În judeţul Bistriţa-Năsăud, în anul 2008, au fost înregistrate 909 întreruperi de sarcină, tot atâtor copii luându-li-se dreptul la viaţă.
Analizând statisticile în privinţa avorturilor din 1994, observăm un record trist: pe primul loc în lume se situa România, cu 172,4 avorturi la mia de femei având vârsta între 15 şi 44 de ani, urmată de Rusia – cu 119,6; Cuba – cu 56,5; China – cu 37,5; S.U.A. – cu 26,4, pe ultimul loc fiind Polonia, cu 3,6. Până în anul 2000, se înregistrează o cotă record de peste 10 milioane de avorturi, iar până în 2007, se înregistrează peste 15 milioane de avorturi declarate (clinicile private nu sunt obligate să declare numărul de avorturi realizate). Astfel, pentru anii 2003 – 2004, s-a constatat că fiecare al doilea copil a fost avortat. În 10 ani, natalitatea a scăzut cu aproximativ jumătate de milion. A fost stabilit, de asemenea, că vârsta medie a femeilor care au avortat este de 18 ani. Căsătoriile înregistrate au fost constante doar în 7% din cazuri, iar rata femeilor necăsătorite care au recurs la avort este de 93%. Fiecare a treia femeie a menţionat că a recurs la această metodă neortodoxă pentru că nu îşi doreşte copilul la această vârstă. Motivul cel mai des invocat a fost acela că încă nu se simte pregătită să fie mamă. De asemenea, s-a constatat că 53% îşi fac studiile, şi 43% nu practică nici o ocupaţie.
Urmările avortului
Avortul are desigur multe aspecte, în primul rând incidente medicale, cum sunt perforările uterine, care de cele mai multe ori sunt urmate de hemoragii mari, în urma cărora trebuie extirpat uterul, dar şi alte incidente mai mici, dar nu fără urmări. În urma unui avort se pot produce şi alte efecte în afară de hemoragii, infecţii, şi mai ales, ce este mai grav, în special la tinere, avortul poate duce în cele din urmă la sterilitate.
Consecinţe nefaste asupra psihicului
– tulburări de somn;
– tulburări în alimentaţie;
– tulburări afective;
– depresie;
– gânduri de sinucidere izvorâte din tristeţe, lipsa de speranţă, inutilitate; destrămarea relaţiilor interpersonale;
– sindromul "aniversarii"; psihoze de scurtă durată;
– sentimentul de vinovăţie;
– sentimentul de nelinişte, se retrage frecvent în consumul de alcool sau/şi droguri;
– retrăirea avortului;
Avortul are efecte asupra unei viitoare sarcini
Femeile care au făcut avort sunt mai predispuse la complicaţii pe durata unei sarcini viitoare. Un studiu arată că femeile care au avut chiar şi un singur avort sunt mai predispuse la complicaţii pe durata unei viitoare sarcini, comparativ cu femeile care nu au pierdut nicio sarcină. Acesta s-a desfăşurat pe 33.000 de femei, rezultatul studiului fiind că cele care au suferit un avort sunt de două ori mai predispuse la un travaliu indus. De asemenea, riscul ca naşterea să fie făcută cu ajutorul unor instrumente precum forcepsul creşte de şase ori.
Avortul interzis în unele ţări
În unele ţări, avortul este interzis tocmai pentru că ovulul proaspăt fecundat este considerat o formă de viaţă. În alte ţări, în schimb, momentul zero al vieţii este considerat atunci când fătul are cord şi îi bate inima. Sau unii consideră că viaţa începe în momentul în care fătul poate supravieţui în mediul extern.
