Ocolul Silvic Maieru a ajuns să plătească lunar sume frumușele unor angajați ai altor ocoale silvice. Cum este posibil? Ei bine, prin intermediul consiliilor din administrație, din care fac parte angajați ai altor ocoale silvice și chiar șefi de la Finanțe.

Într-un număr anterior, Gazeta de Bistrița arăta cum consiliile de administrație, pot aduce sume bune în buzunarele unor funcționari publici. Se pare că lucrurile nu stau diferit nici când vine vorba despre consiliile de administrație ale ocoalelor silvice.

Un bun exemplu este Ocolul Silvic Maieru, care, culmea a ajuns să ofere venituri frumușele în plus angajaților altor ocoale silvice. Aceștia sunt membri în consiliul său de administrație.

Motofelea Ioan Viorel este membru în Consiliul de Administrație al Ocolului Silvic Maieru, dar lucrează și la Ocolul Silvic Valea Ilvei, de unde încasează 1.790 de lei lunar. Acesta mai încasează 4.000 de lei subvenția APIA și 300 de lei lunar de la Ocolul Silvic Maieru.

Jauca Alexandru Ioan este președintele Consiliului de Administrație și încasează lunar 1.200 de lei. Acesta mai face parte și din Consiliul de Administrație al Ocolului Silvic Cormaia-Anieș, de unde mai încasează lunar 468 de lei lunar. De asemenea, Jauca lucrează la Ocolul Silvic Valea Ilvei, de unde încasează lunar 4.600 de lei.

Hădărău Vasile este membru în Consiliul de Administrație al Ocolului Silvic Maieru, de unde încasează 700 de lei. Agricultura îi mai aduce 4.000 de lei anual, sub formă de subvenție. Acesta este pe statele de plată ale Ocolului Silvic Plaiurile Heniului, unde este angajat. De acolo. Hădărău încasează 3.700 de lei.

Acesta este și cel mai bogat dintre membrii Consiliului de Administrație. Acesta deține un teren agricol, unu forestier, altul intravilan și altul extravilan în Maieru. Cel agricol se întinde pe 19.400 de metri pătrați. În Bistrița, Hădărău mai are un teren de 1.000 de metri pătrați în intravilan, cumpărat în 2005. Deține și un apartament de 52 de metri pătrați în Bistrița și o casă de 250 de metri pătrați în Maieru.

Afaceristul și sefa de la Finanțe din Consiliul de Administrație

Pe lista de membri din Consiliul de Administrație al Ocolului Silvic Maieru s-a strecurat și un afacerist. Este vorba despre Sîngeorzan Petru Marius. Firma îi aduce un venit lunar de 2.500 de lei, la care se adaugă o indemnizație infimă de la Ocolul Silvic Maieru, de doar 300 de lei.

Sîngeorzan este administratorul SC Forest Marpet Consult, o firmă cu o cifră de afaceri zero din 2018, când înregistra pierderi de 63.000 de lei. Anul de grație al societății a fost 2014, când cifra de afaceri trecea de 200.000 de lei, iar profitul ajungea la 90.000 de lei.

În Consiliul de Administrație a ajuns și Știopei Violeta, care este șef serviciu la Direcția Generală Regională a Finanțelor Publice Cluj-Napoca. De la Finanțe, aceasta încasează lunar 8.400 de lei, iar de la Ocolul Silvic Maieru 1.200 de lei.

Aceasta a investit în fonduri de investiții peste 300.000 de lei în ultimii 5 ani și mai are într-un cont 12.793 de lei. De asemenea, deține o casă de locuit de 440 de metri pătrați și un teren de 890 de metri pătrați, în Bistrița.

Consiliul de administrație este un organ de supraveghere și control, în cadrul unei companii sau organizații. Rolul consiliului de administrație este: gestionarea strategică a organizației prin stabilirea politicilor și obiectivelor, selectarea, desemnarea, susținerea și evaluarea performanței directorului executiv, monitorizarea stării financiare a organizației, aprobarea deciziilor importante și a bugetelor anuale, raportarea către acționari a performanței companiei, stabilirea salarizării pentru conducătorii organizației.

Membrii consiliilor de administrație primesc o îndemnizație lunară pentru munca depusă. Cea mai mare îndemnizație merge, de regulă, la președintele consiliului de administrație, care trebuie să planifice activitatea consiliului: frecvența și durata ședințelor sau stabilirea ordinii de zi.

În cazul instituțiilor publice sau a societăților cu capital public, cei care fac parte din consiliile de administrație sunt…funcționarii publici. O prezență lunară la o ședință le poate aduce în plus în buzunare câteva sute de lei sau chiar câteva mii de lei, în funcție de entitatea din a cărui consiliu de administrație fac parte.

Ocolul Silvic Maieru a produs anul trecut 6,5 milioane de lei

Potrivit situației financiare pentru anul 2021, Ocolul Silvic Maieru are venituri totale în valoare de 6,5 milioane de lei și cheltuieli totale de 5 milioane de lei. Profitul ocolului silvic ajunge la 1,2 milioane de lei. 2,8 milioane de lei au mers pe cheltuielile cu personalul, iar cheltuielile cu bunuri și servicii au mai înghițit 1,8 milioane de lei. Ocolul Silvic Maieru are 34 de angajați.

Suprafața totală de fond forestier aflată în administrarea Ocolului Silvic Maieru este de 9.847 de hectare. Acesta este organizat în trei unități de producție cu amenajamente proprii: Anieș, cu o suprafață totală de 3.000 de hectare, care cuprinde pădurile de pe Valea Anieșului și din jurul localității; Rotunda, cu o suprafață totală de 4.400 de hectare, constituită din pădurile aparținând comunei Maieru, situate în bazinul superior al Someșului Mare și în bazinul Bistriței Aurii și Diaca cu o suprafață de 2.445 de hectare, situată pe faza județului Suceava, care cuprinde pădurile situate în muntele Dieci, din masivul Suhard, aparținând comunei Maieru.

Ocolul Silvic Maieru are ca obiect de activitate aplicarea strategiei naționale și locale în domeniul silviculturii pentru pădurile pe care le deține comuna Maieru sau pe care le primește în administrare pe bază de contract și acționează pentru apărarea, conservarea și dezvoltarea durabilă a fondului forestier, gospodărirea și valorificarea în condiții de eficiență economică a produselor specifice fondului forestier și a altor activități comerciale, exercitând atribuții de serviciu public cu specific silvic”, se  arată în raportul administratorului Ocolului Silvic.

În 2021 s-a vândut 35.000 de metri cubi de masă lemnoasă, prin licitații și negocieri la agenți economici. 2.000 de metri cubi au mers pentru nevoi locale și consum propriu.

De asemenea, ocolul silvic a mai întreținut și reparat 35 de kilometri de drumuri auto forestiere aflate în administrarea sa, folosindu-se de taxa de peiaj încasată pentru transportul masei lemnoase și a altor materiale.

A prestat și servicii silvice și de pază a fondului forestier proprietate a persoanelor fizice din raza teritorială, pentru o suprafață de 38,5 hectare, pe bază de contracte încheiate cu acestea.

Andreea Moldovan

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.