Acţiunea “Strada 2009” a început la data de 23 februarie 2009 şi se va desfăşura până la sfârşitul lunii martie 2009.
Scopul acţiunii este acela de a coordona unitar acţiunile structurilor de ordine şi siguranţă publică, adică Poliţia, Jandarmeria şi Poliţia de Frontieră.

Ministrul Administraţiei şi Internelor, Dan Nica, a declarat, recent, după o videonconferinţă cu şefii din MAI şi cu cei ai structurilor de ordine publică din ţară, că nu va avea nicio ezitare să schimbe sau să dea afară angajaţi care nu îşi fac treaba. "Cine îşi face treaba rămâne, cine nu pleacă", a afirmat ministrul, după videoconferinţă în care s-au prezentat concluziile acţiunii "Strada 2009". "Nu voi avea nicio ezitare să schimb sau să dau afară orice persoană, indiferent de rangul sau poziţia pe care o deţine în structurile de aplicare a legii, în situaţia în care constat că nu îşi face treaba", a mai spus Dan Nica.
Acţiunea "Strada 2009" are în vedere reducerea criminalităţii stradale. "Am făcut şi facem în continuare o evaluare a modului în care în fiecare judeţ şi Capitala României se desfăşoară această acţiunea, "Strada 2009", şi pot să vă spun că avem şi câteva concluzii: nu în toate judeţele cooperarea dintre Poliţie şi Jandarmerie se realizează pe câteva coordonate foarte bune. Ceea ce înseamnă că măsurile pe care le-am dispus sunt ca aceste patrule mixte, Poliţie – Jandarmerie, de intervenţie în zonele cu o criminalitate crescută, să fie o acţiune la un nivel cu totul şi cu totul deosebit (…) Am cerut Poliţiei şi Jandarmeriei ca acolo unde au date şi fapte că acționează clanuri de interlopi, această acţiune să aibă un caracter zilnic", a declarat ministrul.

Muncă în salturi

După o metodă arhicunoscută de tip stahanovist, heirupist în limbaj autohton, în perioada 23.02.2009-23.03.2009, Poliţia Română, împreună cu alte structuri ale MAI, desfăşoară la nivel naţional, acţiunea "Strada 2009". În anii trecuţi s-au derulat alte campanii asemănătoare, cu rezultate cel puţin discutabile. În nici un caz situaţia nu a fost mai roz după încheierea unei asemenea campanii. Problemele au rămas, iar impactul asupra opiniei publice a fost practic zero. În fond într-o ţară normală, cu structuri bine definite, care îşi cunosc atribuţiunile, nu ar fi nevoie de asemenea campanii, deoarece munca poliţiei nu se face în salturi, în acţiuni de acest tip.
În mod normal, într-o ţară normală, activitatea poliţiei, şi nu numai, nu ar trebui să se desfăşoare în campanii. Activitatea acestor structuri de ordine publică trebuie să fie continuă, fără salturi şi figuri de acest tip. În aceste campanii se înmulţesc efectivele poliţiei, sunt alţi poliţişti, au salarii mai mari, sunt alţi şefi care gândesc altfel, au o alte motivaţii? Nu, bineînţeles că nu. Toate aceste campanii au doar un scop pur de reclamă, propagandistic şi de imagine. Poliţiştii adevăraţi îşi fac treaba continuu, ei nu au nevoie de asemenea gen de publicitate, mai mult cu iz de propagandă.

În BN, nicio dată concretă

Scopul principal al acestei campanii este coordonarea în sistem integrat a acţiunilor structurilor de ordine şi siguranţă publică. Pentru coordonarea ei, circa 100 de ofiţeri specialişti din aparatul central al MAI, IGPR (Inspectoratul General al Poliţiei Române) şi IGJR (Inspectoratul General al Jandarmeriei Române) au fost detaşaţi în toate judeţele ţării, în misiune ordonată, pentru a coordona acţiunile comune ale poliţiei, jandarmeriei şi poliţiei de frontieră.
Date oficiale date publicităţii la nivel central arată că au fost desfăşurate acţiuni de amploare, razii, percheziţii şi controale cu rezultate notabile. În contrast cu deschiderea de la nivel central este atitudinea de la nivel local, unde acţiunea „Strada 2009” are caracter secret. Secret pentru opinia publică? De ce?

