Pasajul se doreşte a fi realizat prin intermediul unui proiect de Regenerare a Centrului Istoric, fiind propuse trei variante de pasaj. Dacă la nr. 5-7 oamenii au acţionat în instanţă, Primăria Bistriţa s-a reorientat spre nr.9, unde locuiesc în special chiriaşi de etnie romă.
Primăria Bistriţa a iniţiat anul trecut un proiect de Regenerare Urbană a Centrului Istoric. Proiectul a primit avizul Ministerului Culturii, Cultelor şi Patrimoniului Naţional. Problema care a stârnit reacţii în rândul oamenilor este cea cu privire la realizarea unui pasaj auto şi pietonal prin intermediul acestui proiect de Regenerare, în zona zero a oraşului, în apropierea sediului PSD. Mai întâi, Primăria Bistriţa şi-a încercat „norocul” cu coproprietarii de la nr. 5 – 7 de pe strada Gheorghe Şincai, care locuiesc într-o clădire monument istoric. Pe această stradă a existat cu ani în urmă, un pasaj pietonal (potrivit unor poze din anul 1910), care trecea pe sub clădirea de la nr. 7, devenită acum, clădire bloc. La nr. 5 – 7 locuiesc 18 familii, în imobile despărţite de o poartă tunel cu arcadă medievală, care duce la grădinile lor, aferente clădirilor. Locuitorii de aici sunt toţi proprietari tabulari de case şi pe cote părţi din terenul aferent imobilelor lor, după cum arată documentele deţinute de ei. Revoltaţi că se va face un pasaj pe terenul lor, cetăţenii au demarat seria proceselor aflate în prezent pe rol. Procesul din 14 aprilie, cel pentru ieşirea din indiviziune, a fost amânat pentru 23 aprilie, fiind anunţat la Judecătoria Bistriţa. Pe 12 mai, la Tribunalul Bistriţa – Năsăud, a fost programat procesul de contencios administrativ în care coproprietarii au atacat Hotărârea Consiliului Local din 26 februarie 2009, pentru a se constata nelegalitatea acesteia. Cum aici treaba nu a prea ieşit, primarul a ochit un alt imobil apropiat de sediul PSD, respectiv cel de la nr.9, de asemenea clădire monument istoric, unde locuiesc persoane chiriaşe, majoritatea de etnie romă. Chiriaşii au auzit de posibilitatea construirii unui pasaj, dar spun că nu au primit nici o informare de la primărie, în acest sens.
Pasajul auto dorit de primărie se mută de la 7 la 9
Potrivit Cameliei Târnovan, director coordonator interimar al Direcţiei Judeţene pentru Cultură şi Patrimoniu Naţional Bistriţa – Năsăud (DJPC BN) , existenţa unui pasaj pietonal în Bistriţa, în zona Gheorghe Şincai nr. 5 – 7, poate fi stabilită doar în urma unei cercetări istorice.
În data de 29 septembrie 2009, la sediul DJCP BN a fost depus, în vederea avizării, proiectul „ Regenerare urbană a Centrului Istoric Bistriţa, Axa Turistică 1, 2, 3”, prin care s-a propus inclusiv reabilitarea pasajelor aparţinând Ansamblului urban medieval, obiectiv înscris în Lista monumentelor istorice cu codul BN –II – a – A – 01550. Documentaţia a fost înaintată spre avizare Ministerului Culturii, Cultelor şi Patrimoniului Naţional, căruia îi aparţine competenţa de avizare pentru monumentele istorice de grupă A ( de interes naţional), cu consultarea Comisiei Naţionale a Monumentelor Istorice, organism ştiinţific de specialitate, care funcţionează pe lângă Minister.
