Elevii claselor a VIII-a intra în cursa pentru locurile din liceele clujene. Din anul urmator este posibil ca unele dintre cele mai bune licee din oras sa organizeze probe suplimentare de admitere. Pâna acum rezultatele de la tezele cu subiect unic sunt considerate satisfacatoare de catre reprezentantii inspectoratului.
Absolventii claselor a VIII-a din întreaga tara trebuie sa completeze fisele de înscriere la licei între 12-20 iunie. Acesta este pasul preliminar pentru repartizarea elevilor în licee si scoli profesionale. De asemenea media de de admitere, compusa din media generala obtinuta la tezele cu subiect unic sau examenele de capacitate, pentru absolventii de pâna în 2003 a gimanziului sau a testelor nationale a generatiilor 2004-2007 si media generala a claselor V-VIII.
Rezultate multumitoare la Cluj
Potrivit datelor finale oferite de catre Inspectoratul Scolar Judetean Cluj, rezultatele obtinute de catre elevii clujeni au fost satisfacatoare. Astfel, 82,04% dintre elevii de clasa a VIII-a din judetul Cluj care s-au prezentat în primul semestru si 68.22% în al II-lea au obtinut note peste 5 la limba si literatura româna, 79,57% , în iarna si 86,91% în al doilea semestru, la matematica au reusit sa treaca de baremul impus si peste 90% dintre cei care au dat probe la istorie au luat note de trecere. Un caz mai aparte a fost cel al elevilor care au sustinut teze cu subiect unic la limba materna-germana care si care au reusit în proportie de 100% sa demonstreze cunostinte satisfacatoare.
În urma contestatiilor majoritatea rezultatelor au ramas aceleasi, iar notele acordate în aceste sesiuni au fost considerate de catre reprezentantii Inspectoratului Scolar Judetean ca fiind multumitoare.
De asemenea, în acest an au fost verificati pentru prima data elevii de clasa a VII-a din învatamântul privat, de la Scoala Internationala, în speta. Si notele obtinute de acestia au fost foarte bune, iar promovabilitatea a fost de 100%. Inspectoratul Scolar General Adjunct, Marinela Marc a declarat ca „ elevii din aceste scoli sunt foarte bine pregatiti, multi dintre ei sunt pregatiti în particular din clasa I, asa ca este normal ca rezultatele lor sa fie pe masura investitiilor parintilor”:
În premiera, de anul viitor, ar putea fi introduse din nou examenele de admitere la liceu, asa cum declarau pentru Gazeta unii dintre directorii celor mai importante licee din urbe. Reevaluarea elevilor, în functie de pretentiile si de specificul liceelor si a profilurilor unor clase, ar redeschide competitia reala între acestia si ar stimula, si în viitor, meditatiile.
Ultima runda, ultimele emotii
Prima repartizare computerizata în învatamântul liceal si profesional de stat a absolventilor clasei a VIII-a va avea loc vineri, 27 iunie 2008. În ziua imediat urmatoare (28 iunie), unitatile de învatamânt gimnazial vor afisa listele cu absolventii repartizati proveniti din scolile respective si lista cu locurile neocupate în unitatile de învatamânt liceal si profesional de stat din judete sau municipiul Bucuresti. În cazul în care doi candidati au medii de admitere egale, acestia vor fi departajati folosind, în ordine, urmatoarele criterii: media generala obtinuta la tezele cu subiect unic; media generala de absolvire a claselor V-VIII; media notelor obtinute la proba de limba si literatura româna din cadrul tezelor cu subiect unic; media notelor obtinute la proba de matematica din cadrul tezelor cu subiect unic; media notelor obtinute la proba de limba materna din cadrul tezelor cu subiect unic, respectiv nota de la proba de verificare a cunostintelor de limba materna, în cazul candidatilor care solicita înscrierea la unitati de învatamânt cu predare în limba minoritatilor nationale.
În data de 29 iunie, fiecare unitate de învatamânt liceal si profesional va afisa lista candidatilor repartizati în acea unitate.O a doua etapa a repartizarii computerizate este programata pentru data de 12 iulie. În intervalul 1-10 septembrie va avea loc repartizarea absolventilor clasei a VIII-a care nu au participat sau nu au fost repartizati în etapele precedente, care nu s-au înscris în perioada prevazuta de metodologie sau care si-au încheiat situatia scolara ulterior etapelor anterioare.Numarul de locuri alocate pentru clasa a IX-a este de 239.000 – cumulat pentru liceu si scoli de arte si meserii – la învatamântul de zi, iar numarul absolventilor din promotia anului 2008 este de 220.000.
Ligia Popa