Judeţul Bistriţa-Năsăud se află pe locul 38 pe ţară în ceea ce priveşte numărul persoanelor sărace care mănâncă la cantina socială, potrivit unui top întocmit de jurnaliştii de la econtext.ro. Situaţia este destul de bună, în condiţiile în care dacă în anul 2001 aici luau zilnic masa 767 de persoane, anul trecut numărul lor a scăzut la 91.
La ora actuală, la cantina socială de pe Bulevardul Independenţei primesc zilnic raţia de hrană în cuantum de 6 lei circa 70 de persoane. Beneficiarii primesc prânzul de luni până vineri, iar vinerea le sunt oferite porţiile de hrană rece pentru sâmbătă şi duminică.
Conform econtext.ro, în 2010, numărul mediu al celor care mâncau la cantinele sociale din întreaga ţară a fost de persoane 18.466 pe zi. Totuşi, lucrurile s-au schimbat în bine în ultimii ani. În 2001, circa 40.000 de persoane apelau la cantinele sociale zi de zi.
Capitala are cei mai mulţi săraci
Probabil aşa cum era de aşteptat, Bucureştiul are cei mai mulţi săraci. În 2001, la cantinele sociale din capitală luau masa zilnic 4.500 de persoane. În 2006, numărul beneficiarilor a crescut la 5.291, ca în 2010 să scadă la 2.805.
Pe locul doi în topul săracilor care iau masa la cantina socială se află judeţele Constanţa, Galaţi şi Cluj. La Constanţa, în 2001 beneficiau de mâncare gratuită 1.015 oameni sărmani, iar în 2002 numărul lor a scăzut cu mai bine de jumătate, la 493. În 2010, 1.453 de constănţeni mâncau zilnic la cantinele sociale.
În judeţul Galaţi, numărul persoanelor care apelau la o masă caldă gratuită a oscilat în ultimii ani. Dacă în 2001, cantinele sociale din Galaţi aveau zilnic 1.377 de beneficiari, în 2003 aceştia erau în număr de 883. Anul trecut, aici au luat masa 1.083 de persoane.
Următoarea poziţie (n. r. –locul IV) este ocupată de judeţul Cluj, unde numărul celor care beneficiază de mâncare gratuită a scăzut cu peste 600 din 2001 până în 2010, mai exact, de la 1.676 la 1.040.
Bistriţa-Năsăud, printre judeţele cu cei mai puţini săraci
Jurnaliştii de la econtext.ro spun că judeţele cu cei mai puţini săraci care depind de cantine sunt Dolj (o medie de 80 de persoane pe zi în 2010), Giurgiu (o medie de 85 de persoane pe zi în 2010), Bistriţa-Năsăud (o medie de 91 de persoane pe zi în 2010).
La cantina săracilor din Bistriţa, în anul 2001 luau zilnic masa 767 de persoane, ca în 2007 numărul beneficiarilor să scadă la 53. Anul trecut, în medie 91 de persoane au trecut zilnic pragul instituţiei.
Mihai Ruşti, purtătorul de cuvânt al Primăriei Bistriţa, a declarat pentru Gazeta de Bistriţa că „la ora actuală, la cantina săracilor din municipiu iau masa zilnic în jur de 70 de persoane. Preţul unei porţii de mâncare este de 6 lei. De luni până vineri beneficiarii servesc prânzul, iar vinerea primesc un pachet cu hrană rece pentru sâmbătă şi duminică”.
În Mureş s-a triplat numărul beneficiarilor
Topul întocmit de econtext.ro arată că pe ansamblu, numărul persoanelor care iau masa gratuit la cantinele sociale a scăzut în 31 de judeţe în ultimii zece ani, dar a urcat în alte nouă.
Cele mai mari scăderi s-au înregistrat în judeţul Bistriţa-Năsăud (de la 767 persoane în 2001, la 91 în 2010, ceea ce reprezintă o scădere de 88%), Iaşi (de la 1.620 de persoane în 2001, la 193 în 2010 – scădere de 88%), Călăraşi (de la 2.190 de persoane în 2001, până la 368 în 2010 – scădere de 83,2%) şi Giurgiu (de la 488 de persoane în 2001, până la 85 în 2010 – reducere de 83%).
