In speranta dobandirii nemuririi,
Andrei Marga face parteneriate josnice pentru functii eterne

Rectorul Universitatii Babes-Bolyai, Andrei Marga, isi vinde sufletul din ce in ce mai mult. Ultima gaselnita a acestuia a fost sa faca un parteneriat cu Universitatea Constantin Brancusi din Targu Jiu pentru a-si gasi o functie de unde poate trage sforurile in eternitate. Astfel, cu scopul de a detine o noua functie de conducere, Marga face un parteneriat cu o universitate cu mult sub nivelul celei de la Cluj. De asemenea, trecerea arcului carpatic si dobandirea imaginii dincolo de acest simbol al Romaniei este un alt imbold pentru “magnific.” Gazeta de Cluj va prezinta o colaborare cu care nimeni nu s-ar lauda si care nu apare in comunicatele de presa ale UBB, desi a fost o hotarare importanta a Senatului Universitatii
“Acest contract de parteneriat a fost incheiat in 16 mai 2011. El mai cuprinde si cateva institute de cercetare, printre care institul de cercetari stiintifice, inginerie tehnologica si proiectari mine si lignit, institul national de cercetare pentru tehnologie criogenice si izotopice din Ramnicu Valcea si doua institute ale academiei: institul de prognoza economica, a Academiei Romane si Centrul de Economia Industriilor.  Acest parteneriat are un contract semnat de toti partenerii consortiului universitar. Are ca scop promovarea calitatii si cresterea eficientii sistemului de invatamant superior, sporirea vizibilitatii internationale si deja noi am inceput pe baza programului de activitate al consiliului de administratie al consortiului am inceput sa desfasuram o serie de activitati comune atat in plan didactic cat si al cercetarii stiintifice. Avem cateva aspecte legate de mobilitatea cadrelor didactice si a studentilor. Participarea studentilor nostri la cursurile universitatii de acolo. Cateva aspecte de desfasurare a practicii studentilor le-am inceput de cativa ani: mai ales cei de la facultatea de mediu care vin pe haldele de la exploatarera de lignit cariera din Rovinari. Avantajele sunt publicatiile si cursuri, promovarea de programe academice licenta, master si unele programe de cercetare stiintifica cu universitatea.  Scopul consortiului este cresterea vizibilitatii, cresterea calitatii cercetarii stiintifice. Parteneriatul a si inceput sa dea roade. Noi am avut niste facultati care au fost autorizate, dar nu aveau posibilitatea sa sustina programul de licenta pentru ca nu aveau trei programe. Examenul de licenta s-a intamplat in colaborare cu UBB, studentii primind chiar diploma. Este un prim pas. Incercam sa ne dezvoltam foarte mult. Accesam mai usor aceste proiecte si programe internationale. Unele cadre deja au fost angajate ale UBB si vreau sa va spun ca modelul universitatii tinere care anul acesta sarbatoreste 20 de ani este constituita pe modelul UBB si relatiile pe care le-am avut in plan didactic si stintific sunt o dovada a acestui lucru. Noi avem doctorat numai pentru stiinte economice, urmand sa depunen si pentru alte programe de inginerie”, a declarat pentru Gazeta de Cluj Gamanet Gheorghe, cancelarul universitatii.
Daca Universitatea Babes-Bolyai este o universitate de clasa A, cea din Targu Jiu este o universitate de clasa D. Mai multe voci din interiorul universitatii nu au fost multumiti de o asemenea colaborare.
"Astazi incepe un nou an universitar, un an esential pentru viitorul invatamantului superior din Romania si, in fapt, pentru viitorul Romaniei. Acest an universitar incepe cu multe noutati care izvorasc din Legea educatiei nationale, printre care clasificarea universitatilor si ierarhizarea programelor de studii, un nou mod de organizare a doctoratului, codul studentului – toate aceste masuri avand ca scop recredibilizarea invatamantului romanesc", a precizat Funeriu.
El a spus vorbind despre clasificare si ierarhizare ca acestea vor permite pe de o parte o constatare a misiunii pe care fiecare universitate o poate duce la indeplinire, iar, pe de alta parte, un referential privind drumul care universitatea il are de parcurs pentru a-si indeplini rolul in societate.
De asemenea clasificarea universitatilor permite o finantare a performantei pe criterii obiective.
"Nu in ultimul rand aplicarea articolului 193 din Legea educatiei, impreuna cu Asociatia Universitatilor Europene, este de natura a recredibiliza invatamantul superior romanesc in fata partenerilor nostri din UE", a mai spus Funeriu.
Tot in anul academic care a inceput luni intra in vigoare si un nou mod de organizare a doctoratului.
"Doctoratul devine din acest an o prima experienta profesionala de cercetare. Finantarea doctoratului se realizeaza prin granturi consistente, statutul doctorandului este mult mai bun. Am solicitat ca locurile la doctorat sa fie atribuite celor mai buni profesori si cercetatori, pe criterii de performanta", a mai spus ministrul.
