și magazinul alimentar din incintă, un cămin de nefamiliști și mai multe terenuri. Pe baza de producție a constructorului se pare că a pus mâna tocmai fostul prefect Cristian Florian.

Nici nu e de mirare faptul că Cristian Florian vrea să își asigure betonul cu propria sa stație, dacă luăm în calcul contractele pe care a pus mâna în ultima perioadă. Primul contract cu statul, după o pauză destul de lungă, presupune construcția unui bloc ANL pentru tineri în comuna Lechința. Acesta este finanțat prin Agenția Națională pentru Locuințe.

Terra Nostra 2001 s-a asociat pentru această licitație cu CML.ro și cu ArhiCris Logistic, câștigând licitația cu suma de 2,99 milioane de lei plus TVA. S-a bătut cu firme din Bistrița, Botoșani sau Maramureș. Printre cei care și-au încercat norocul la această licitație se numără și cei de la Record.

Potrivit caietului de sarcini, cele trei firme câștigătoare vor proiecta și ridica un bloc de locuințe care va avea patru niveluri. 16 apartamente vor fi amenajate în imobil. Contractul a fost semnat cu Agenția Națională pentru Locuințe în prima lună din acest an.

Primăvara lui 2021 i-a mai adus un contract cu statul lui Cristian Florian. Chiar luna aceasta, Terra Nostra 2001 a mai câștigat o licitație în valoare de aproape un milion de lei, în județul vecin. Autoritatea contractantă este Primăria Fizeșu Gherlii.

Contractul presupune realizarea unor lucrări de modernizare a căminelor culturale din localitățile Bonț și Săcălaia, ce țin de Fizeșu Gherlii. Acesta a fost împărțit în două loturi, iar Terra Nostra 2001  a pus mâna pe lotul numărul 2. Pentru această licitație, Terra Nostra s-a aliat cu cei de la Dimex 2000 Company.

Firma lui Florian a mai pus mâna pe contracte cu statul

În perioada 2008-2014, Terra Nostra 2001 și FASC SRL, firmele familiei Florian au pus mâna pe șapte contracte cu diferite primării din Bistrița-Năsăud, dar și cu Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca și cu Primăria Cluj-Napoca.

Terra Nostra 2001 SRL, care acum ridică blocuri, reabilita școala din localitatea Matei pentru aproape un milion de lei, dar și școala și grădinița din Mălin sau centrala termică a școlii din Pietriș. De asemenea, a făcut 30 de locuințe sociale la Budești, dar și instalația de alimentare cu energie electrică a satului Țagu, care aparține tot de Budești.

De la Primăria Cluj-Napoca a prins un contract de aproape 190.000 de lei pentru lucrări de reparații și amenajări interioare ale unor spații ale Casei de Cultură a Studenților.

Pe vremea când era prefect, Cristian Florian era inclusiv cercetat pentru înșelăciune și spălare de bani de Parchetul General. În același dosar era cercetată și mama sa, Florian Silvia. Despre acest dosar nu pare să se mai știe nimic.

Retras din viața publică, Cristian Florian conduce cel puțin una dintre firmele familiei: Terra Nostra 2001 SRL, la care avea acțiuni încă de când activa în administrație.

Oficial, SRL-ul este condus de Florian Silvia, mama fostului senator și prefect. Cristian Florian apare ca asociat cu 99%, iar mama sa administrator, cu 1%.

Anul 2019 pare să fi fost cel mai bun din istoria societății comerciale. Cel puțin asta sugerează raportările financiare ale firmei. Asfel, pentru acel an SRL-ul a raportat o cifră de afaceri de peste 4,8 milioane de lei, un profit net de aproape 1,8 milioane de lei și datorii de peste 1,6 milioane lei. În 2019, SRL-ul avea 10 angajați.

Asta după ce în 2018, firma avea o cifră de afaceri de doar 32.717 lei și datorii de aproape două milioane și jumătate de lei. În 2017, anul în care Cristian Florian se declara șomer, Terra Nostra 2001 înregistra o cifră de afaceri de 171.438 de lei și pierderi de jumătate de milion de lei. Datoriile treceau și atunci de un milion de lei și avea doar 4 angajați.

În 2016, cifra de afaceri înregistrată era de doar 80.300 de lei, iar pierderile treceau de 100.000 de lei. În 2015, firma înregistra o cifră de afaceri de 676.618 și pierderi de 37.663 de lei.

Și anul trecut, comparativ cu anii mai sus prezentați, mai puțin anul 2019,  cifrele nu au arătat deloc rău. Astfel, cifra de afaceri a fost cu puțin peste 4 milioane lei, profitul peste un milion de lei, însă datoriile au sărit rău în sus, la peste 4,1 milioane lei.

Mama fostului prefect a mai înființat la mijlocul anului 2018 încă două societăți comerciale: Zona Verde ZV SRL și Ideea Rezidential BN SRL, care au ca obiect de activitate fabricarea produselor din beton pentru construcții. Niciuna dintre cele două firme nu are depus bilanț contabil.

Andreea Moldovan

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.