Vasile Ciasar, celebrul hoț care a care în anii trecuți a jefuit casele mai multor bistrițeni, dar cu toate astea a scăpat nepedepsit, a fost condamnat definitiv, luna trecută, de Curtea de Apel Cluj, pentru un furt comis în Huedin. A scăpat cu o pedeapsă mai mică, judecătorii reducându-i condamnarea cu un an, de la 5 ani, 9 luni și 10 zile de închisoare, la 4 ani, 9 luni și 10 zile de închisoare. Însă, până să se pronunțe instanța clujeană, Ciasar, care ispășește în Penitenciarul Bistrița o pedeapsă de 2 ani și 4 luni de închisoare, tot pentru furt calificat, era să fie făcut scăpat de Comisia pentru individualizarea regimului de executare a pedepselor privative de libertate din cadrul penitenciarului bistrițean, care l-a propus pentru eliberare condiționată. Noroc cu judecătorii, care au respins cererea, considerând că Ciasar nu merită să scape de gratii.

Această ultimă condamnare, de 4 ani, 9 luni și 10 zile de închisoare, a venit ca urmare a unui jaf comis de Ciasar acum 8 ani, mai precis pe 7 ianuarie 2017, ziua în amiaza mare, în Huedin. Victima a fost un om de afaceri prosper din localitate, care, spre ghinionul lui, a ținut în casă suma de 80.000 de euro. Banii nu au fost depozitați în vreun seif, nu că astfel de ascunzătoare ar fi fost vreun impediment pentru Ciasar, ci într-o cutiuță din metal aflată într-un sertar al unei piese de mobilier dintr-unul din dormitoarele locuinței.

Ciasar avea informații clare despre suma pe care afaceristul din Huedin o deținea în casă și, după ce l-a supravegheat o vreme, a acționat rapid când acesta a părăsit locuința. Bineînțeles, Ciasar, care, culmea, se afla sub măsura arestului la domiciliu pentru un jaf comis în Bistrița, nu a fost singur în operațiune singur, ci a avut un complice, care a fost “coada” omului de afaceri în ziua respectivă.

Dosar lălăit nepermis de mult la Judecătoria Huedin

În noiembrie 2017, deci la mai bine de 10 luni de la comiterea faptei, Ciasar a fost trimis în judecată, însă judecătorilor de la Judecătoria Huedin le-a luat mai bine de 7 ani ca să judece cauza. Mai bine de un an, dosarul a fost lălăit în cameră preliminară, până în decembrie 2018. Abia în mai 2019 a fost stabilit primul termen de judecată pe fond, după care Ciasar a încercat să tragă de timp cu tot felul de amânări, încuviințate de instanță, iar prin noiembrie același an, a cerut la Curtea de Apel Cluj strămutarea cauzei, solicitare care i-a fost respinsă.

Instanța a început să audieze din martori abia prin 2020, când s-a dispus și efectuarea unei expertize criminalistice, dar anul a trecut rapid. În 2021, președintele Judecătoriei Huedin a decis ca un alt judecător să preia completul care judeca dosarul lui Ciasar, astfel că judecata a fost luată de la zero. Astfel au fost administrate din nou probele de la dosar, martorii reaudiați, însă în iunie 2023 președintele Judecătoriei Huedin desființează completul de judecată pe rolul căruia a fost înregistrat dosarul, acesta fiind preluat de un alt complet de judecată, care se vede nevoit, și la cererea apărării, să readministreze toate probele. Judecătorii au mai avut nevoie de mai bine de un an ca să ajungă la convingerea că Ciasar este făptașul jafului, iar la începutul lunii august 2024 a fost condamnat la 5 ani de închisoare pentru infracțiunea de furt calificat comisă la locuința din Huedin.

Cu tupeu, înainte!

Din 2017 și până ca judecătorii de la Huedin să-i aplice pedeapsa, Ciasar nu a stat pe margine, ci a mai comis și alte furturi, inclusiv în Bistrița-Năsăud, dar pentru care anchetatorii nu au avut probe clare.

În schimb, la finele lunii aprilie 2023, Ciasar a încercat să dea o nouă lovitură, în Cluj Napoca. Concret, pe data de 30 aprilie 2023, dimineața la ora 7.30, Ciasar a încercat să intre prin efracție într-un apartament de pe strada Scorțarilor, de unde intenționa să fure bani și bunuri. Deși a studiat mai mult timp terenul, de data asta a avut ghinion, fiindcă proprietarul era acasă și când a auzit zgomot la ușa apartamentului, a deschis-o brusc, ceea ce l-a pus pe fugă pe Ciasar. Polițiștii au pus însă mâna rapid pe el, iar în iunie 2023 el a fost trimis în judecată. Dosarul a fost judecat la Judecătoria Cluj, iar în martie 2024, Ciasar a fost condamnat la 2 ani și 4 luni de închisoare, sentință devenită definitivă în iulie același an, prin decizia Curții de Apel Cluj, după care condamnatul a fost încarcerat în Penitenciarul Bistrița.

De această condamnare de 2 ani și 4 luni de închisoare au ținut seamă și judecătorii din Huedin, astfel că la pedeapsa de 5 ani pentru furt calificat au mai adăugat încă o treime din pedeapsa pentru care Ciasar era deja încarcerat încă din martie, rezultând o pedeapsă finală de 5 ani, 9 luni și 10 zile de închisoare.

Sentinţa Judecătoriei Huedin a fost atacată la Curtea de Apel Cluj, unde judecătorii i-au redus lui Ciasar un an din pedeapsă pe motiv că „durata procesului, aproape 8 ani, justifică o diminuare a răspunderii penale, ca şi compensaţie (…), precum şi datorită argumentului că trecerea unei durate de 8 ani de la data săvârşirii faptelor atenuează scopul punitiv al pedepselor penale”.

