În 2015, patronul Remarul 16 Februarie, Călin Mitică, alături de alte 10 persoane, au fost trimiși în judecată pentru spălare de bani într-un dosar în care partea vătămată este SNTCF CFR Călători SA. Procurorii spun că Mitică a dat o mită de aproape jumătate de milion lei unui șef de la CFR Călători SA pentru ca firma Remarul să primească contracte de peste 220 milioane lei pentru revizia vagoanelor de călători. De la trimiterea în judecată au trecut aproape 100 de termene în acest proces, iar inculpații atrag atenția asupra faptului că din toamna anului trecut ar fi intervenit prescripția faptelor din acest dosar. Pe de altă parte, judecătorul dosarului spune că nu poate fi vorba de prescripție pentru că nu a finalizat cercetarea judecătorească.
La unul dintre termenele dosarului din luna noiembrie 2022, principalul inculpat din dosar, omul de afaceri Călin Mitică, a cerut judecătorului să constate că a intervenit prescripția, dar că el dorește ca procesul să continuie pentru a își demonstra nevinovăția.
Un alt dintre inculpații din acest dosar de mită și spălare de bani, ŞTEFAN ADRIIAN a cerut la ultimele termene de judecată să se constate că a intervenit prescripția și că cei judecați pentru fapte de corupție ar trebui să fie lăsați să plece acasă să își vadă de treburile lor.
El a cerut judecătorului să nu se continue procesul penal în ceea ce îl priveşte. Potrivit dosarului, din perspectiva instanţei, raportat la probatoriul administrat până acum, judecătorul nu are posibilitatea să analizeze incidenţa vreunui temei de achitare, ci trebuie să verifice strict incidenţa prescripţiei răspunderii penale faţă de inculpat şi să dispună o soluţie cu privire la acest aspect.
Pe de altă parte, în opinia magistratului BADEA Cristina Maria, care judecă dosarul, indiferent de instituţiile juridice aplicabile din perspectiva prescripţiei, fiind vorba de o instituţie care atrage o soluţie pe fondul cauzei, instanța nu se poate pronunţa înainte, în cursul cercetării judecătoreşti, cu privire la incidenţa sau lipsa incidenţei prescripţiei, fiind vorba de o soluţie pe fondul cauzei.
În opinia principalului acuzat din dosar, Călin Mitică, procesul ar fi pornit pentru ca firma lui să fie scoasă de pe piață în favoarea concurenței. Mitică se referă la Vasile Didilă și Gruia Stoica, doi oameni de afaceri despre afacerile cărora Gazeta de Cluj a scris mai multe articole.
Însă, cel mai important aspect din acest dosar îl reprezintă schimbarea încadrării juridice făcută de procurorii DNA în 2019.
Potrivit adresei DNA Cluj, în noua încadrare juridică se va reţine că remiterea şi primirea repetată de mită (în modalităţile disimulate descrise anterior) realizează doar elementele constitutive ale infracţiunilor de corupţie descrise în rechizitoriu, aceste conduite neputând fi sancţionate distinct şi prin aplicarea prevederilor art. 29 alin. 1 lit. a din Legea nr. 656/2002.
De ce l-au trimis în judecată pe Mitică
Potrivit rechizitoriului DNA, Călin Mitică și ceilalți inculpați au fost trimiși în judecată sub acuzația de Spălare de bani.
”În perioada 28 ianuarie 2013 – 16 iunie 2014, inculpatul Călin Mitică a dispus remiterea cu titlu de mită, în 12 tranșe succesive, a sumei totale de 414.392 lei, inculpatului Gavriș Teodor Alexandru, șef Serviciu Automotoare și ulterior, director de tracțiune în cadrul S.N.T.F.C. C.F.R. CĂLĂTORI S.A., pentru ca acesta din urmă să sprijine interesele de afaceri ale S.C. REMARUL 16 FEBRUARIE S.A. Cluj Napoca, astfel încât să obțină contractele de servicii Revizie tip R 7 la Automotoarele Desiro „Săgeata Albastră”, în valoare maximă de 220.990.260 lei și Revizie tip R8 la automotoarele Desiro „Săgeata Albastră” (ambele contracte fiind atribuite de autoritatea contractantă S.N.T.F.C. C.F.R. Călători S.A.).
