Plătesc impozite ca în centrul orașului, însă condițiile sunt mai bune la sat. Este vorba despre bistrițenii care locuiesc pe străzile de lângă Podul Jelnei, care pe lângă faptul că nu au văzut niciodată asfalt, au parte și de lucrări de mântuială marca DSP. Așa se face că un podeț menit să ușureze accesul pe strada Dâmbului a ținut doar două săptămână. Mai mult, lucrările practic au anulat una dintre intrări.

 

Având un întreg serviciu cu oameni și utilaje pregătite să cârpească străzi și să amenajeze șanțuri și podețe, Primăria Bistrița în multe cazuri alege să facă lucrările de mici dimensiuni cu Direcția de Servicii Publice și să nu apeleze la firme specializate. Din păcate, rezultatele nu sunt aproape niciodată de bun augur sau măcar acceptabile, astfel că beneficiarii direcți ai acestor lucrări și anume locuitorii municipiului se trezesc că intervenția DSP a făcut mai mult rău decât bine.

Străzile de lângă Podul Jelnei, deși nu intră în categoria străzi noi, fiind amenajate acum câteva decenii bune, nu au văzut asfalt până acum. Pentru strada Taberei de exemplu, cea mai importantă și lungă din zonă, până acum nu s-au găsit fonduri pentru asfaltare, iar mașinile Vitalia refuză să intre pe stradă pentru a colecta gunoiul din cauza stării proaste a acesteia.

Potivit inventarului domeniului public, în jur de 150 de străzi din cele 400 pe care le are municipiul Bistrița sunt de pământ. Lungimea lor totală este de 70 de kilometri. Procesul de asfaltare a început în urmă cu 10-15 ani, însă este foarte anevoios, iar sumele alocate pentru astfel de lucrări sunt și ele foarte mici.

 

Lucrări de mântuială!

Să revenim totuși la străzile de lângă Podul Jelnei. Fiind amenajate pe un deal cu intrări abrupte, periculoase mai ales atunci când ninge sau plouă, Primăria Bistrița s-a gândit să faciliteze accesul locuitorilor cu o asfaltare de… doi metri pătrați. Practic, Primăria Bistrița a reabilitat podețele aflate chiar la intrarea străzilor. Cel puțin trei străzi au avut parte de reabilitarea podețelor de la intrare, în ideea de a le facilita locuitorilor intrarea.

De o asemenea lucrare a avut parte și strada Dâmbului, și ea situată pe deal. Cu ambele intrări abrupte, strada care nu are mai mult de un kilometru și câteva zeci de case, a avut parte de o lucrare de asfaltare, care nu depășește ce-i drept doi metri pătrați. Podețul în cauză reușea totuși să asigure un acces decent spre stradă, acces ce putea fi folosit și de mașinile mici, nu doar de cele de teren. Problema este că locuitorii străzii nu au putut să se bucure prea mult de aceste lucrări realizate în grabă și de mântuială.

Lucrările au fost efectuate de Direcția de Servicii Publice în urmă cu două săptămâni și a ținut… două săptămâni. Potrivit locuitorilor de pe strada în cauză, în urmă cu câteva zile, lucrarea s-a dus pe apa sâmbetei. Asfaltul de doar câțiva centimetri, turnat pe nisip, fără nicio pregătire prealabilă, s-a rupt pur și simplu din cauza nisipului de sub, dar și a mașinilor. Problema este că practic, cu această lucrare de mântuială care nu a ținut nici măcar o lună de zile, Primăria Bistrița a anulat una dintre intrările pe stradă. În starea în care se află momentan intrarea pe această stradă, ai nevoie de o mașină de teren pentru a putea intra.

„Acum două săptămâni l-au făcut și atât a ținut, de bine ce l-au făcut. Au vrut să renoveze podul și l-au stricat mai tare. Au turnat un centimetru de asfalt pe nisip și s-a rupt tot. Am făcut trei sesizări, iar cei care s-au ocupat de lucrări au zis că vin să vadă”, a declarat una dintre locuitoarele de pe strada Dâmbului, care a și făcut publice mai multe fotografii care scot în evidență calitatea lucrărilor.

 

Creţiu, de negăsit

Ioan Crețiu, șeful Direcției de Servicii Publice, nu a putut fi contactat de către reporterii Gazeta de Bistrița pentru a explica de ce lucrările efectuate de către angajații săi rezista doar jumătate de lună. Deși acesta are un telefon de serviciu, plătit din bani publice, la care ar trebui să răspundă măcar în orele de program, Crețiu este de negăsit.

 

Baia publică, încă un proiect ratat marca Direcția de Servicii Publice

Nu doar cu calitatea lucrărilor la străzi au probleme angajații Direcției de Servicii Publice. La fel de prost s-a lucrat și la băile publice din spatele Bisericii Evanghelice, care au păpat nu mai puțin de 50.000 de euro. Deși de banii respectivi puteau să facă băi cu adevărat de lux, acestea par cel mult cârpite. La intrare a fost înlocuită gresia și faianța cu plăci de granit. Faianța din interior nu a fost nici ea înlocuită peste tot.

Au fost schimbate instalațiile și au fost montate sisteme de ventilație și încălzire. De asemenea au fost înlocuite parte din obiectele sanitare și câteva uși. În exterior au fost înlocuite balustradele și a fost confecționată o copertină cu tâmplărie din lemn și geam termopan. Cu toate acestea, nu trebuie să fi expert să îți dai seama că lucrările în cauză nu costă nici jumătate din suma alocată.

 

dambului 2 net

Direcția de Servicii Publice, campioană la nereguli

Se pare că Direcția de Servicii Publice nu are probleme numai cu calitatea lucrărilor prestate, ci și cu…legalitatea. În urma unui control efectuat anul acesta de către inspectorii de la Curtea de Conturi la Primăria Bistrița au fost depistate o serie de abateri de la legalitate și regularitate a căror valoare cumulată depășește suma de 6,7 milioane de lei. Majoritatea neregulilor au fost depistate la Direcția de Servicii Publice. Potrivit raportului Curții de Conturi, funcționarii DSP nu au calculat și nu au aplicat sancțiunile prevăzute într-un contract de execuție de lucrări, încheiat de administrația locală și un executant.

Aceasta nu este singura deficiență identificată de către inspectorii Curții de Conturi. Conform acestora, nereguli au fost constatate și la decontarea subvențiilor pentru transportul de persoane. Auditorii au ajuns la concluzia că în perioada 201202014, s-au decontat subvenții pentru transportul public de persoane „fără a urmări dacă modul de justificare a sumelor solicitate de operatoul de transport respectă prevederile legale impuse de cadrul legal specific”. Municipalitatea a decontat aiurea, prin intermediul Direcției de Servicii Publice, aproape 300.000 de lei operatorului de transport local, de la bugetul local.

Andreea Moldovan

1 COMENTARIU

  1. Alo DNA ,alo CURTEA de CONTURI ; se aude ? Numai la BUDA PUBLICA daca faceti un control va lamuriti. Baiu este ca acuma edilii vreau sa-l astupe. Astfel vor fi folosite cu succes pasajele recent modernizate cu piatra din muntii RODOPI. In felul acesta AXA ARTELOR (pasaj) va deveni AXA PISOLCOSILOR ! Nu-i de gluma ! De ce nu actionati.?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.