Home Societate În piață nu se respectă legea, deși oamenii sunt pasibili de amenzi...

În piață nu se respectă legea, deși oamenii sunt pasibili de amenzi usturătoare

Consilierul municipal Alin Seserman, este deranjat de faptul că în piață nu sunt afișate certificatele să se știe care e comerciant și care producător și oarecum are dreptate având în vedere că legea a intrat în vigoare de la 1 mai.

„Nu ştiu dacă Ovidiu Creţu a fost în pieţele de legume-fructe, în Decebal sau în altă parte. Nu ştiu dacă e la curent cu legislaţia care face precizări clare faţă de organizarea pieţelor agricole, faţă de producători. Aş vrea să ştiu de la cine cumpăr roşiile. Aş vrea să ştiu unde are grădina. Am impresia că unii vând tone de legume, dar nu au teren nici pentru un strat de ceapă. Toţi trebuie să aibă la vedere o plăcuţă cu numele, prenumele, numărul autorizaţiei, a certificatului de producător, cine l-a eliberat. Pe urmă să vedem dacă datele acestea corespund cu realitatea. Domnii primari, de obicei eliberează orice adeverinţe pentru un vot. Cred că trebuie făcut un pas înainte. Micul producător aproape că nu are nici o şansă în faţa ofensivei hipermarketurilor, iar pe deasupra trebuie să înfrunte şi mafia din pieţe. Ce să facă tanti Florica din Cociu în faţa unor şmecheri, care an de an ocupă mesele din piaţă. Pe mine nu mă deranjează comercianţii, dar vreau să ştiu care e producător şi care e comerciant. Vreau să ştiu de la cine cumpăr. Nu mai punem la socoteală că vara le este foarte cald şi cireşele în câteva ore nu mai par proaspete, iar iarna le este foarte frig. Într-o piaţă ca cea din Decebal e nevoie de o piaţă de tip mall, civilizat, cu temperatură adecvată, cu un circuit pentru aprovizionare şi altele. Sau nu e prioritate. Nu cunosc pe nimeni în oraş care nu mănâncă zilnic”, a scris pe pagina de socializae consilierul municipal, Alin Seserman.

Certificatele emise în temeiul HG nr. 661/2001 au putut fi utilizate până la expirarea perioadei de valabilitate a vizei aplicate pe acestea, dar nu mai târziu de 180 de zile de la data intrării în vigoare a Legii nr. 145/2014, adică până la data de 1 mai 2015.
Practic, începând cu această dată, atestatul de producător a devenit obligatoriu. Modelul acestui act a fost aprobat prin Ordinul ministrului agriculturii nr. 1846/2014, publicat în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 881 din 4 decembrie 2014.

Conform Legii nr. 145/2014, atestatul de producător reprezintă documentul eliberat persoanei fizice care desfășoară activitate economică în sectorul agricol, valabil pentru titularul acestuia, și care atestă calitatea de producător agricol persoană fizică. Acest document cuprinde numele și prenumele producătorului agricol, precum și denumirea produselor și suprafața de teren exploatată, respectiv efectivele de animale, care sunt înregistrate în registrul agricol organizat de autoritățile administrației publice locale pe a căror rază se află terenul/ferma/gospodaria.

Atestatul de producător este valabil un an calendaristic de la data emiterii și este vizat semestrial, prin aplicarea ștampilei și a semnăturii primarului comunei, orașului, municipiului, sectorului municipiului București, după caz.

Dispozițiile ăn vigoare prevăd că documentul se eliberează, la cerere, persoanelor fizice, după ce autoritățile verifică, atât pe baza datelor din registrul agricol, cât și pe baza celor din teren, dacă există suprafețele de teren, respectiv efectivele de animale pentru care se solicită eliberarea atestatului de producător.

Dupa aceea, primarul eliberează atestatul de producător în termen de 5 zile lucrătoare de la data solicitării, cu avizul consultativ al structurilor asociative profesionale/patronale/sindicale din agricultură, după caz, constituite potrivit legii și organizate la nivel local și județean.

Agricultorii persoane fizice care dețin un atestat de producător pot să vândă produsele obținute în ferma/gospodăria proprie fie în piață, fie altor comercianți, însă trebuie să aibă și un carnet de comercializare a produselor din sectorul agricol.

Potrivit Legii nr. 145/2014, carnetul de comercializare este documentul utilizat de persoana fizică care deține atestat de producător, precum și de soțul/soția, rudele/afinii de gradul I, după caz, pentru exercitarea actului de comerț cu ridicata sau comerț cu amănuntul a produselor agricole obținute în ferma/gospodăria proprie.

Vânzarea produselor cumpărate de la terțe persoane în baza carnetului de comercializare este interzisă. Carnetul de comercializare se utilizează exclusiv pentru produse vegetale, produse zootehnice, precum și pentru produse apicole.

La fel ca atestatul de producător, și carnetul de comercializare se eliberează la cerere de către primarul pe a cărui rază de competență se află terenul/ferma/gospodăria în care se obțin produsele estimate a fi destinate comercializării, în termen de 5 zile lucrătoare de la data solicitării, dar după verificarea existenței atestatului de producător, precum și după verificarea faptică în teren a existenței produsului/produselor supuse comercializării, se menționeaza în dispozițiile în vigoare.

Prima filă din acest carnet conține date privind identitatea producătorului agricol ca titular și, după caz, a soțului/soției, rudelor/afinilor de gradul I. De asemenea, sunt incluse și informații privind suprafețele cultivate și structurile corespunzătoare pe specii de legume, pomi fructiferi, cartof, cereale, oleaginoase, viță-de-vie pentru struguri de vin/struguri de masă, alte culturi, respectiv pe specii de animale, care să reflecte producțiile estimate a fi destinate comercializării. Această filă este semnată de primar și va rămâne nedetașabilă.

După cum reiese din actul normativ, carnetul de comercializare a produselor funcționează practic precum un chitațier.

Totodată, carnetele utilizate care conțin al treilea exemplar al filelor se restituie primăriilor emitente, în termen de 15 zile lucrătoare de la data utilizării ultimei file a acestora.

Conform Legii nr. 145/2014, producătorii agricoli persoane fizice care dețin un atestat de producător și un carnet de comercializare pot să-și vândă produsele în spații distincte, care sunt amenajate în acest sens în piețe.

De asemenea, același act normativ stabilește că producătorii agricoli sunt obligați să afișeze la locul de vânzare eticheta de produs, care conține informații cu privire la denumirea produsului, localitatea de origine, data obtținerii produsului și prețul de vânzare.

Cei care utilizează carnetul de comercializare fără să respecte regimul de utilizare al filelor pot fi sancționați cu amendă de la 200 lei la 1.000 lei.

De asemenea, producătorii agricoli care transportă produse agricole de la locul de deținere la locul de comercializare, dar nu respectă obligația de a deține o filă completată corespunzător cantităților și structurii sortimentelor transportate, pot primi o amendă de la 3.000 lei la 4.000 lei.

În plus, dacă nu afișează eticheta de produs, comercianții sunt pasibili de o amendă care va fi cuprinsă între 100 lei și 300 lei.

Amenzile cresc considerabil în cazul în care producătorii comercializează produse, însă nu au un atestat de producător valabil și un carnet de comercializare a produselor. În această situație amenzile sunt între 15.000 lei și 22.500 lei.

Mai mult decât atât, dacă producătorii vând, în baza carnetului de comercializare, alte produse decât cele din producția proprie, atunci fapta constitutie contravenție și se sancționează cu amenda de la 7.500 lei la 15.000 lei.

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Exit mobile version