Remiterea sumelor de bani a fost efectuată indirect, într-o formă disimulată, prin decontarea de către S.C. REMARUL 16 FEBRUARIE S.A. a unor facturi fictive, emise de S.C. TEVPAG PLAN S.R.L. București (societate comercială controlată de Gavriș Teodor Alexandru), în baza unor acte de recepție fictive și prin organizarea unui circuit de decontare bancară cu un titlu fictiv.
La actele materiale săvârșite de inculpatul Călin Mitică în perioada 25 aprilie 2014 – 16 iunie 2014, inculpatul Bărbăcuți Dumitru, director general al S.C. REMARUL 16 FEBRUARIE SA Cluj Napoca, a participat în calitate de coautor”, arată procurorii.
De asemenea, Mitică și Bărbăcuți Dumitru ”i-au determinat pe inculpații Arnăutu Mircea Cristian, director al Organismului Notificat Feroviar Român O.N.F.R. din cadrul A.F.E.R. și Panaite Marian, inspector în cadrul A.F.E.R., să își îndeplinească în mod defectuos atribuțiile de serviciu, cauzând prin aceasta o vătămare a drepturilor și intereselor legitime ale persoanei vătămate S.N.T.F.C. C.F.R. CĂLĂTORI S.A.
În concret, inculpații Arnăutu Mircea Cristian și Panaite Marian au semnat acte oficiale prin care au omologat în condiții abuzive operatorul economic privat S.C. REMARUL 16 FEBRUARIE S.A. Cluj Napoca, pentru ca această societate să poată participa la licitația privind „Servicii de reparații tip RR la locomotivele electrice 5100 KW, dotate cu ICOL”, valoarea lucrărilor licitate fiind de maxim 55.284.858,72 lei.
”În perioada decembrie 2014 – ianuarie 2015, inculpatul Dae Gelu, în calitate de director general al Autorității Feroviare Române A.F.E.R., a exercitat presiuni asupra membrilor unei Comisii de analiză constituită la nivelul O.N.F.R. (prin amenințarea referitoare la pierderea funcțiilor de conducere deținute, respectiv cercetarea și sancționarea disciplinară) în scopul îngreunării cercetărilor în prezenta cauză penală, prin împiedicarea tragerii la răspundere penală a inculpatului Călin Mitică.
Astfel, inculpatul Dae Gelu i-a determinat pe membrii Comisiei să revizuiască raportul adoptat inițial și să întocmească Raportul revizuit din 19 decembrie 2014, prin care s-a decis, în mod vădit abuziv, menținerea certificatului de omologare obținut fraudulos de S.C. REMARUL 16 FEBRUARIE S.A. Cluj Napoca.
Ulterior, A.F.E.R. a expediat la dosarul de urmărire penală o adresă oficială, semnată de către inculpatul Dae Gelu, în calitate de director general, în conținutul căreia au fost inserate, cu știință, aspecte de fapt mincinoase, cu scopul direct de a-l favoriza pe inculpatul Călin Mitică.
În luna decembrie 2012, inculpatul Ștefan Adriian, director de infrastructură al S.C. TRANSFEROVIAR GRUP S.A. Cluj Napoca, a promis și remis efectiv un folos material necuvenit inculpatului Trandafirescu Sorin Alexandru, director general adjunct al Departamentului de proiecte cu finanțare nerambursabilă din cadrul C.NC.F. CFR S.A., pentru ca acesta din urmă, în virtutea influenței avute în cadrul companiei naționale, să determine funcționari din subordine să îndeplinească acte contrare îndatoririlor lor de serviciu, în vederea avantajării intereselor economice ale S.C. TRANSFEROVIAR GRUP S.A.”, se mai arată în rechizitoriu.
În timp ce se judecă, Călin Mitică face și afaceri imobiliare
Pe parcursul acestui proces, Călin Mitică s-a apucat și de afaceri imobiliare. Potrivit clubferoviar.ro, în afacerea Remarul Business Center (RBC), fabrica Remarul 16 Februarie vine cu un aport la capitalul social de 90% compus, Călin Mitică are 7% și TRANSFEROVIAR HOLDING SRL pachetul de 3%.
Valoarea terenului și a construcțiilor de pe acesta a fost estimată la 13,62 milioane de lei. Evaluarea terenului și a construcțiilor aferente edificate pe acesta (clădiri vechi, industriale) a fost făcută de Neoconsult Valuation, o firmă de evaluare cu sedii locale în mai multe orașe din țară, printre care și Cluj-Napoca.