Fostul secretar de stat în Ministerul Justiţiei Ovidiu Puţura luptă încă în instanţă, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) pentru a anula condamnarea de 5 ani de închisoare, primită de la judecătorii de la Curtea de Apel Cluj, în toamna anului trecut, fiindcă el se consideră nevinovat, aşa cum declara imediat după sentinţă pentru Gazeta de Bistriţa. Dosarul în care a fost condamnat pentru fapte de corupţie nu este singurul care a fost instrumentat pe numele fostului secretar de stat, întrucât, aşa cum reiese din motivarea Curţii de Apel Bucureşti, acesta este cercetat şi în alte dosare.

Cu toate că avea deja probleme penale, în 2015, Ovidiu Puţura intră în afaceri cu un personaj dubios, fostul ofiţer SRI, amestecat în scandalul Black Cube, Daniel Dragomir. În afacere însă cap de afiş oficial este soţia fostului secretar de stat, Alina Puţura.

 

După eliberarea din arest, Puţura a intrat în afaceri împreună cu fostul ofiţer SRI Daniel Dragomir. Acesta este acuzat că ar fi plătit peste un milion de euro firmei Black Cube din Israel pentru spionarea şefei DNA, Laura Codruţa Kövesi.

Black Cube nu este singurul dosar în care apare numele fostului ofiţer SRI, fiindcă în ianuarie 2015, locotenent-colonelul (r)Daniel Dragomir a fost trimis în judecată de DNA, sub acuzaţia că ar fi luat mită peste două milioane de lei de la administratorul unor firme pentru protecţie. În schimbul banilor, Dragomir urma să facă intervenţiila funcţionari din Ministerul Finanţelor, inclusiv din ANAF şi din Garda Financiară, în vederea opririi unor controale sau pentru obţinerea unor rambursări de TVA.

 

Un prim dosar pe numele lui Dragomir – trafic de influenţă

 

Pe 12 ianuarie 2015, fostul ofiţer SRI Daniel Dragomir a fost reţinut şi mai apoi arestat preventiv de procurorii DNA, iar circa o săptămână mai târziu, pe 26 ianuarie, a fost trimis în judecată. În acelaşi dosar a fost trimisă în judecată şi soţia sa, Marinela Zoica Dragomir – subofiţer SRI în rezervă, sub acuzaţia de complicitate la trafic de influenţă.

Potrivit rechizitoriului întocmit de procurorii DNA în acest dosar, Daniel Dragomir, în perioada octombrie 2012 – 15 februarie 2013 cât şi ulterior, „a folosit datele şi informaţiile având caracter clasificat obţinute în virtutea calităţii de ofiţer al Serviciului Român de Informaţii, prin prisma atribuţiilor de serviciu, în mod direct şi în interes personal, în scopul ilicit – propus şi realizat – al obţinerii unor sume de bani şi alte foloase necuvenite şi a permis martorului denunţător accesul la date care se refereau la activitatea infracţională derulată de acesta şi grupul de firme aparţinând acestuia”.

Dragomir îndeplinea funcţia de şef de grupare sectoare informativ-operative în Direcţia Generală de Prevenire şi Combaterea Terorismului din cadrul Serviciului Român de Informaţii şi, beneficiind de ajutorul soţiei sale, a pretins şi, ulterior, a primit de la omul de afaceri Rami Ghaziri, administrator al Agroli Crevedia, suma totală de 462.567 de euro, compusă din 374.078 euro, suma primită în numerar într-un cont bancar deschis pe numele altei persoane, 70.575,87 euro reprezentând finanţarea cheltuielilor necesare înfiinţării, dotării şi asigurării funcţionarii unei societăţi comerciale, incluzând şi un autoturism de lux, marca Porsche Cayenne şi 18.000 euro, reprezentând salariul lunar de 8.000 lei, primit de soţia sa Dragomir Marinela Zoica, în calitate de administrator al acestei firme nou înfiinţate

La finele lunii decembrie 2016, atât Daniel Dragomir, cât şi soţia sa au fost condamnaţi în acest dosar la câte un an de închisoare cu suspendare.

