Bistrițenii visează de ani de zile la un ștrand modern, unde să-și poată petrece timpul liber. Până acum, fosta municipalitate doar a cârpit și a mimat o modernizare, care n-a prea schimbat lucrurile la Ștrandul Codrișor. Până se găsesc fondurile necesare pentru reabilitare și extindere, acesta înghite sume frumușele doar pentru funcționare.

După decenii în care a fost pur și simplu ignorat, în 2016, fosta administrație a pompat peste un milion de euro în modernizarea Ștrandului Codrișor. Reabilitarea ștrandului s-a întins pe doi ani, lucrările concentrându-se pe instalații de filtrare, recirculare și încălzire a apei. Astfel, s-a renunțat la practica de a goli bazinele și reumplerea lor, fapt ce ținea închis ștrandul câteva zile bune.

Proiectul a presupus inclusiv acoperirea bazinului cu o folie solară pentru prelungirea perioadei de utilizare și utilizarea panourilor solare pentru încălzirea apei. S-a investit în rețeaua de canalizare, s-au amenajat sumar aleile de legătură și au fost dotate cu mobilier urban. S-au refăcut dușurile exterioare și a fost amenajat un spațiu de joacă pentru copii și un teren de sport multifuncțional dedicat jocurilor cu mingea.

Au fost amenajate vestiarele și refăcute grupurile sanitare. S-a amenajat chiar și o zonă de picnic în apropierea bazinelor. S-a lucrat la iluminatul de incintă și la supravegherea video, precum și la o instalație de sonorizare. În trei locații există conexiune hot-spot wireless.

Deși lucrările par importante, in definitiv nu s-a schimbat mare lucru la ștrand. Au rămas aceleași bazine, doar au fost revopsite și schimbată pardoseala. Lucrările făcute la ștrand pe bani mulți au fost de foarte proastă calitate. Constructorul s-a văzut nevoit să vopsească an de an bazinele, după ce vopseaua a început să se desprindă chiar la scurt timp după deschidere.

Și elementele decorative n-au fost prea calitative, anul trecut o femeie rănindu-se serios la un picior cu o bucată de faianță desprinsă din bazin. În urma acestui incident, Primăria Bistrița a și fost amendată de DSP.

Funcționarea ștrandului înghite sume frumușele

Actuala administrație este nevoită să continue cel puțin momentan cârpelile începute pe vremea lui Crețu. Astfel, Primăria Bistrița organizează o licitație publică și anul acesta pentru a achiziționa vopsea pentru a reîmprospăta bazinele. Operațiunea în cauză a fost făcută an de an, fără excepție.

Pentru vopsirea bazinelor este nevoie de mai bine de 900 de kilograme de vopsea. Se folosește vopsea pe bază de clor-cauciuc, rezistentă la clor și apă, dar și la intemperii.

„Vopseaua Caparol –Agrosit SB este necesară pentru efectuarea reparațiilor în ștrandul municipal, cu același tip de vopsea utilizat inițial, respectiv revopsirea bazinelor, a pediluviilor, a scărilor”, se arată în caietul de sarcini a licitației.

De asemenea, doar pentru servicii de mentenanță a camerei tehnice preț de doar 4 luni, Primăria Bistrița cheltuie 27.000 de lei, fără TVA. Pentru această sumă, câștigătorii licitației trebuie să verifice pompele de recirculare și cele de dozare zilnic, să spele filtrele zilnic, să verifice coșurile pompelor, panourile de căldură și schimbătoarele de căldură săptămânal. Nisipul trebuie și el verificat lunar.

Municipalitatea trebuie să asigure și prim ajutor și să aibă un salvamar la ștrandul Codrișor. Această condiție mai înghite între 68.400 de lei și 72.960 de lei, în funcție de perioada în care va funcționa efectiv ștrandul.

„Acest post va fi asigurat zilnic, cu excepția zilei de luni, când ștrandul este închis, între intervalul orar 09:00 și 20:00, de câte o echipă formată din minimum două persoane calificate în salvarea acvatică și prim ajutor. Operatorii vor efectua următoarele: patrularea cu scop preventiv pe marginea zonelor de îmbăiere, deplasarea la locul accidentelor, aplicarea tehnicilor de salvare de la înec, scoaterea victimei din mediul periculos, acordarea primului ajutor medical în caz de accident, apelarea serviciului de ambulanță, transportarea și predarea victimei pentru a fi preluată de personalul medical de specialitate”, se arată în caietul de sarcini al licitației.

Dimineața, municipalitatea solicită două persoane în permanență, iar după-masa trei persoane. Sâmbătă și duminică, de dimineață până seara trebuie să fie prezente 4 persoane pentru a oferi acest serviciu.

Se dorește o modernizare și extindere…

Actuala administrație are în plan nu doar o modernizare și o regândire a ștrandului municipal, ci și o extindere a acestuia. Deocamdată, anul acesta, în buget a fost prevăzută doar suma pentru hârtii și studii. 300.000 de lei vor merge pentru studiu de fezabilitate acorduri și avize.

În proiectul de reamenajare gândit de Primărie se prevede bazine acoperite, dar și alte dotări precum tobogane pentru copii sau saună. Pentru a materializa proiectul, municipalitatea intenționează să acceseze fonduri europene.

Complexul de agrement a fost realizat în 1972, iar de atunci nu au fost făcute schimbări majore, cel puțin în zona de amenajare și reconfigurare a ștrandului municipal. 

Ștrandul Municipal cuprinde un bazin de înot pentru adulți cu dimensiunea 50 X 22 X 1,5 -2,10 m și două bazine de înot pentru copii, unul cu dimensiunile de 17 X 6,3 X 0,95 m, iar celălalt de formă octogonală cu latura de 2 metri și adâncimea de 0,65 de metri.

Cele trei bazine totalizează un volum de 2.095 de mc de apă care este recirculată și filtrată cu ajutorul instalațiilor de pompare și filtrare montate în camera tehnică. Totodată, apa din bazine este tratată cu produse chimice, alimentate prin dozatoare dedicate.

Reprezentanții companiei Record, care au efectuat lucrările la Ștrandul Municipal se scuzau prin 2017 când a fost redeschis complexul după modernizare și spuneau că singura problemă a fost cu vopseaua. S-a ales o vopsea foarte ușor și ieftin de întreținut, însă aceasta s-a cojit și a căzut chiar înainte să fie reinaugurat ștrandul.

Aceasta nu a fost singura problemă care a apărut la Ștrandul Municipal. Gresia și faianța folosite n-au fost nici ele de cea mai bună calitate spărgându-se pe alocuri și punându-i chiar în pericol pe cei care se relaxau la ștrand.

Și grilajele folosite pentru scurgeri nu au fost calitative. Acestea s-au rupt și ele la scurt timp după inaugurare, reprezentând, de asemenea, un pericol pentru cei prezenți la ștrand.

DSP a amendat Primăria Bistrița o singură dată, anul trecut, cu 6.000 de lei, după ce o femeie a ajuns direct în sala de operație, după câteva ore petrecute la ștrand. Aceasta s-a rănit la picior, într-o bucată de gresie desprinsă.

Andreea Moldovan

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.