Deşi nu este proprietara de drept a întregului teren, municipalitatea şi-a propus totuşi ca în acest an să modernizeze Ştrandul Codrişor, fapt pentru care a şi cuprins în proiectul de buget, fondurile necesare în acest sens.
Dacă primarul Ovidiu Creţu va ajunge la o înţelegere cu proprietarul terenului, bazinele de la Ştrandul Codrişor vor fi reabilitate, iar apa nu va depăşi în unele locuri, înălţimea de 1,5 metri. Pe lista priorităţilor se află şi extinderea locurilor de parcare din apropierea ştrandului, odată cu pietruirea Străzii Violetelor.
Municipalitatea şi-a propus ca în acest an să modernizeze Ştrandul Municipal Codrişor. Primarul Ovidiu Creţu spune că reabilitarea va consta în special în placarea celor două bazine care au fisuri în paviment. De asemenea, apa din bazinul mare va fi mai puţină, înălţimea ei urmând să ajungă de maxim 1,5 metri, astfel încât să poată intra în apă şi cei care nu prea ştiu înota.
Aceste planuri ale Primăriei Bistriţa se suprapun oarecum cu problema retrocedării terenului din acea zonă de către proprietarul de drept, stabilit în Germania. Totuşi, municipalitatea şi-a propus să se pună pe treabă, fapt pentru care a şi alocat fonduri pentru modernizarea ştrandului, fonduri cuprinse în proiectul de buget pe anul 2010. În problema retrocedării terenului, primarul Ovidiu Creţu se bazează pe realizarea pe cale amiabilă a situaţiei cu proprietarul terenului, astfel încât să nu existe obstacole în procesul de modernizare al Ştrandului Municipal Codrişor.
Edilul Bistriţei şi-a propus de asemenea, şi rezolvarea situaţiei parcărilor din zona Ştrandului Municipal, care în fiecare dădea bătăi de cap conducătorilor auto. Dacă toate decurg bine, Ştrandul Municipal Codrişor va fi gata şi deschis doritorilor, cel târziu în luna iulie a acestui an.
Concilierea, asul din mâneca primarului
Modernizarea Ştrandului Codrişor în decursul acestui an, întâmpină o „mică” problemă: o parte din terenul de aici este solicitat spre retrocedare de către proprietarul de drept, stabilit în Germania. Iniţial, proprietarul terenului a fost de acord cu primirea unei recompense, dar apoi, sfătuit de avocaţi din Bistriţa, „s-a sucit” şi a revenit asupra ideii de a-şi primi dreptul, în natură. Astfel, Primăria Bistriţa se judecă la ora actuală cu fostul proprietar, şi speră că, totuşi, se va ajunge la o înţelegere amiabilă, fapt pentru care a şi pus bani deoparte pentru modernizarea Ştrandului Municipal. „Sunt urmaşii unei familii şi ei au făcut solicitarea. Într-o primă etapă, ei ( n. r. – proprietarii) au fost de acord să primească recompense. Ulterior, sfătuiţi fiind de avocaţi bine documentaţi din Bistriţa au cerut retrocedarea în natură. Acum suntem în judecată, dar zona în care este bazinul nu este retrocedată. Am totuşi convingerea că, dacă va fi cazul, o să îl pot lămuri pe proprietarul care trăieşte în Germania, să renunţe la acel teren. (…). Ei ( n. r – proprietarii) nu au solicitat sume. Despăgubirea se face prin Fondul Proprietatea. Noi am confirmat că terenul respectiv i-a aparţinut, că este îndreptăţit la retrocedare, dar că nu se poate retroceda pentru că este un obiectiv de utilitate publică. Dosarul este trimis prin Prefectură la Fondul Proprietatea, iar acolo sunt zeci de mii de astfel de dosare. Un calculator le alege aleatoriu, iar în momentul în care este selectat dosarul, un expert de la Fondul Proprietatea se deplasează şi face evaluarea terenului. În funcţie de evaluarea respectivă, se primesc acţiuni şi compensaţii în bani. Deci nu noi fixăm o sumă pentru terenurile respective”, a asigurat edilul.
