Procurorii clujeni au dat o soluţie de neîncepere a urmăririi penale pentru una dintre firmele implicate în schema infracţională Caritasul Unguresc şi pentru trei persoane implicate în acelaşi caz. Este a doua ”spălare” făcută de procurorii clujeni după ce în urmă cu un an o altă societate care face parte din această schemă a primit acelaşi verdict. ANAF Cluj a contestat soluţia în instanţă, judecătorii fixând judecarea cazului la sfârşitul lunii septembrie.
Firma First Exit Group este implicată într-o schemă financiară intitulată Caritasul Unguresc de pe urma căreia multe persoane au depus plângeri penale. Alături de această societate au mai fost acuzaţi şi Mate Istvan, Gaspar Balint, HALASZ ATTILA-TAMAS şi Beni Mark. Ei au fost cercetaţi de procurorii clujeni care au emis soluţii de neîncepere a urmăririi penale, însă Finanţele clujene (ANAF Cluj) au contestat soluţia într-un proces care se judecă la Tribunalul Cluj.
În acelaşi timp, în cursul acestui an Curtea de Apel Cluj a dispus arestarea preventivă a ”artizanului” afacerii Caritasul Unguresc, Mate Istvan. El este judecat în România pentru peste 100 de cazuri de înşelăciune. Arestarea a survenit după ce a fost dat în urmărire internaţională pentru că Mate are domiciliul în Croaţia, unde şi acolo este judecat pentru fapte similare. De frica închisorilor din Croaţia, ”tăticul” Caritasului Unguresc a acceptat să fie închis în penitenciarele româneşti, unde viaţa îi pare mai uşoară.
Anul trecut, procurorii clujeni au emis soluţia de neîncepere a urmăririi penale împotriva firmei Favorit Solution, administrată de WALDMAN CSABA LASZLO care a făcut parte din schema financiară Caritasul Unguresc.
Pe de altă parte, în cadrul unui proces comercial de insolvenţă al firmei Favorit Solution, Waldman a fost pus să plătească 342.788 de lei în contul firmei pe care o administra şi a cărei procedură de insolvenţă a fost încheiată. În cadrul procesului de insolvenţă a participat şi avocatul Camelia Barboş, cunoscută ca fiind unul dintre colaboratorii avocaţilor democrat-liberali Ovidiu Turdean şi Ciprian Păun.
Anchetă cu viteza melcului
În urmă cu câţiva ani, Gazeta de Cluj dezvăluia o schemă de fraudă intitulată Caritasul Unguresc. Afacerea a pornit de la Cluj şi a fost iniţiată de Mate Istvan, cetăţean maghiar. Chiar dacă subiectul a fost tratat cu lux de amănunte în majoritatea ziarelor, schema infracţională fiind dezvăluită la nivel naţional, poliţiştii şi procurorii nu au făcut nimic pentru o bună perioadă de timp. Astfel că, ”afacerea” Caritasul Unguresc şi-a deschis birouri în Moldova şi Bucureşti şi pentru o bună perioadă de timp schema a funcţionat pentru că se derula la limita legii.
În 2015, poliţiştii clujeni au trimis către Parchetul de pe lângă Judecătoria Cluj Napoca un singur dosar.
”La nivelul Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice a fost identificată o lucrare penală care vizează prima societate (Ideal Fundation, n.red.) menţionată de către dvs., fiind înregistrat un dosar la Parchetul de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca cu nr. 1353/P/2015.
Referitor la cea de-a doua societate (SATURNUS FINANCE, n.red.) indicată, vă facem cunoscut faptul că la nivelul acestei structuri nu au fost înregistrate plângeri sau sesizări privind săvârşirea vreunei fapte ilegale. Totodată, în urma verificărilor efectuate s-a constatat că societatea respectivă nu ar fi desfăşurat activităţi la nivelul judeţului Cluj prin intermediul unor puncte de lucru, aceasta figurând doar cu sediul social în municipiul Cluj-Napoca”, arată un răspuns al Inspectoratului de Poliţie.
Cele două firme au un punct în comun, pe Mate Istvan, care face parte din structura celor două societăţi. Firma Saturnus Finance are câteva procese comerciale în care are calitatea de pârât, iar societatea care este anchetată în dosarul respectiv, SC Ideal Fundation nu are nici un dosar în instanţă. Înainte de a fi arestat, reporterii Gazeta de Cluj au luat legătura cu Mate Istvan, dar el a solicitat ca discuţia purtată să nu fie consemnată.
