In Bistrita-Nasaud, 13 persoane infectate cu HIV
Dacă la nivel naţional numărul total al pacienţilor infectaţi cu HIV/SIDA depăşeşte 10.000, în judeţul nostru lucrurile stau puţin mai bine.
Potrivit conducerii Direcţiei de Sănătate Publică Bistriţa-Năsăud, în evidenţele instituţiei există la ora actuală 13 cazuri de HIV, dintre care unul depistat anul acesta. De menţionat este faptul că toate aceste persoane sunt adulte.
Numărul românilor diagnosticaţi anual cu virusul HIV este în scădere, după cum arată statisticile realizate de Compartimentul pentru Monitorizarea şi Evaluarea infecţiei HIV/SIDA în România- INBI „Prof. Dr. Matei Balş”.Chiar şi aşa, infecţia cu HIV reprezintă, în continuare, o ameninţare pentru sănătatea publică.
În întreaga lume, se estimează că sunt infectate cu HIV 33 de milioane de persoane, majoritatea din ţări africane, unde nivelul de trai este mult mai scăzut decât în ţările dezvoltate. În 2009, 1,8 milioane de oameni au murit din cauza SIDA.
În judeţul nostru avem un număr foarte redus
Dacă la nivel naţional statisticile întocmite în ceea ce priveşte numărul persoanelor infectate cu HIV nu sunt îmbucurătoare, în judeţul nostru lucrurile stau „bine”.
Anul trecut, conform celor declarate de conducerea Direcţiei de Sănătate Publică Bistriţa-Năsăud, 12 persoane erau infectate cu HIV, toate fiind adulte.
„Numărul persoanelor infectate HIV s-a menţinut relativ constant în ultimii ani, faţă de anul precedent numărul a crescut cu un caz, la 13”, spune dr. Anca Andriţoiu, directorul instituţiei.
La Iaşi, de exemplu, în evidenţele Spitalului de Boli Infecţioase sunt trecuţi 228 de pacienţi infectaţi cu HIV. Tratamentul lunar al acestora se ridică la 7,5 miliarde de lei vechi şi este asigurat de Ministerul Sănătăţii şi Casa Naţională de Asigurări de Sănătate.
Lunar, pentru un pacient infectat cu HIV, statul plăteşte medicamente în valoare de 3.000 – 4.500 lei.
17.000 de persoane diagnosticate cu HIV/SIDA în 26 de ani
Statisticile efectuate de Compartimentul pentru Monitorizarea şi Evaluarea infecţiei HIV/SIDA în România – INBI „Prof. Dr. Matei Balş” indică faptul că în perioada 1985-2011, adică în 26 de ani, peste 17.000 de români au fost diagnosticaţi cu HIV/SIDA. La data diagnosticului, 9.860 de persoane erau copii cu vârsta cuprinsă între 0 şi 14 ani, iar diferenţa, de 7.178, erau adulţi. Decesele cauzate de SIDA în perioada menţionată au fost în număr de 5.801.
Cât despre numărul pacienţilor cu HIV/SIDA în viaţă, acesta este de 10.640. Informaţiile au fost actualizate la data de 30 iunie 2011. Anul acesta alte 243 de persoane au aflat că au HIV/SIDA, iar 76 au decedat.
În acelaşi document se mai precizează că din totalul de pacienţi diagnosticaţi în perioada 1992-2011, 2.289 erau femei, iar 2.467 erau bărbaţi. Anul acesta, 84 de femei şi 159 de bărbaţi au aflat că au HIV/SIDA.
Potrivit statisticilor, majoritatea celor infectaţi sunt tineri cu vârsta cuprinsă între 20 şi 24 de ani. Studiul mai arată că cele mai multe cazuri depistate sunt în Capitală, iar cei mai expuşi contaminării sunt prostituatele, utilizatorii de droguri şi şoferii.