 

Au început afacerile în timp ce erau judecaţi

 

Culmea este că tot în ianuarie 2015, a fost reţinut şi arestat preventiv şi fostul secretar de stat în Ministerul Justiţiei Ovidiu Puţura, acesta primindu-şi sentinţa tot în 2016, ca şi Dragomir, dar în luna septembrie.

Numai că până la condamnarea lor, Dragomir şi Puţura s-au alăturat în afaceri, evident după ce ambii au ieşit din arestul preventiv care le limita libertatea. Şi asta s-a întâmplat în luna noiembrie 2015.

daniel dragomir

Astfel, în septembrie 2015, Daniel Dragomir i-a cesionat Ofeliei Alina Puţura, soţia lui Ovidiu Puţura, 50% din acţiunile pe care le deţinea la firma Peer House Consulting SRL, societate specializată în activităţi de consultanţă în domeniul relaţiilor publice şi al comunicării şi care a luat fiinţă în 2014.

Soţii Dragomir sunt asociaţi într-o firmă similară, Peer House Communication SRLcu câte 50% din părţile sociale. Ofelia Alina Puţura a fost reprezentată în Peer House Consulting SRL prin soţul ei, Ovidiu Puţura, şi a fost numită totodată administrator al Peer House Consulting SRL. Asta se întâmpla mai precis în septembrie 2015, la circa cinci luni după ce Ovidiu Puţura a fost trimis în judecată, de procurorii DNA, pentru dare de mită şi trafic de influenţă.

La câteva luni după ce Alina Puţura ajunge să deţină 50% din acţiunile Peer House Consulting SRL, în aprilie 2016 mai precis, cealaltă societate deţinută de soţii Dragomir – Peer House Communication – şi-a majorat capitalul social, prin intermediul unor cupoane emise în 1931 de către Regatul României, garantate de statul român şi aflate la purtător.Potrivit înscrisurilor din Monitorul Oficial, este vorba de 17 cupoane estimate la 77.206.020 lei, conform evaluării făcute în aprilie 2016 de evaluatorul autorizat Gheorghe Vişoiu. Acesta din urmă a fost trimis în judecată în aprilie 2015 în dosarul ANRP în care sunt implicaţi Horia Georgescu – fostul şef al Agenţiei Naţionale de Integritate şi foştii deputaţi Theodor Niculescu şi Marko Attila.

 

Peer House Communication SRL a fost clădită de scheletul unei alte firme – Daiman SRL

 

Conform România Curată, Daniel Dragomir a cumpărat, în 2013, participaţia majoritară din firmaDaiman Public Relations SRL (fostă Premiere Grup SRL, fostă BT Events & Production SRL), de la firme controlate de familia de publicitari Teodor Bogdan Nicola, Victoriţa Mihaela Nicola şi Daniela Ostafi. Fostul ofiţer SRI ajunsese să deţină 84% din firmă.

Potrivit aceleiaşi surse, familia de publicitari Nicola, prin firma lorMedia Investment Communication SRL, au beneficiat de o serie de contracte foarte bănoase din partea MT şi MDRT în mandatele Elenei Udrea: 421.240 lei (4 martie 2009 din partea Ministerului Turismului), 8,52 milioane de lei (în 2011 din partea MRDRT), respectiv 4 milioane euro (în 26 aprilie 2011 din partea MDRT). Aceste contracte au vizat promovarea imaginii turistice a României, inclusiv prin popularizarea celebrului slogan „Exploraţi Grădina Carpaţilor”.

În 2014, Bogdan Nicola a fost condamnat în prima instanţă de Tribunalul Bucureşti la doi ani şi jumătate de închisoare pentru cumpărare de influenţă.

Condamnat la cinci ani de închisoare cu executare de judecătorul George Matei de la Curtea de Apel Bucureşti, Ovidiu Puţura a atacat sentinţa la Înalta Cure de Casaţie şi Justiţie. În dosar au avut loc trei termene, ultimul chiar pe data de 9 martie. La primele două termene, judecătorii desemnaţi să judece cauza au formular cereri de abţinere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.