Dacă totul merge bine, apa din ştrand va intra… la apă
Mai puţină apă în ştrand! Asta şi-a propus municipalitatea pentru acest an în ceea ce priveşte Ştrandul Codrişor. Banii necesari reabilitării ştrandului au fost cuprinşi în proiectul de buget al Municipiului Bistriţa, proiect care va intra în următoarea şedinţă a Consiliu Local. Potrivit primarului Ovidiu Creţu, până acum, cheltuielile de întreţinere a Ştrandului Codrişor erau destul de mari, datorită fisurilor care există la nivelul bazinului mare. Astfel, dacă Primăria Bistriţa va trece de procesul retrocedării terenului, bazinul va fi placat cu plăci ceramice, iar adâncimea apei să fie în unele locuri de maxim 1,5 metri. „Ştrandul Codrişor este un obiectiv al nostru care consumă resurse importante în fiecare an, datorită faptului că este un volum extraordinar de mare de apă şi el ( n. r – ştrandul) are fisuri în paviment. Pe de o parte apa se scurge, pe de altă parte, trebuie schimbată periodic. Modernizarea acestui ştrand va presupune să reducem înălţimea apei din ştrand în zona unde este ea (n. r – apa) mai mică, să ajungă undeva la 1,50 metri nu la 2,20 metri, aproximativ cât are acuma, şi nu foloseşte la nimic decât să-i ţină afară pe cei care nu prea ştiu înota. Deci, în Ştrandul Municipal intră exclusiv cei care ştiu să înoate, pentru că nu este nici un loc în care apa să fie potrivită pentru cei care ştiu să înoate mai puţin. Asta înseamnă reducerea cam la jumătate a volumului de apă din ştrand, placarea lui pe lateral şi fund, filtre şi pompe de recirculare şi filtrare a apei, şi rigola laterală care să asigure revenirea apei curăţate în ştrand. Deci, în mare, cam astea vor fi modificările, sigur cu lucrările obişnuite de modernizare a grupurilor sanitare şi de întreţinere a celor două bazine mici, care se fac în fiecare primăvară. Eu sper ca pe baza experienţei care am văzut-o în municipiile Cluj şi Dej, să reuşim să derulăm cu rapiditate procedurile, pentru că ele durează foarte mult, iar în vară, cel târziu în luna iulie, să avem ştrandul în folosinţă”, a declarat edilul Bistriţei.
Spaţii de parcare necorespunzătoare
Primarul Bistriţei, Ovidiu Creţu şi-a propus ca anul acesta, odată cu modernizarea Ştrandului Municipal Codrişor să fie rezolvată şi problema parcărilor din această zonă. În acest sens, strada care trece pe lângă zona de agrement va fi pietruită şi vor fi amenajate mai multe locuri de parcare în acea zonă. Oricum, edilul asigură că municipiul Bistriţa nu are la ora actuală spaţii de parcare corespunzătoare. „Strada Violetelor de lângă apă, în continuare, o vom pietrui, o vom amenaja şi astfel se vor putea realiza parcări în zona respectivă, până spre Podul Jelnei, să spunem. Nu există o altă variantă în zona respectivă. Sigur, că este vorba şi de comoditate pentru că, ar putea să fie lăsate maşinile şi în partea aceasta de apă, mai înspre oraş, dar oricum este o problemă clară: noi nu avem spaţii de parcare corespunzătoare în municipiu”, a asigurat Creţu.
Retrocedat sau nu, Ştrandul Municipal Codrişor se vrea modernizat în acest an. Dacă municipalitatea va reuşi acest lucru, din luna iulie, bistriţenii se vor putea îmbăia la ştrand în apă… ceva mai puţină.
Iulia STUPINEAN
ii o idee buna sa renoveze strandul dar sa lase apa sa fie tot de 3 metri sau cel putin 2 metri daca vreti sa mai mearga lumea la strand,si ar fi bine sa faceti mai multe bazine k ii suficient spatiu:1 bazin cu apa mare de 2metri,unul mijlociu,si unul mic.asa ar trebui si ar fi bine sper sa puneti in aplicare planul meu,e un plan super bun si multa lume ar fi multumita
si aia care nu prea stiu inota nu au decat sa invete sa inote,k e foarte simplu si usor sa inoti,si pt a invata sa inoti foarte bine ai nevoie de apa adanca de 2-3metri,daca vreti sa aveti clienti cred ca ar trebui sa faceti 3 bazine de diferite adancimi k ii foarte mult spatiu.decat sa lasati iarba verde mai bine faceti cum vam spus.
Da,intr-adevar e o idee buna placarea strandului pe lateral şi fund, filtre şi pompe de recirculare a apei si ce au mai zis ei dar e o prostie sa faca bazinul doar de 1.5 m ! Bazinul e destul de mare si se pot face chiar doua din el asa ca mai bine l-ar impartii in 2..unul sa-l lase la 3 m si celalalt sa-l faca cum vor ei!! Cei care nu stiu sa inoate sa-si ia colac si ce vor sau sa stea pe tushã ! Ce sa fac in apa de 1.5 m voi nu ganditi? Mai cugetati in privinta asta ca e o porcarie…pierdeti lumea !!