5.000 de oameni mor zilnic din cauza SIDA
Deşi pare greu de crezut, aproximativ 5.000 de persoane mor în fiecare zi pe mapamond din cauza SIDA. Cel puţin asta se menţionează într-un raport dat publicităţii cu ocazia deschiderii a celei de-a şasea Conferinţe privind patogeneza, tratamentul şi prevenirea HIV (IAS 2011) de la Roma, transmis de MigNews şi citat de Agerpres.
Ca şi cum asta nu ar fi suficient, la fiecare şase secunde în lume se produce o nouă infestare cu virusul HIV, fiind vorba de contaminarea a 7 400 de persoane pe zi, o mie dintre ei fiind copii. Din nefericire, doar jumătate dintre aceştia se adresează medicilor pentru ajutor.
Stefano Vella, copreşedintele conferinţei şi preşedintele Institutului italian al sănătăţii, consideră că pentru lupta împotriva epidemiei de SIDA, toate persoanele infestate ar trebui să fie tratate şi să respecte anumite măsuri, la fel ca în cazul luptei împotriva tuberculozei în anii 1950.
În Statele Unite ale Americii, la sfârşitul anului 2009, aproape trei milioane de persoane erau infectate cu HIV. În Africa, numărul lor era de aproape 23 de milioane. În Europa, în aceeaşi perioadă, numărul bolnavilor cu HIV era de aproape 600.000, iar cu SIDA de peste 355.000. Dintre cei cu SIDA, 190.000 au decedat.
SIDA, o boală ce răpune mii de oameni
Încă de la sfârşitul anilor `80, SIDA (sindromul imunodeficienţei dobândite) este considerată o maladie necruţătoare, în condiţiile în care evoluţia ei este departe de a fi pusă sub controlul autorităţilor medicale.
SIDA este provocată de virusul imunodeficienţei umane (HIV). Specialiştii spun că prin distrugerea celulelor de bază ale sistemului imun, HIV anihilează progresiv capacitatea organismului de a se apăra împotriva infecţiilor şi anumitor forme de cancer.
Incubaţia bolii este foarte lungă, putând varia de la câteva luni la mai mulţi ani. Există multe persoane infectate cu HIV care au rămas asimptomatice mai mult de 10 ani. Chiar dacă până în momentul de faţă nu a fost descoperit niciun vaccin care să ofere protecţie împotriva HIV, totuşi există o serie de agenţi terapeutici care încetinesc evoluţia bolii şi permit prevenirea majorităţii infecţiilor oportuniste.
Infecţia cu HIV se poate produce prin mai multe căi: contact sexual neprotejat cu o persoană infectată sau injectare cu un ac sau o seringă deja folosită de o persoană infectată (injectare de droguri, tatuare etc.). De asemenea, o femeie însarcinată, infectată cu HIV, poate transmite virusul copilului pe parcursul sarcinii, în timpul naşterii, dar şi după naştere, prin alaptare.
Medicii contrazic aşa-zisele „mituri”, conform cărora oamenii sănătoşi pot lua virusul HIV dacă folosesc aceleaşi tacâmuri cu cei infectaţi, aceeaşi toaletă sau cameră. Totodată, atingerea, îmbrăţişarea sau sărutarea persoanei infectate nu constituie un pericol.
Factorii care influenţează negativ, adică grăbesc evoluţia infecţiei HIV spre faza SIDA sunt următorii: rezistenţa individuală scazută, nutriţia precară a individului şi stresul.
În absenţa unui tratament, evoluţia de la infectare până la apariţia bolii SIDA este în general între 5-10 ani. Durata supravieţuirii, după instalarea bolii SIDA variază între 9 luni şi 2 ani. Această perioadă poate fi mult prelungită în condiţiile unui tratament adecvat şi susţinut cu medicamente antiretrovirale.
Aceste medicamente specifice acţionează direct asupra virusului, împiedicând multiplicarea lui şi permiţând astfel organismului să-şi refacă pentru un timp imunitatea. Tratamentul antiretroviral trebuie urmat cu rigurozitate (zilnic şi pe toată durata vieţii), întreruperile ducând la compromiterea schemei respective de tratament.
Iulia Bartha
iulia@gazetadebistrita.ro