Avortul, cel mai mare păcat
A vorbi despre avort înseamnă a ne referi, potrivit moralei creştine, la cel mai mare păcat pe care îl poate săvârşi cineva în lume. La începutul creştinismului, trei păcate erau considerate a fi cele mai grave: apostazia, uciderea şi desfrânarea. Avortul se pare a fi sinteza acestor trei păcate laolaltă şi încă ceva mai mult. E ultima pecete a condamnării la dispariţie a iubirii conjugale. Dumnezeu a hotărât ca un prunc, înainte de a vedea lumina zilei, să petreacă vreme de nouă luni în sânul maicii sale. Acest sân îi este adăpost, hrană şi mijloc de apărare în faţa oricărei primejdii. Trupul mamei, sânul matern, este, fără îndoială, cel mai sigur loc ce poate ocroti o fiinţă umană. Mama căreia i s-a încredinţat ocrotirea copilului, îşi trădează această îndatorire, omorându-şi propriul ei odor. Faptul în sine priveşte adevărul că Dumnezeu însuşi intenţionează să creeze o făptură omenească şi că această făptură, apărută în sânul mamei, este prin avort, în mod deliberat, privată de viaţă, iar acest lucru nici nu este altceva decât un asasinat.
Delia Hriţuleac
este una care cred ca nu se practica LA ANIMALE – decat in laboratoarele de cercetare, diverse.
altfel, SI ANIMALELE NOASTRE DE CURTE SUNT MAI RESPECTATE DECAT FEMEIA.
sunt lasate sa-si urmeze cursul si rolul matern, natural – nu sunt MUTILATE nici pe moment nici pe viata, f. de priceperea medicilor.
barbatii saraci nu se mutileaza asa – nici fizic nici psihic – „din cauze economice”, „economice de constiinta”, „pt. aparente de morala”, „pt. morala economica”, „din complexul vinovatiei”, „din constiinta de posibilitati, de vina, de societate, de imagine” si alte POR-CA-RII.
bine ca macar le mai apara religia – cand – doborate de JUDECATORI si de TOATE ARGUMENTELE DE BUN-SIMT – pot sa mai incerce si ele un: „NU – ca religia…”
asta – pe ele – pe femei – bine ca le apara macar religia – de la MUTILARE.
cat despre picii pe care urmeaza sa-i cioparteasca barbar – si sa-i arunce-n galeti si apoi cine stie unde, mai bine pastrez reculegere si nu mai zic nimic.
imi permit doar o intrebare: i-o fi durand – sau nu – or fi avand si ei strafulgerari de constienta – atunci – cine poate stii?…
dar asa, ca metafora – e bine de filmat si servit la masa in loc de mancare – tatalui natural – BESTIEI care nu-si asuma raspunderea: PROPOZITIA: „NICI NU FAC OCHI – SI IATA, COPIII SI INCEP A PLATI PACATELE PARINTILOR”.
EPILOG
femeia care decide DE CAPUL EI SI FARA CONSTRANGERI – un AVORT = in fact – NU EXISTA.
fiindca de mici, fetele pornesc cu bagaje EDUCATIONALE diverse. societatea INCA e BARBARA. dar se preface ca nu stie. si asa EDUCATIE au acele femei – rezulta ca sunt doar ZOMBI CE ROSTESC CA ALEG – DAR IN FACT – ELE CULEG O LIPSA DE SANSA – DIN START – a caror vina nu o poarta ele – ci MEDIUL.
sa va ia dracu pa toti CINICII si DOBITOCII care considerati in avort o solutie.
v-o transmite Ion. ca de la barbat la barbat. ca Marie se pare ca n-are consecventa? in locu ei, cu dintii si ghearele goale, m-as lupta, pt. fiecare idee. sa evoluam o data. sa nu mai fim jungla de dobitoace.
lasati argumentele PARACIVILIZATE pt. INAINTE de a arunca asa repede fetele in viata sexuala. pan tot ce vehiculati cu industriile placerii, de parca asta ar fi o ratiune de a fi.
pa urma tanara femeie sa trezeste urland in tacere – prinsa in plasa GROSOLANA a josniciei patri (patriarhale).
uah, ce subiect. numa cand vad tema im vine sa iau furca si coasa la cine stiu io din cui.
Foarte bun articolul!
Dacă ar fi şi ochi destui ca să citească!
Foarte bun articolul! Şi bine documentat.
Dacă ar fi şi ochi destui care să citească!