Marţi, 10 martie 2009, redactorul şef al "Gazetei", a contactat telefonic pe purtătorul de cuvânt al IPJ BN, agentul de poliţie Claudia Creţa, care a promis că în cel mai scurt timp ne va transmite informaţiile cerute dacă acestea îi vor fi puse la dispoziţie de reprezentantul IGPR, responsabil cu această acţiune în judeţul Bistriţa-Năsăud. Nu după mult timp, purtătorul de cuvânt al IPJ BN a revenit cu un telefon şi, pe un ton vizibil jenat, ne-a comunicat că nu are cum să ne pună la dispoziţie datele solicitate, deoarece acţiunea „Strada 2009” are caracter secret.
Astfel, din cauză că nu vă putem oferi câteva date statistice legate de această acţiune la nivelul judeţului nostru, din motive independente de voinţa noastră, o să încercăm să face o proiecţie a derulării operaţiunii la nivel naţional şi să ne imaginăm activităţile care au loc în judeţul nostru.

S-a început cu şcolile

Noua conducere a MAI, dar şi cea a Poliţiei Române, în cursa pentru imagine, au stabilit, ca obiective esenţiale ale acţiunii "Strada 2009", garantarea siguranţei cetăţeanului, prevenirea şi combaterea criminalităţii transfrontaliere şi asigurarea climatului de legalitate în mediul de afaceri. Un accent deosebit a fost pus pe activitatea de prevenire, care a fost direcţionată pe trei priorităţii esenţiale cu impact la nivel naţional – prevenirea şi combaterea delicvenţei juvenile, siguranţa rutieră şi prevenirea criminalităţii în mediul rural. "Strada 2009" a declanşat la nivel naţional acţiuni de amploare ce au avut drept scop, întărirea echipelor de patrulare în mediile şi zonele de interes operativ pentru prevenirea activităţilor infracţionale.

În ceea ce priveşte siguranţa în incinta şi zona adiacentă unităţilor de învăţământ preuniversitar, aceasta a fost devansată, începând cu data de 15 ianuarie 2009. S-a urmărit în primul rând prevenirea şi combaterea delicvenţei juvenile şi a victimizării minorilor, precum şi diminuarea riscului infracţional şi victimal în rândul elevilor. La nivel naţional, săptămânal, în medie au fost incluse în itinerariile de patrulare a forţelor de ordine, circa 2.612 şcoli. Numărul forţelor de ordine au fost pe măsură – 38.795 de poliţişti şi jandarmi, sprijiniţi şi de poliţişti comunitari, au acţionat pentru prevenirea delicvenţei juvenile. Au fost organizate 11.751 de acţiuni, reprezentând o medie de 1.679 pe săptămână.
Dacă este să dăm crezare datelor furnizate la nivel naţional, comparativ cu situaţia înregistrată în 2008, numărul infracţiunilor sesizate care au fost comise în şcoli şi în afara acestora, în care infracţiunile au fost săvârşite de elevi, s-a înregistrat un trend descendent de -8%.

7.000 de infracţiuni

Potrivit comunicatului de presă postat pe site-ul MAI, privind rezultatele parţiale ale acţiunii "Strada 2009", reiese că în fiecare judeţ, bănuim că şi în Bistriţa-Năsăud, au fost derulate acţiuni de amploare, razii, percheziţii şi controale. Zilnic, dispozitivele curente ale poliţiei au fost suplimentate, în medie, cu circa 3.000 de cadre, cei mai mulţi din jandarmerie. Media acţiunilor cu efective sporite au fost de 13 pe zi, razii, percheziţii, controale şi filtre poliţieneşti. Au fost constatate 7.000 de infracţiuni, jumătate din aceste acţiuni fiind în flagrant. Au fost date de asemenea amenzi de 24 milioane de lei şi identificaţi şi prinşi 250 de urmăriţi, cei mai mulţi în Bucureşti, Timiş, Bacău, Botoşani, Galaţi şi Iaşi.
Cu toate eforturile făcute, în materialul dat publicităţii de Poliţia Română, în nici un capitol nu am găsit menţionat judeţul Bistriţa-Năsăud. De fapt, nu avem de ce să ne mirăm, datele statistice pe care le-am cerut vis-a-vis de acţiunea "Strada 2009" în judeţul Bistriţa-Năsăud, sunt "caracter secret" şi nu pot fi date publicităţii.

Zaharia Cotoc

4 COMENTARII

  1. NIMENI IN ATRA ACEASTA NU MAI ESTE CORECT SI CINSTIT,TOTI SUNT CONTRAVENIENTI SI HOTI, NU POTI IESI DIN CASA CATE PASC AMENZILE SI INFRACTIUNILE !!! DOAR O SPECIE … A RAMAS…(in 9 luni) …”CORECTA”…

  2. acesta actiune a dat roade degeaba vorbiti aiurea, saptamana trecuta a fost saptamana fara accidente rutiere(exceptand accidentele usore), acest fapt nu a mai existat in judetul nostru din 1990. e adevarat ca aceste activitati ar trebui sa fie continue nu pe sarite.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.