Totodată, Ciasar împreună cu complicele său – și el judecat în același dosar și condamnat la 3 ani de închisoare cu suspendare pentru complicitate la furt calificat – sunt obligați să returneze cei 80.000 de euro furați de la omul de afaceri din Huedin, (echivalentul în lei la cursul BNR de la data plăţii) cu titlu de despăgubiri civile, reprezentând daune materiale, la care se adaugă dobândă legală penalizatoare calculată începând cu data de 07.01.2017 şi până la plata efectivă a debitului, precum şi la plata sumei de 5.000 euro (echivalentul în lei la cursul BNR de la data plăţii) cu titlu de daune morale, tot în favoarea victimei.

Sentința definitivă a Curții de Apel Cluj a fost pronunțată în data de 28 februarie anul acesta.

La un pas să fie lăsat “la vatră”

Cu trei săptămâni înainte, pe rolul Judecătoriei Bistrița a fost înregistrat un dosar de liberare condiţionată a lui Vasile Ciasar, la propunerea Comisiei pentru individualizarea regimului de executare a pedepselor privative de libertate din cadrul Penitenciarului Bistriţa, în condițiile în care era împlinită fracția de două treimi din pedeapsa de 2 ani și 4 luni de închisoare aplicată de Judecătoria Cluj-Napoca.

“Executarea pedepsei privative de libertate a început la data de 23.05.2023 urmând să expire în termen la data de 22.09.2025. Transformată în zile pedeapsa este egală cu 854 zile. Pentru a deveni propozabil în vederea liberării condiţionate, intimatul trebuie să execute fracţia de 2/3 din pedeapsă, respectiv 569 zile. Intimatul a îndeplinit fracţia prevăzută de lege pentru a putea beneficia de liberare condiţionată, având la data de 05.02.2025 un număr total de 633 zile executate şi câştigate (din care 625 zile efectiv executate şi 8 zile câştigate prin muncă). După îndeplinirea fracţiei prevăzute de lege, situaţia intimatului a fost analizată pentru a doua oară în comisia pentru liberări condiţionate, ocazie cu care s-a întocmit procesul-verbal nr. 61/05.02.2025, prin care membrii comisiei au constatat că acesta îndeplineşte condiţiile legale pentru a beneficia de liberare condiţionată, propunând liberarea condiţionată”, a arătat Comisia în propunerea depusă la dosarul cauzei.

Cu 10 zile înainte să fie condamnat definitiv de Curtea de Apel Cluj, magistrații de la Judecătoria Bistrița au respins însă cererea celor de la penitenciar, din cauză că nu au fost suficient de convinşi că Ciasar s-a îndreptat şi se poate reintegra în societate.

“Astfel, potrivit înscrisurilor dosarului, instanţa constată că intimatul este recidivist şi a mai beneficiat de liberare condiţionată de 2 ori, însă nu a înţeles clemenţa instanţelor şi a reintrat în câmpul infracţional.

Tot în acest sens, instanţa constată că anterior intimatul a mai fost condamnat pentru comiterea de infracţiuni contra patrimoniului.

Pe parcursul executării pedepsei nu a fost sancţionat disciplinar, a fost recompensat o singură dată, nu a muncit şi a participat la activităţile şi programele desfăşurate în penitenciar şi la care a fost selectat, însă multe activităţi au fost finalizate fără credite.

Contrar opiniei membrilor comisiei pentru liberări condiţionate, instanţa apreciază că la acest moment nu este oportună punerea în libertate a intimatului, neavând convingerea că acesta s-a încadrat în mod ireversibil pe o linie progresivă în comportament, evaluarea comportamentului condamnatului trebuind să continue încă o perioadă de timp, pentru a se putea observa dacă într-adevăr conduita sa în mediul carceral reprezintă o constantă de natură să-l recomande pentru a fi plasat în stare de libertate condiţionată.

Instanţa arată că liberarea condiţionată trebuie privită ca un beneficiu care se poate acorda doar în cazul în care există convingerea că şi atunci când este executată doar în parte în regim privativ de libertate pedeapsa care a fost aplicată celui care o solicită şi-a atins scopul educativ şi preventiv prevăzut de lege.

Totodată, instanţa subliniază că regula este executarea în integralitate a pedepsei aplicate în regim de detenţie, iar excepţia este liberarea condiţionată, amânările nefiind adăugiri la pedeapsă, căci în perioada de amânare persoana privată de libertate execută pedeapsa la care a fost condamnat.

Prin urmare, instanţa va respinge ca neîntemeiată propunerea Comisiei pentru individualizarea regimului de executare a pedepselor privative de libertate din cadrul Penitenciarului Bistrița de liberare condiţionată a numitului Ciasar Vasile.

În privinţa termenului de reiterare a cererii ce urmează a fi stabilit, data de 18.04.2025 este considerată necesară şi suficientă pentru a se reanaliza situaţia intimatului, având în vedere traseul infracţional al acestuia”, au arătat judecătorii bistrițeni în încheierea penală a deciziei pronunțată pe data de 28 februarie.

În condițiile în care Ciasar a primit o nouă condamnare, este foarte clar că iese din calcul depunerea unei noi cereri de liberare condiționată în luna aprilie, astfel că el va trebui să aștepte să se împlinească cele două treimi executate din noua pedeapsă. Evident, dacă și doar dacă până la momentul cererii a achitat către omul de afaceri din Huedin despăgubirile civile și  cele morale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.