În numele Wonderland,
Primarul Creţu pregăteşte bistriţenilor un alt credit bancar

Primarul Ovidiu Creţu nu renunţă la ideea de a-şi transpune visul său de a transpune în realitate măreţul său proiect cu privire la Wonderland, care este una din promisiunile sale ferme făcută bistriţenilor în campania electorală din 2008.
După ce a cheltuit aproximativ 300 de mii de lei pentru studii de fezabilitate şi rapoarte, municipalitatea, după ce a primit aprobarea Consiliului Local, intenţionează acum să ia un credit bancar în valoare de circa şapte milioane de euro pentru amenajarea pârtiei de schi în viitorul Complex sportiv şi de agrement Wonderland.

Una dintre promisiunile lui Ovidiu Creţu din timpul campaniei sale electorale din 2008 pentru funcţia de primar al Bistriţei a fost şi realizarea unui parc de distracţii, pe care l-a numit de pe atunci Wonderland, un fel de „ţară a minunilor”.
Când a început să facă primii paşi în transpunerea pe hârtie a proiectului, Creţu l-a numit Complexul Sportiv Polivalent Wonderland şi care, dacă va deveni cândva o realitate, se va întinde pe o suprafaţă de 282 de hectare, din care 274 hectare păşune şi 8,2 hectare pădure.
Mai precis, conform Planului Urbanistic Zonal (PUZ), Wonderland va avea terenuri de fotbal, tenis, handbal, baschet, badminton, bazine de înot, patinoar, dar şi o pârtie de schi, piste de ciclism şi karting. De asemenea, vor fi amenajate spaţii de cazare, săli de conferinţe, restaurante, spaţii comerciale, spaţii pentru întreţinere fizică pentru sportivi, etc.

I-a trimis pe militari la plimbare

După întocmirea PUZ-ului, primarul a constatat însă că terenul pe care îl are la dispoziţie nu este suficient şi în plus în imediata apropiere se află poligonul de antrenament al unităţii militare din Bistriţa. Aşa că în minte i-a încolţit o idee: aceea de a muta poligonul militar în altă parte, cu atât mai mult cu cât terenul aparţinea municipalităţii şi era doar în administrarea Ministerului Apărării Naţionale (MApN), terenul fiind obţinut printr-un contract de comodat. Prin această mişcare scăpa şi de cuiul din coaste, fiindcă un poligon militar, fie el şi de antrenament, nu dădea deloc bine în apropierea unui parc de distracţii, dar avea şi la dispoziţie suprafaţa necesară pentru a-şi pune proiectul în aplicare aşa cum era prevăzut în documente. Mutarea pieselor pe tabla de şah a Wonderlandului nu a fost chiar aşa de simplă, fiindcă iniţial MApN nu a vrut să renunţe cu una cu două la terenul obţinut prin contractul de comodat de la municipalitate. Drept urmare, Ovidiu Creţu a fost nevoit să promită Armatei că militarii bistriţeni vor primi la schimb locuinţe ANL. Astfel, din cele 200 de apartamente construite în etapa a IV-a prin ANL, 120 vor reveni militarilor bistriţeni. În cele din urmă, MApN a căzut de acord să rezilieze contractul cu municipalitatea şi să mute în altă parte poligonul de antrenament în suprafaţă de 56 de hectare. Totodată, în şedinţa extraordinară a Consiliului Local care a avut loc la finele lunii decembrie anul trecut, Ovidiu Creţu a reuşit să obţină şi acordul aleşilor locali pentru rezilierea contractului respectiv, necesar „pentru materializării lucrurilor în zona materializării Wonderlandului”.