Schema Caritasului Unguresc
Schema folosită este de a face împrumuturi în numele clienţilor care apelează la acest serviciu. Practic, clienţii semnează contracte de îndatorare pe câteva zeci de ani, iar fondul este constituit din ratele plătite de clienţi, astfel că dacă cineva vrea să se retragă din cadrul contractului nu o poate face. Câştigul net al patronilor provine din taxele de înscriere şi comisioanele, care nu se returnează şi sunt plătite de cei care apelează la acest gen de servicii. Astfel, în mod normal, de fapt clienţii creditează firma, şi nu invers, iar cadrul este perfect legal pentru că între societate şi client se semnează un contract în care cel care se îndatorează îşi asumă această schemă de inginerie financiară.
Conform Ministerului Public, “pe rolul Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj Napoca a fost constituită, în cursul anului 2011, o cauză penală în care se efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii de către o societate comercială şi administratorul acesteia a unor infracţiuni privind atragerea de sume de bani provenite din contribuţiile membrilor unor grupuri de persoane constituite în vederea acumulării de fonduri colective şi acordări de împrumuturi din fonduri astfel acumulate, de tip «Caritas». În acest dosar, se efectuează cercetări în raport cu zeci de persoane care au formulat plângeri penale în care s-a invocat faptul că, după încheierea unor convenţii între diverse persoane şi această societate (cu privire la depunerea unor cotizaţii urmate de acordarea unor împrumuturi), obligaţiile din partea societăţii nu au mai fost respectate. La data de 21.09.2011 a fost începută urmărirea penală pentru infracţiunea mai sus-arătată faţă de administratorul Waldman Csaba Laszlo, iar la data de 05.01.2012 faţă de persoana juridică al cărei administrator era. Totodată, pe rolul Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj Napoca, a mai fost înregistrată o cauză penală având acelaşi obiect dar privind o altă societate comercială. Menţionăm că, în aceste dosare s-a lucrat constant, având în vedere numărul foarte mare de persoane care au formulat plângeri, precum şi al actelor de urmărire penală necesare a fi fost efectuate în aceste cauze”. Conform documentului, Waldman ar fi mutat sume de bani din contul uneia dintre firmele pe care le administrează în conturi din Ungaria “în contabilitatea societăţii nu există în prezent nicio înregistrare a unor sume existente în conturi peste hotare, deci transferarea sumelor respective a fost efectuată fără niciun document. Sumele respective au fost ridicate de către Waldman Csaba Laszlo şi depuse în contul SC Favourit Solution SRL deschis în Ungaria, fiind transferate, în numerar, la Budapesta, la data întocmirii notelor explicative şi a procesului verbal, neputând fi precizat cuantumul acestor sume. Considerăm că dl. Wladman Csaba Laslo şi-a însuşit în scop personal sumele ridicate în numerar şi depuse în contul din Ungaria”, se arată în documentul Parchetului clujean.
Contracte la limita legalităţii
Ideal Fundation a fost deschisă în august 2014. Societatea este patronată de MATE ISTVAN şi FEIER DIANA RALUCA. Mate Istvan este asociat, alături de Gaspar Balint, în cadrul SATURNUS FINANCE SRL.
Această firmă, ca de altfel multe firme similare tot cu sediul central la Cluj, sunt acuzate că au înşelat mii de persoane în ultimii ani. ”Spre exemplu, SC Euro Credit Cassa srl, SC Invest System Capital srl, SC Favorit Solution srl sau First Exit Grup srl, promit credite cu dobânzi anuale de 3-3.2/% pe 5;10 sau 20 ani şi cu rate lunare foarte avantajoase. Verbal şi prin reclame atrag persoane care nu sesizează clauzele ascunse în contract şi se trezesc că achita în avans o taxă de contract (5-10%) din valoare şi o primă rată lunară, fără a primi nici un credit de la ei. Sunt păcăliţi,se aprobă foarte rapid creditul cerut,fără verificări de bonitate, pe o perioadă cât mai mare. După ce achită aceste sume în avans,sunt sfătuiţi să achite cât mai multe ”rate” în avans pentru a avea şanse să fie pe o listă de presupuşi câştigători în a primi creditul promis mai repede. Dar în ”contractul de mandat” daca ai ghinionul să-l semnezi, se precizează în termeni foarte alambicaţi că poţi primi acest credit până la finele contractului (5;10;20 ani) dar nu e obligatoriu! Societatea nu se obligă să achite acest credit cerut şi promis, poate să se dizolve între timp (ceea ce s-a întâmplat cu majoritatea) şi nu-şi asumă nici înapoierea sumelor pe care la-ai virat la ei”, arată una dintre persoanele păgubite.
Răzvan Robu