Totuşi, există multe judeţe unde au avut loc creşteri importante. Un astfel de exemplu este Mureş, unde în 2001, 111 de persoane luau zilnic masa la cantinele sociale. În 2010 însă, numărul beneficiarilor s-a triplat, ajungând la 330.
Creşteri importante în ceea ce priveşte numărul săracilor înscrişi la cantina socială au avut loc şi în judeţul Ialomiţa. Aici, cifra s-a dublat în zece ani, de la 61 la 131.
Şi în judeţul Ilfov s-au înregistrat creşteri importante. Dacă în anul 2001 la cantinele sociale de aici mâncau gratuit 75 de nevoiaşi, în 2010 numărul lor a crescut la 100.
Bistriţenii, mulţumiţi de mâncarea primită
Pentru hrana fiecărei persoane este alocată de la buget suma de 6 lei/zi. Cu toate acestea, beneficiarii spun că mâncarea este bună şi consistentă.
„Ne descurcăm foarte greu cu banii şi suntem nevoiţi să mâncăm de la cantina socială. Eu nu am serviciu, soţul meu lucrează cu ziua pe unde poate şi avem doi copii de crescut, care sunt la şcoală. Vin zilnic aici şi iau mâncare caldă, e un ajutor mare pentru noi”, ne-a povestit o bistriţeancă.
Cât despre calitatea mâncării, femeia spune că este mulţumită. „E foarte bună mâncarea, nu pot să mă plâng. Şi personalul se poartă frumos cu noi şi ne servesc cu mult drag”, a conchis aceasta.
Un bătrânel care ia zilnic masa la cantina socială a Primăriei Bistriţei ne-a explicat că mâncarea este bună, însă cam puţină. „Sunt mulţumit de mâncarea pe care o primim, dar uneori e cam puţină. Bucătăresele fac ce pot să ne împace, dar probabil nu au de unde să ne dea mai mult. De mai bine de un an mănânc aici şi nu mă pot plânge. Am pensia foarte mică şi altfel nu m-aş descurca”, a spus omul.
Condiţii pentru a primi mâncare gratuită
Pentru a putea beneficia de mâncare gratuită de la cantina socială, trebuie urmaţi câţiva paşi. Practic, se face o cerere, se constituie un dosar referitor la situaţia şi veniturile familiei care doreşte să beneficieze de ajutorul oferit de primărie, după care se efectuează o anchetă socială pentru a vedea dacă lucrurile stau aşa cum au fost prezentate.
Cantinele sociale funcţionează în baza legii 208 din 1997 şi furnizează masa pentru următoarele categorii de beneficiari: pensionarii, tinerii care urmează cursuri de zi la instituţiile de învăţământ ce funcţionează în condiţiile legii, până la terminarea acestora, dar fără a depăşi vârsta de 25 de ani, respectiv 26 de ani în cazul celor care urmează studii superioare cu o durată mai mare de 5 ani, invalizii şi bolnavii cronici, precum şi persoanele care beneficiază de ajutor social sau de alte ajutoare băneşti acordate în condiţiile legii şi al căror venit este de până la nivelul venitului net lunar pentru o persoană singură, luat în calcul la stabilirea ajutorului social.
Potrivit legii, cantinele de ajutor social sunt unităţi publice de asistenţă socială, cu personalitate juridică, care funcţionează în subordinea consiliilor locale. Acestea prestează servicii sociale gratuite sau contra cost persoanelor aflate în situaţii economico-sociale sau medicale deosebite.
Hrana pentru cele două mese se distribuie, de regulă, o dată pe zi, la sediul cantinei sau prin punctele de servire organizate în acest scop. Aceeaşi lege spune că persoanelor care, din motive obiective, rezultate din ancheta socială, nu se pot deplasa la sediul cantinei, li se distribuie hrana pentru cele două mese zilnice la domiciliu, o dată pe zi, transportul gratuit al acesteia fiind aprobat de directorul cantinei de ajutor social.
Iulia Bartha
iulia@gazetadebistrita.ro