Banii altuia nu contează

Numai că, nu doar militarii au fost evacuaţi pentru ca Wonderland să se poată materializa. Un important investitor, care iniţial a fost un pilon important pentru realizarea complexului sportiv, a fost la un pas de a-şi pierde investiţia din viitoarea zonă Wonderland. Este vorba de SC Eurocomposite SRL Bistriţa, al cărui patron, Dumitru Tănase, a investit în zona Dealului Cocoşului, acolo unde va prinde viaţă probabil cândva Wonderlandul primarului, aproximativ 280.000 de lei pentru amenajarea unui aerodrom şi a unui heliport. Investiţia a fost posibilă în urma încheierii unui parteneriat public-privat între Primăria Bistriţa şi firma omului de afaceri bistriţean, cu atât mai mult cu cât în PUZ era cuprins şi un aerodrom pentru avioane uşoare, iar Dumitru Tănase este un pasionat al acestui sport.
Însă în 2010, Ovidiu Creţu a „visat” frumos într-o noapte şi apoi a reziliat parteneriatul cu patronul firmei Eurocomposite, lăsându-l pe acesta fără terenul de 2,5 hectare pe care amenajase deja aeroportul şi heliportul şi unde intenţiona să îşi extindă investiţia. Primăria Bistriţa a făcut şi ea acolo oarecare investiţii, prin intermediul Ocolului Silvic din cadrul municipalităţii, în valoare de 17.800 lei, lucrări ce au constat în realizarea şanţurilor de drenaj, nivelări şi drenare iarbă. Şi cam atât.
Drept urmare, primarul Creţu a mobilizat Consiliul Local care a aprobat concesionarea, prin licitaţie publică cu strigare, a terenului de 2,5 ha amenajat ca aerodrom şi heliport, proprietate publică a municipiului Bistriţa, în vederea certificării şi exploatării lui pentru 49 de ani.
Doar întâmplarea a făcut ca cel care a câştigat în final licitaţia să fie acelaşi Dumitru Tănase, fiindcă până la aceasta omul de afaceri insistase de câteva ori pe lângă municipalitate în vederea încheierii unui contract de concesiune. Insistenţele i-au fost însă neluate în seamă de Consiliul Local Bistriţa, cu toate că patronul Eurocomposite era dispus să mai investească încă circa 400.000 de lei pentru amenajarea şi extinderea zonei destinate aerodromului şi heliportului.

Pentru amenajarea străzilor de pământ nu a vrut credite bancare

La finele anului trecut, edilul Bistriţei, Ovidiu Creţu, lua în calcul realizarea unui prim obiectiv din Wonderland – pârtia de schi pentru care ar fi dispus să contracteze un credit bancar de aproximativ şapte milioane de euro, adică peste 30 de milioane de lei. Până să îi încolţească o astfel de idee, Creţu a aşteptat oferte din mediul privat, sperând că doar, doar vreun om de afaceri va fi interesat pentru o astfel de investiţie. Doritori nu s-au arătat, însă. Aşa că a rămas varianta unui împrumut bancar.
Toate bune şi frumoase, însă aceasta ar împovăra şi mai mult bugetul local, de unde se plăteşte anual, din 2007 încoace, un alt credit contractat de municipalitate. Este vorba de creditul pe care Primăria Bistriţa l-a contractat în timpul mandatului lui Vasile Moldovan pentru reabilitarea şi asfaltarea a peste 30 de străzi din municipiu, în valoare de 10 milioane de euro, pe o durată de 20 de ani. Anul trecut, municipalitatea a plătit o rată anuală de 4.850.000 de lei, şi abia au trecut doar patru ani, în condiţiile în care unele din străzile reabilitate din aceşti bani deja prezintă gropi.
Cei şapte milioane de euro, şi asta doar pentru realizarea pârtiei de schi, transformaţi în moneda naţională, ar însemna cu puţin peste 30 de milioane de lei, deci cu ceva mai puţin faţă de creditul contractat în 2007. Rata va fi şi ea cu ceva mai mică însă aceasta ar duce la o plată aproape dublă pentru credite de la bugetul local. Culmea este însă alta, fiindcă spre finele anului 2010, actualul viceprimar al municipiului, Andrei Rusu, propunea contractarea unui credit bancar, de circa 7,5 milioane de euro, în vederea modernizării a unor alte străzi din Bistriţa, aproximativ 44 la număr, în condiţiile în care acestea mai bine de jumătate din străzile oraşului sunt din piatră şi pământ. Primarul s-a arătat total împotrivă, motivând la acea vreme că în administraţie nu trebuie să se lucreze cu credite.
Cu toate acestea, Ovidiu Creţu este mai mult decât hotărât să îşi ducă proiectul până la capăt, cu orice costuri, chiar dacă nu va reuşi să îl realizeze în următorul mandat. Asta doar în cazul în care bistriţenii îi vor mai acorda încă o dată votul, având în vedere că din ceea ce a promis a reuşit … doar sensuri giratorii. Probabil ca să îi ameţească pe bistriţeni.

Liana Mureşan
redactie@gazetadebistrita.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.