Consiliul Județean Bistrița-Năsăud a inaugurat, de curând, Castelul Teleki de la Posmuș, care a trecut prin ample lucrări de reabilitare și modernizare ce s-au întins pe mai bine de trei ani. Inițial, lucrările au fost estimate la 15 milioane de lei, însă acestea au ajuns să coste nu mai puțin de 25 de milioane de lei, sumele fiind adăugate de-a lungul timpului, în baza a 10 acte adiționale. Efortul însă a meritat.

Unul dintre cele mai frumoase moșteniri lăsate de conții și grofii care au trăit în Bistrița-Năsăud este castelul familiei Teleki de la Posmuș. Lăsat în paragină, monumentul format din 5 corpuri a fost preluat de Consiliul Județean, prin Complexul Muzeal și reabilitat în cele din urmă.

Bijuteria arhitecturală a fost inaugurată de curând, în prezența vicepremierului Kelemen Hunor, a ministrului Culturii, Mihai Romașcanu și a ministrului Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș. Un eveniment cu târguri, concerte și alte activități artistice a venit să marcheze deschiderea porților castelului.

Castelul a fost construit în anul 1736, în stil baroc. Are o formă dreptunghiulară, fiind înconjurat de magazii, grajduri, cuisina și bucătărie. În 1760 a fost construit bastionul de poartă, clădire în care se află și capela, care în timp a devenit casă de oaspeți.  În 1823, castelul este cuprins de un incendiu, fiind reconstruit în 7 ani. Chiar contele Teleki Ferenc a coordonat lucrările.

În 1930 castelului i se aduc alte îmbunătățiri arhitecturale: în mijlocul curții a fost amenajat un parc după moda vremii, aleea principală fiind străjuită de statui cu Fecioara Maria, împărăteasa Maria Tereza și 6 lei impunători. La capătul aleii era un heleșteu cu pești. Castelul este vegheat de un stejar plantat în 1406. În 1920, copacul a fost lovit de fulger de două ori, însă contele Teleki Erno a reușit să stingă focul și să-l salveze.

Ateliere de creație, săli expoziționale

Castelul a fost reabilitat cu fonduri europene și redat publicului. În cele cinci corpuri de clădire au fost amenajate ateliere, săli expoziționale și săli de conferințe. În corpul 2 a fost amenajat un atelier de creație artistică cu o capacitate de 34 de persoane, în corpul 5 a fost amenajat un atelier participativ de creație artistică pentru 47 de persoane.

Au fost amenajate trei săli expoziționale cu caracter muzeal, în corpul 1 pentru 10 persoane, în corpul 2 pentru 25 de persoane, iar în corpul 3 pentru 48 de persoane. Într-un corp a fost amenajată o bibliotecă și o sală de expunere carte veche. În corpul 4 a fost amenajată o sală de conferințe pentru 73 de persoane. De asemenea, au fost amenajate spații pentru administrație, întreținere și pază, dar și două săli pentru activități turistice și întruniri, una pentru 15 persoane și alta pentru 64.

Nu a fost ignorată nici curtea interioară, care a fost extinsă, după ce localnicul care avea acolo mai multe grajduri a fost despăgubit pentru a elibera terenul. De asemenea, s-a dorit și protejarea stejarului vechi de 614 ani, care se află în apropierea castelului.

Valoarea totală a investiției a ajuns la 25,5 milioane de lei, adică 5,7 milioane de euro. 85% din finanțare a provenit din Fondul European de Dezvoltare Regională, 13% din bugetul de stat și 2 % din bugetul local.

Patru ani, 10 acte adiționale și 10 milioane de lei în plus

Consilierii județeni au aprobat săptămâna trecută actualizarea indicatorilor tehnico-economici, aprobați prin Hotărârea Consiliului Județean Bistrița-Năsăud nr 69/2016. Potrivit raportului pe care l-au avut consilierii județeni pe masă, din 2018 și până acum au fost făcute nu mai puțin de 10 acte adiționale, prin care au fost alocate diferite sume și chiar s-a prelungit termenul de execuție a lucrărilor.

În 2018, Consiliul Județean a încheiat contractul de lucrări cu asocierea de firme formată din Euras SRL și societatea Utilitas Centru de Cercetare Proiectare în Domeniul Reabilitării Patrimoniului Construit având ca obiect servicii de proiectare fază PT și DDE, studii, documentații, avize și autorizații, asistență tehnică din partea proiectantului, precum și execuție lucrări de construcții, inclusiv utilaje, echipamente și dotări aferente în valoare de 15,5 milioane de lei.

Primul act adițional a fost încheiat un an mai târziu, în toamna anului 2019, prin care s-a majorat valoarea contractului cu 2,7 milioane de lei reprezentând „actualizarea valorii contractului în conformitate cu OUG nr. 114/2018 (ajustarea cheltuielilor aferente manoperei), valoarea contractului crescând la 18,2 milioane.

Patru luni mai târziu, valoarea contractului s-a mai majorat cu 122.400 de lei, sumă reprezentând cheltuieli diverse și neprevăzute, care a crescut valoarea contractului la 18,4 milioane.

Un an mai târziu, în toamna lui 2020, valoarea contractului se mai majorează cu 215.400 de lei, sumă reprezentând cheltuieli diverse și neprevăzute, valoarea contractului ajungând la 18,6 milioane.

Și în primăvara lui 2021 s-a majorat valoarea contractului cu 279.137 de lei, sumă trecută tot la cheltuieli diverse și neprevăzute. Valoarea contractului: 18,9 milioane de lei.

În același an, în august a mai urmat un act adițional, prin care valoarea contractului s-a mai majorat cu peste 200.000 de lei, reprezentând cheltuieli diverse și neprevăzute. Contractul ajunge la 19,1 milioane. Odată cu acest act adițional este modificată și durata contractului, fiind prelungit termenul până la 31.05.2022.

O lună mai târziu mai apare un act adițional prin care se introduce clauza de ajustare a prețului contractului pentru ajustarea cheltuielilor aferente materialelor în vederea respectării O.G. nr 15/2021.

În 2022 au mai urmat nu mai puțin de 4 acte adiționale. Primul în aprilie, prin care se majorează valoarea contractului cu 341.000 de lei, reprezentând cheltuieli diverse și neprevăzute, în mai a mai urmat un act adițional de majorare a valorii contractului cu aproape 400.000 de lei. Tot atunci a mai fost modificat termenul limită pentru finalizarea lucrărilor, la 30.06.2022.

În iunie se mai majorează valoarea contractului cu 136.600 de lei, reprezentând lucrări suplimentare suportate din alte fonduri. Ultimul act adițional este de luna trecută, când s-a majorat valoarea contractului cu peste 400.000 de lei, reprezentând „ajustarea de preț conform O.G. nr 15/2021, astfel, valoarea finală a contractului ajunge la 20,3 milioane de lei fără TVA și 24,2 milioane de lei, cu TVA. Valoarea totală a proiectului cu totul ajunge la 25.5 milioane de lei fără TVA”.

Andreea Moldovan

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.