In ultimii doi ani,
16 bistriteni au avut dreptul la tratament in strainatate

Formularul E 112, cunoscut drept pasaportul pentru tratament in strainatate, este la mare cautare printre bolnavii romani. Si in Bistrita-Nasaud lucrurile se misca destul de bine, in conditiile in care in mai putin de doi ani, 16 bistriteni au beneficiat de o interventie chirurgicala in clinicile medicale din Uniunea Europeana in baza asigurarii de sanatate din Romania.

Potrivit datelor furnizate de presedintele Casei Judetene de Asigurari de Sanatate Bistrita-Nasaud (CJAS BN), Vilhelm Szekely, in 2010 au fost aprobate opt astfel de solicitari, iar anul acesta alte opt.
Exista insa si situatii cand solicitarile sunt respinse. Asta se intampla atunci cand dosarele sunt incomplete, spune Szekely. Anul trecut a fost refuzata din acest motiv o cerere, insa anul acesta niciuna.
In majoritatea cazurilor, pacientii care solicita tratament peste hotare, in tarile din Uniunea Europeana, sufera de boli foarte grave si rare, care nu pot fi tratate in timp util in Romania, fie din cauza lipsei aparaturii, fie din cauza lipsei personalului medical specializat in acest sens.

Clinicile din Germania, noua beneficiari

Bolnavii din judetul nostru pot beneficia de tratamente de specialitate in clinicile din Uniunea Europeana, prin intermediul Formularului E 112, cunoscut ca pasaportul pentru tratament in strainatate. Din nefericire, nu toate cererile sunt aprobate, iar numarul bolnavilor care reusesc sa ajunga peste hotare este destul de mic.
In judetul nostru, in perioada 2010-2011, au fost aprobate16 dosare ale unor persoane bolnave, iar unul a fost respins.
„In anul 2010 au fost depuse in total noua solicitari pentru formularul E112, din care opt au fost aprobate si una respinsa, deoarece documentatia era incompleta. Anul acesta, au fost depuse la sediul Casei Judetene de Asigurari de Sanatate Bistrita-Nasaud opt solicitari pentru tratament in clinicile din statele membre ale Uniunii Europene si au fost aprobate toate”, a declarat pentru Gazeta de Bistrita, Vilhelm Szekely.
Cat despre tara unde au beneficiat de tratament cei mai multi bistriteni, aceasta este Germania.
„Anul trecut, sase pacienti au fost tratati in clinici din Germania, unul in Ungaria si unul in Austria. In 2011, cei mai multi bolnavi au avut parte de tratament in Ungaria. Este vorba despre patru persoane. O persoana a fost tratata in Suedia, iar alte trei in Germania”, a mai precizat presedintele Casei Judetene de Asigurari de Sanatate Bistrita-Nasaud.

Bolile ce se pot trata pe baza formularului E 112

Formularul E 112 a fost introdus in anul 2007, cand Romania a aderat la Uniunea Europeana. Bolnavul se trateaza gratuit la clinica din strainatate, iar costul interventiei este suportat de Casa Nationala de Asigurari de Sanatate din Romania. Pentru a avea dreptul la serviciile oferite peste hotare, solicitantul trebuie sa fie asigurat.
Potrivit informatiilor oferite de Casa Nationala de Asigurari de Sanatate, lista cu cele mai frecvente afectiuni pentru care asiguratii romani au fost tratati in UE, pe baza formularului E 112, cuprinde reconstructia microchirurgicala, tumora craniana, edem pulmonar acut de origine necunoscuta, tumora pulmonara, neoplazii, neoplasm ovarian cu metastaze peritoneale sau hipertensiune pulmonara severa, defect septal atrial, angina acuta.
In 2010, 953 de romani s-au tratat in strainatate folosind formularul E112, in tari ca Germania, Austria, Ungaria, Franta sau Suedia.

Conditiile eliberarii formularului

Pe site-ul Casei Judetene de Asigurari de Sanatate Bistrita-Nasaud se pot gasi toate informatiile legate de felul in care Formularul E112 poate fi eliberat, precum si despre cine are dreptul sa beneficieze de tratament peste hotare.
Acesta se emite in baza Regulamentului Consiliului European nr. 1408/71 privind aplicarea regimurilor de securitate sociala in raport cu lucratorii salariati, cu lucratorii independenti si cu familiile acestora care se deplaseaza in tarile membre ale Uniunii Europene.
Formularul E112 se emite pentru doua situatii: in primul rand pentru lucratorii si membrii lor de familie care, dupa ce au dobandit dreptul la asigurarea de sanatate intr-un stat membru UE, sunt autorizati de casa de asigurari de sanatate din acel stat sa revina pe teritoriul statului membru UE in care isi au resedinta sau sa-si transfere resedinta pe teritoriul unui alt stat membru si in al doilea rand, pentru toate persoanele asigurate si membrii lor de familie care sunt autorizati de casa de asigurari de sanatate sa se deplaseze pe teritoriul unui alt stat membru UE pentru a primi tratamentul adecvat starii lor de sanatate.
Pentru prima situatie, si anume transferul de resedinta, este nevoie de copie a actului de identitate, dosarul medical si o confirmare scrisa din partea unitatii sanitare din statul membru UE in care intentioneaza efectuarea serviciului medical cu privire la disponibilitatea acesteia de a acorda respectivul serviciu medical in perioada indicata de persoana solicitanta.
In cea de-a doua situatie, si anume trimiterea la tratament medical, trebuie indeplinite doua conditii cumulative: tratamentul respectiv sa se regaseasca printre serviciile medicale prevazute in pachetul de servicii de baza de care beneficiaza asiguratii din sistemul de asigurari sociale de sanatate din Romania si, o a doua conditie este ca acest tratament sa nu poata fi acordat intr-un interval de timp necesar in mod normal pentru obtinerea tratamentului respectiv in Romania, luand in considerare si starea de sanatate a persoanei si evolutia bolii. Si aici este nevoie de aceleasi acte ca si in cazul transferului de resedinta.
Regula generala este ca Formularul E 112 sa fie eliberat inainte de plecarea persoanei beneficiare la tratament. Acesta poate fi emis si dupa plecarea persoanei beneficiare daca, din motive de forta majora, nu a putut fi eliberat anticipat.

Mii de cereri pentru cardul european de asigurat

Si cardul european de asigurat este la mare cautare printre bistriteni. Acest act confera titularului asigurat dreptul la prestatii medicale necesare in cadrul unei sederi temporare intr-un stat membru al Uniunii Europene. Pot beneficia de card european de asigurat toti cetatenii care au calitatea de asigurat in sistemul de asigurari sociale de sanatate si fac dovada achitarii la zi a contributiei.
Acesta confera dreptul de a beneficia de asistenta medicala necesara in cursul unei sederi temporare intr-un stat membru al UE, dar nu acopera situatia in care asiguratul se deplaseaza intr-un stat membru UE in scopul de a beneficia de tratament medical pentru afectiuni preexistente deplasarii.
Anul trecut, bistritenii au solicitat eliberarea a 3.849 de astfel de documente, iar anul acesta a unui numar de 4.780.

Iulia Bartha
iulia@gazetadebistrita.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.