Ioan Borș, fostul șef al Gărzii de Mediu Bistrița-Năsăud își așteaptă pedeapsa pentru luare de mită, după ce a optat pentru o procedură simplificată a procesului, cu recunoașterea vinovăției. Între timp, acesta a reușit să recupereze în instanță sporuri pentru condiții vătămătoare și indemnizația de hrană pentru o perioadă de 3 ani.

Anul 2024 pare să fie unul complicat pentru Ioan Borș, care a preluat din nou funcția de comisar șef al instituției în toamna lui 2022, până la începutul acestui an. La începutul acestui an, l-a lăsat fără funcție tocmai Direcția Națională Anticorupție, care a descins în instituția condusă de acesta.

La mijlocul lunii februarie, Comisariatul Județean al Gărzii de Mediu a fost luat la puricat de procurorii Direcției Naționale Anticorupție. O zi mai târziu, a fost reținut pentru 24 de ore și mai apoi arestat pentru 20 de zile Ioan Borș, șeful instituției.

Fostul comisar șef al Gărzii de Mediu a scăpat repede de arest și a optat pentru o procedură simplificată a procesului, prin recunoașterea vinovăției. Asta înseamnă că instanța se va pronunța rapid, iar Ioan Borș va scăpa cel mai probabil cu o pedeapsă mai blândă, care nu va presupune închisoare cu executare.

Se pare că procurorii erau pe urmele lui Borș cel puțin din toamna anului trecut, mirosindu-i practicile, care presupuneau solicitarea diferitelor atenții pentru a închide ochii la controale.

Borș ar fi primit inclusiv țuică, iar „tariful” minim era de 500 de lei

Potrivit procurorilor, Ioana Borș ar fi pretins și primit de la mai multe persoane diferite sume de bani, precum și alte produse. Totul s-ar fi petrecut în instituția pe care Borș o conducea din toamna anului 2022:

„În fapt, în perioada octombrie 2023 – ianuarie 2024, inculpatul, în calitatea menționată mai sus, ar fi pretins și ar fi primit de la mai multe persoane, diferite sume de bani, necuantificate până în prezent, și alte foloase necuvenite, în legătură cu exercitarea atribuțiilor sale de serviciu specifice privind efectuarea unor controale de mediu, în contextul implementării unor proiecte private în agricultură.

Foloasele respective ar fi fost pretinse și primite de inculpat în sediul instituției pe care o conducea, sub pretextul că vor fi remise mai departe către subalternii săi pentru ca aceștia să nu se mai deplaseze în teren în vederea efectuării controalelor de mediu asupra obiectivelor”, spune DGA, într-un comunicat de presă.

Cei de la știripesurse.ro dezvăluiau faptul că Ioan Borș avea un „tarif” minim cerut celor care voiau să scape curați în urma controalelor. Fermierilor li se cerea minim 500 de lei. Pe lângă această sumă, Borș primea și cantități importante de pălincă sau vinars.

Acesta mai insinua că toți angajații instituției primeau mită și că o parte din sumele date de fermieri ajungeau tocmai la funcționari, care nu se mai deplasau în teren pentru a efectua controalele de mediu.

În așteptarea sentinței, Borș recuperează în instanță sporurile

Rămas fără job și cu stresul condamnării pe cap, fostul șef al Gărzii de Mediu a reușit să își recupereze totuși, în instanță, o parte din sporurile care, se pare, i se cuveneau.

În primăvara anului trecut, când deja conducea Comisariatul Județean al Gărzii de Mediu, Ioan Borș a dat în judecată Garda Națională de Mediu – Comisariatul General pentru recuperarea unor sporuri și a indemnizației de hrană. Procesul s-a judecat la Tribunalul Bistrița-Năsăud.

Judecătorii au venit cu prima sentință chiar luna trecută, dându-i dreptate lui Ioan Borș. Aceasta poate fi însă contestată, nefiind definitivă. Potrivit sentinței, Ioan Borș recuperează în instanță sporul pentru condiții vătămătoare sau periculoase și indemnizația de hrană pentru perioada 23.05.2020 – 31.05.2023. De asemenea, Garda Națională de Mediu trebuie să-i plătească lui Borș cheltuielile de judecată.

„Admite acţiunea în contencios administrativ, ulterior precizată, formulată de reclamantul Borş Ioan în contradictoriu cu pârâta Garda Naţională de Mediu – Comisariatul General şi, în consecinţă: – obligă pârâta să recalculeze indemnizaţia de concediu de odihnă pentru reclamant, începând cu data de 23.05.2020 şi până la data de 31.05.2023, în sensul includerii în calcul a sporului pentru condiţii vătămătoare sau periculoase, precum şi a indemnizaţiei de hrană; – obligă pârâta să plătească reclamantului sumele reprezentând diferenţele rezultate din recalculare începând cu data de 23.05.2020 şi până la data de 31.05.2023, sume ce vor fi actualizate cu indicele de inflaţie şi la care se va calcula dobânda legală penalizatoare de la data scadenţei şi până la plata efectivă. Obligă pârâta să plătească reclamantului suma de 2000 lei cu titlu de cheltuieli de judecată. Cu drept de recurs în termen de 15 zile de la comunicare”, este sentința dată de Tribunalul Bistrița-Năsăud.

Grațian Morariu, care și-a pierdut funcția după o amendă a recăpătat-o în 2024

După demisia lui Ioan Borș, în fruntea Comisariatului Județean al Gărzii de Mediu a revenit Grațian Morariu, care, culmea, a condus instituția până în toamna lui 2022, când a fost înlocuit de Borș.

Morariu a fost înlocuit în noiembrie anul 2022 de Ioan Borș, după ce asigurase interimatul Comisariatului Județean Gărzii de Mediu timp de doi ani. Acesta a rămas în instituție, revenind la funcția ocupată până să fie numit comisar șef.

Gurile rele spun că Grațian Morariu și-a pierdut funcția după ce a „îndrăznit” să amendeze Primăria Bistrița, în cazul stației de asfalt pusă în funcțiune fără a deține autorizațiile necesare. Municipalitatea nu a solicitat acordul de mediu pentru stația de asfalt, de la Agenția pentru Protecția Mediului, iar la controlul desfășurat de autorități, lucrările erau finalizate în proporție de 75%.

Garda de Mediu a amendat Primăria Bistrița cu 50.000 de lei, iar ca sancțiune complementară s-a cerut desființarea lucrărilor de instalare a stației de preparare a mixturilor asfaltice și aducerea terenului la starea inițială. Cele două instituții au ajuns chiar în instanță, Direcția de Servicii Publice a Primăriei Bistrița cerând anularea amenzii și a sancțiunii complementare.

Tribunalul Bistrița-Năsăud s-a pronunțat în acest an cu privire la sancțiunile date de Garda de Mediu, menținând decizia Judecătoriei Bistrița și a amenzii. În toamna anului 2022, Direcția de Servicii Publice a municipiului Bistrița a cerut în instanță să se anuleze procesul verbal de contravenție întocmit în 27.09.2022 și nota de constatare din aceeași dată, ca nelegale și netemeinice.

Judecătoria Bistrița a dat dreptate Gărzii de Mediu, considerând legal și temeinic procesul verbal de constatare. De asemenea, Judecătoria Bistrița a dat dreptate și APM care a susținut că Primăria Bistrița trebuia să anunțe orice modificare și să se apuce de ea după ce primea undă verde de la APM. Întrucât în timpul procesului Primăria Bistrița a obținut autorizațiile necesare pentru stația de asfalt s-a renunțat la sancțiunea complementară de desființare a acesteia.

Andreea Radu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.