În urma analizării documentaţiei s-a emis avizul 280/Z/2009. Prin documentaţia întocmită s-au propus trei variante de trecere înspre/ dinspre strada Gheorghe Şincai, variante ce vizează imobilele cu nr. 5-7 şi nr. 9. Târnovan susţine că documentaţia întocmită nu conţinea şi concluziile cercetării istorice care a stat la baza formulării variantelor propuse, fapt pentru care DJCP BN a solicitat Primăriei Bistriţa, în 26 martie anul curent, elemente ale cercetării istorice prin care s-au fundamentat variantele propuse. Prin răspunsul Primăriei Bistriţa, trimis către DJCP BN, în data de 13 aprilie, se precizează faptul că cele trei variante propuse sunt explicate prin blocarea spaţiului de circulaţie publică (pasajul XIV) dintre parcelele nr. 7 şi nr. 9 prin construirea, în perioada comunistă, a unui imobil de locuinţe. Varianta aleasă pentru refacerea pasajului XIV este aceea de utilizare a accesului pietonal existent în parcela cu nr.9 şi preluarea parţială a traseului original al pasajului istoric, fără afectarea imobilului cu nr.7. „Din cele trei variante, primăria a ales-o pe aceasta de la nr.9, deci, da, renunţă la pasajul de la nr. 5 -7”, a spus Târnovan. Primarul Bistriţei, Ovidiu Creţu, a fost contactat cu privire la această problemă şi a spus că nu cunoaşte situaţia, dând clar de înţeles că nu doreşte să facă comentarii.
„Nu ne ia nimeni în considerare că suntem romi!”
La nr. 9 de pe strada Gheorghe Şincai din Bistriţa, locuiesc şase familii, marea lor majoritate fiind persoane de etnie romă. Cinci dintre familii sunt cu chirie de stat, iar una dintre persoane este proprietară. Adam Ghizela locuieşte aici de 10 ani şi spune că la început, casa în care stă acum era de fapt un beci, pe care, treptat, prin eforturi persoane, la amenajat într-o locuinţă.
Ghizela zice că a mai văzut oameni din primărie şi chiar pe primarul Ovidiu Creţu intrând în acea zonă, dar nimeni nu le-a spus nimic. A auzit doar că vor fi mutaţi undeva în zona Subcetate ca să se integreze şi ei în societate. Cât despre pasajul care ar putea trece pe la nr.9 afectând imobilul în cauză, Ghizela susţine că nu a primit nici o hârtie de la primărie, dar a auzit discuţii prin „sat”: „Nici noi nu am avut, şi l-am făcut din banii mei. Pe noi nu ne ia nimeni în considerare, că suntem romi. Nu a venit nimeni să ne spună că ne vor muta. Numai acum 5 ani o venit cineva şi o dărâmat cămările. (…). Noi, dacă vor să facă pasaj ne-om aduna toţi vecinii, vom face memoriu la Bucureşti şi o să trimitem mai departe. Trebuia să vină ne spună să nu mai reparăm, să nu ne mai băgăm banii, că ne vor muta. Noi am întreţinut aici”, a spus femeia. Tot la nr.9 locuieşte, de şapte ani, şi Adam Mirela aflată în chirie la Pop Elena, care are contract încheiat cu primăria. Eugen Adam, unchiul doamnei Ghizela, un om de 62 de ani, locuieşte aici de mai bine de 25 de ani. „Pasajul de aici, a fost la nr. 7, eu ştiu că eram copil, eu sunt crescut aici, am 62 de ani. Acolo, la nr. 7 a fost un pasaj pe dedesubt, unu îngust tare. Parcă din câte îmi amintesc, cam până prin 1955 pasajul a fost tot acolo, la nr 7. După aceea s-a renovat că s-a făcut casă cu etaj”, ne-a mărturisit omul. Tot aici la nr.9 mai locuiesc şi Stelian Puşi (aflat aici de 40 de ani) şi Maria Hoza. Toate aceste familii aflate în chirie vor fi mutate de municipalitate din două motive. Unul ar fi dorinţa primarului de a muta romii din centrul istoric, sus, pe deal, iar al doilea presupune realizarea unui pasaj care să permită parcarea de autoturisme.
Aurel Vlaşin este proprietarul de la nr.9 care deţine la parter un spaţiu de 48,23 metri pătraţi, respectiv trei încăperi cu destinaţie de spaţiu comercial. Societatea AMIA PRODCOM SRL din Năsăud este firma pe care Vlaşin a cumpărat spaţiul în cauză în anul 2003, cu suma de 7579 de euro + TVA, respective 270 de milioane de lei vechi, plus TVA. Contactat de redactorul de la Gazeta de Bistriţa, proprietarul nu a fost găsit pentru a face declaraţii.
Iulia Stupinean
Pacat ca nu exista un punct de vedere profesionist al Monumentelor.
Asteapta sa vada ce spune primaria…
Vai de noi!