Modernizarea arterelor principale din oraş s-a realizat cu cheltuieli importante de la buget. Practic, peticirea străzilor din municipiu a costat 15 miliarde de lei, operaţiune care se repetă periodic.
Firmele care s-au prezentat la licitaţie s-au încadrat în graficul de lucrări, dar problema veşnică a administraţiei locale rămâne aceea a cartierelor din Bistriţa, sufocate de maşini şi cu artere pline de gropi.

Direcţia de Servicii Publice din cadrul municipalităţii lucrează pe toate fronturile pentru amenajarea principalelor cartiere, dar nu reuşeşte să finalizeze lucrările începute. Trotuarele din cartiere au fost desfiinţate, iar pietonii circulă, pe risc propriu, printre maşini. Tabloul dezolant este completat de aleile pline de gropi şi de lipsa spaţiilor verzi şi a locurilor de parcare.  

Gropile de cartier stau bine-mersi ascunse de ochii lumii

De puţin timp, întreg oraşul a fost peticit, dar cartierele au rămas în acelaşi stadiu. Aleile sunt bombardate de gropi, locurile de parcare insuficiente iar locurile de joacă distruse.
Desfiinţarea trotuarele şi garajele ridicate sunt singurele operaţiuni vizibile ale Primăriei Bistriţa care a început mai multe lucruri deodată, fără un plan de acţiune transparent.
La începutul sezonului de asfaltări, gropile din oraş au fost scoase la licitaţie şi pe lângă Direcţia de Servicii Publice, firma de casă a primăriei, încă două societăţi s-au aruncat în luptă. Pentru a mulţumi pe toată lumea, municipalitatea a împărţit ciolanul în părţi egale şi a licitat două loturi de străzi. Astfel, marea peticeală a străzilor din oraş a fost adjudecată de SC Lucrări Drumuri şi Poduri şi Construct Perom.
Direcţia de Servicii Publice a primit prin încredinţare directă o felie compusă din 40 de străzi. Directorul Ioan Creţiu îşi asumă răspunderea şi susţine că pachetul de străzi care i-a fost încredinţat va arăta cel mai bine. Interesant este faptul că DSP a primit pachetul de străzi prin adjudecare directă, la preţul cel mai mic, respectiv 36.28 de lei pe metru pătrat şi va moderniza o suprafaţă totală de 10.000 de metri pătraţi.
Metoda străzilor împărţite a fost luată, deoarece Direcţia de Servicii Publice din cadrul primăriei nu putea face faţă la volumul mare de muncă. Acesta a fost motivul pentru care au intrat în joc încă două firme de asfaltari: una ce aparţine Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud şi una condusă de un fost director din primărie, care s-a privatizat ulterior şi acum face bani din lucrările finanţate de la buget.
Direcţia de Servicii Publice este prinsă pe mai multe fronturi, motiv pentru care s-a decis externalizarea a două loturi în suprafaţă de 15.000 de metri pătraţi fiecare. Licitaţia a fost câştigată de Lucrări Drumuri şi Poduri, respectiv Construct Perom. Ambele societăţi au venit cu preţuri mult mai mari decât DSP, respectiv 48.26 lei pe metru pătrat – Construct Perom şi 45.90 de lei pe metru pătrat – LDP.
În total, peticirea străzilor din municipiu a costat 15 miliarde de lei.

Trotuare desfiinţate pentru locuri de parcare

Ovidiu Creţu a dat directiva desfiinţării trotuarelor dintre blocuri, pentru a obţine mai mult spaţiu de parcare. În acest caz, pietonii se văd nevoiţi să facă slalom printre maşini, deoarece există zone în care trotuarele au dispărut definitiv de pe ambele sensuri de mers.
Aleile modernizate s-au executat de mântuială, cu mari denivelări. Este cazul cartierului Ştefan cel Mare şi Petre Ispirescu, unde stratul de asfalt prezintă denivelări, iar pe alocuri răsar gropi de mari dimensiuni.
Cartierul 1 Decembrie, cartier de referinţă al Bistriţei este praf şi pulbere. Parcările sunt supraaglomerate şi chiar dacă s-au îndepărtat garajele, parcările nu sunt amenajate şi date în folosinţă. Instituţiile existente aglomerează şi mai mult zona, dar chiar şi aşa aleea principală este bombardată, deşi vorbim de unul din cartierele aşa-zis exclusiviste.
Cartierul 1 Decembrie a fost sărit, deşi trebuia să fie în fruntea listei de modernizat, fiind situat în zonă ultra – centrală. (în spatele clădirii Consiliului Judeţean).

Fântâna arteziană şi Piaţa – obiective ratate

Administraţia bistriţeană a amenajat o piaţă agroalimentară în cartierul Ştefan cel Mare, dar care nu a funcţionat decât câteva săptămâni. Proiectul a eşuat, şi doreau amenajarea unui punct de vânzare într-unul din punctele termice din zonă. S-a pierdut procesul cu lichidatorul Proditerm şi zona a rămas fără piaţă agroalimentară.
În şedinţa de Consiliu Local, liberalii s-au opus amenajării unei fântâni în Ştefan cel Mare, pe motiv că spaţiul propus este prea îngust. În consecinţă, studiul de fezabilitate va fi reanalizat, fără amenajarea unei fântâni arteziene, pe motiv că spaţiul este prea îngust.
Marea realizare o reprezintă modificările de pe strada Plăieşului care au rezolvat problema locurilor de parcare. Parcările au fost trasate şi licitate între vecini. Chiar şi aşa, apar nemulţumiri referitor la  desfiinţarea trotuarelor din Ştefan cel Mare.

Incredibil ce fac ăştia în zona Han – Tihuţei

Pe lângă faptul că a fost sărit mereu de la lucrări de modernizări, parcările din zona Han suferă acum transformări de nedescris. Angajaţii DSP au ridicat bordurile, le-au apus la umbră şi de câtva săptămâni, nimeni nu i-a mai văzut. Situaţia este identică în zona străzilor Sucevei, Aleea Tihuţei şi Colibiţei,
Strada Colibiţei aşteaptă de câţiva ani modernizarea mult-promisă şi realizarea celebrei bretele de legătură cu Arţarilor proiect întârziat nespus de mult. Proiectul de amenajare a parcărilor de reşedinţă este de asemenea în întârziere, muncitorii DSP fiind mobilizaţi la alte lucrări.
Pietonii nu mai au trotuare şi circulă printre maşini. Desfiinţarea trotuarelor completează o imagine dezolantă, pe lângă aleile înguste şi pline de gropi. Locatarii sunt revoltaţi că nimeni nu le-a cerut opinia şi s-au trezit peste noapte fără trotuare.
Cu un an înainte de alegeri, administraţia Creţu trebuie musai să rezolve problemele şi să dea o altă faţă cartierelor Bistriţei. Lipsa de viziune şi a unui plan de acţiune privind modernizările din cartiere este marele reproş adresat de cetăţeni primarului.

Cosmin Botezat
cosmin@gazetadebistrita.ro

 

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.