El a precizat ca pentru prima data, datorita noii Legi a educatiei, Guvernul a adoptat Hotararea 966/2011 care prevede pentru fiecare program de studiu capacitatea maxima de scolarizare, conform evaluarii facuta de ARACIS. Depasirea acestei capacitati maxime de scolarizare ar fi o fapta extrem de grava si ar atrage dupa sine sanctiuni drastice, conform art. 138 din Legea educatiei. Ministerul va controla foarte riguros respectarea capacitatii maxime de scolarizare la toate universitatile.
In plus, anul universitar incepe si sub auspicii mai bune din punct de vedere al cercetarii, a adaugat ministrul.
"De curand au fost atribuite aproximativ 300 din primele granturi de cercetare evaluate exclusiv de evaluatori straini. Calitatea cercetarii si a cercetatorului au fost singurele criterii avute in vedere la evaluare. Au castigat cei mai buni", a mai spus ministrul.
De asemenea, procedurile de selectie ale cadrelor universitare sunt mult mai transparente, iar accesul la posturile de conferentiar si profesor universitar se face dupa standarde europene. Comisiile CNATDCU si CNS sunt formate din oameni integri, total deconectate de interese de grup sau interese politice.
"In general, anul incepe sub semnul unei organizari mai bune, a stabilirii unei ierarhii a valorilor, care trebuie sa fie specifice mediului universitar. Rezultatele de la bacalaureat au dat celor mai buni elevi posibilitatea sa urmeze cele mai bune universitati, iar universitatile din Romania au obligatia sa le dea studentilor masura excelentei lor. Toate masurile pe care ministerul le-a promovat prin Legea educatiei nationale si ulterior le-a pus in practica au vizat un lucru esential: sa dam resurse si putere in universitati oamenilor de valoare", a adaugat Funeriu in conferinta.
El a mai spus ca in anul universitar 2011-2012 vor avea loc reorganizari si alegeri ale structurilor de conducere din universitati.
"O caracteristica aproape generala din universitatile din Romania este ca cei buni sunt tacuti sau au fost redusi de multe ori la tacere, iar mediocritatile sunt foarte vocale. Odata cu alegerile din universitati a venit momentul ca cei de valoare sa se faca auziti. Eu si Ministerul Educatiei ii sustinem pe oamenii seriosi, onesti, dedicati vietii universitare, pe cei care inteleg misiunea universitatilor, pe cei care stiu ce inseamna dezvoltare institutionala, pe cei care sunt constienti ca de ei depinde viitorul Romaniei. Ii indemn sa iasa in fata, sa nu ezite, universitatile lor vor avea numai de castigat daca valoarea se va impune", a sustinut Funeriu.
Potrivit ministrului, pentru multi rectori acest an universitar este si ultimul pe care il incep in calitate de rectori. Ministrul a multumit rectorilor care isi incheie mandatul. In plus, el a tinut sa precizeze ca desi si-ar fi dorit ca statutul studentului sa intre in vigoare incepand de luni, acest lucru va fi amanat probabil inca o saptamana din cauza unor observatii primite din partea rectorilor universitatilor.
"In ceea ce priveste ierarhizarea programelor de studii, doresc sa mentionez ca acest demers este cu atat mai important cu cat este primul astfel de demers dus pana la capat. Vreau sa subliniez ca aceasta ierarhizare nu este fixa la timp, urmatoarea va fi la anul. Ierarhizarea din acest este acum supusa scrutarii publice, astfel incat sa putem lucra impreuna cu universitatile pentru a ameliora toate procedurile si a creste posibilitatea universitatilor sa se amelioreze, sa creasca, pentru ca pana la urma acesta este scopul nostru. Subliniez aici ca verificarea datelor si raportarilor este o activitate continua a ministerului, iar toate datele sunt pe internet, la adresa https:/chestionar.uefscdi.ro, formulele de calcul de asemenea, ceea ce permite maxim de transparenta", a mai spus ministrul Educatiei, precizand ca documentul este in dezbatere publica.
Ierarhizarea programelor de studii reprezinta o clasificare a locurilor unde se face performanta.
"Multe universitati s-au dezvoltat pe orizontala, avand multe specializari noi, dar fara sa aiba excelenta pentru toate domeniile. Ierarhizarea programelor de studii si clasificarea universitatilor reprezinta un instrument foarte bun pentru dimensionarea institutiilor de invatamant superior", a afirmat Funeriu.
Ministrul a adresat un indemn cadrelor didactice si studentilor la inceput de an universitar, un indemn pentru cadrele din universitati: "Alegeti-i pe cei mai buni dintre dumneavoastra".
"Ei sunt cei care vor duce universitatea mai departe. Doar cei mai volorosi oameni in conducerea universitatii pot sa va asigure ca universitatea va creste. Am si un indemn pentru studenti: «Sa nu ii credeti niciodata pe cei care va spun ca visele voastre nu se pot indeplini». In incheiere, permiteti-mi sa declar deschis, din ministerul Educatiei, anul universitar 2011-2012", a conchis ministrul Educatiei.

Tiberiu Hrihorciuc

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.