Nu mai puţin de 24 de societăţi comerciale din judeţul Bistriţa-Năsăud se regăsesc anul acesta pe lista marilor contribuabili stabilită de ANAF, cu opt mai multe decât în 2013. Societăţile comerciale care sunt incluse pe lista marilor contribuabili plătesc taxele şi impozitele datorate statului, direct la Bucureşti, astfel că „puşculiţa” judeţului este văduvită de contribuţii importante, având în vedere că firmele incluse în această listă derulează anual afaceri de peste 10 milioane de euro. Deci cei care fac parte din categoria „mari contribuabili” trimit raportările la Bucureşti, la Direcţia Generală Mari Contribuabili din cadrul ANAF, şi tot acolo plătesc impozitele.

 

La finele anului trecut, Fiscul a modificat criteriile prin care o firmă este declarată contribuabil mijlociu şi contribuabil mare, astfel că multe firme fac rocada în ceea ce priveşte locul în care îşi achită obligaţiile fiscale, precum şi organul fiscal care controlează respectivele societăţi. Prin două ordine emise de preşedintele ANAF în noiembrie 2013, prin care se introduc două criterii ce trebuie îndeplinite de firmele care devin, în accepţiunea Fiscului, „contribuabili mijlocii şi contribuabili mari”, criterii care sunt: volumul obligaţiilor fiscale datorate, declarate de către contribuabili; cifra de afaceri raportată în situaţiile financiare încheiate la data de 31 decembrie a anului anterior celui în care se efectuează actualizarea. Fiecare dintre cei doi indicatori are o pondere de 50% în calculul formulei care stabileşte din ce categorie face parte contribuabilul respectiv. Astfel, primele 2.500 de persoane juridice române, inclusiv entităţile rezultate în urma fuziunii cu alţi contribuabili şi sucursalele contribuabililor persoane juridice străine care îşi desfăşoară activitatea pe teritoriul României, trimit raportările şi plătesc impozitele la Bucureşti. La prima vedere, nu ar fi cine ştie ce modificare, dar aceasta schimba radical relaţia firmei cu organul fiscal, precum şi locul în care se achită impozitele şi taxele.

 

Cu opt mai mult decât în 2013

Din judeţul Bistriţa-Năsăud, anul acesta figurează nu mai puţin de 24 de societăţi comerciale pe lista „mari contribuabili”, cu opt mai multe decât anul trecut. Nu doar numărul este altul decât în 2013, ci şi componenţa listei, întrucât unele societăţi comerciale au fost „retrogradate” în categoria contribuabili mijlocii pe care figurează circa 300 de firme din judeţ.

 

Lista firmelor bistriţene

Dar să vedem care sunt ce 24 de firme bistriţene care figurează în 2014 pe lista mari contribuabili, stabilită de ANAF. Astfel, SC Agro-Invest Prod SRL, Sc Aquabis SA, SC Carmo-Lact SRL, SC CML.RO SRL, SC Combis SA, SC Comelf SA, SC Dan Steel Group SRL, SC Ele4ctroplast SRL, SC FRASINUL SRL, SC Gomar Electric SRL, SC Gormar LUX SA, SC Intex SA, SC Iproeb SA, SC Italtextil Sărata SRL, SC Leoni Wiring Systems RO SRL, SC MIS GRUP SRL, SC Plastsistem SA, SC Politub SA, SC RAAL SA, SC RCB Electro 97 SA, SC Rombat SA, SC Romfulda Prod SRL, SC Silvania International Prod SRL şi SC Teraplast SA sunt firmele care anul acesta cotizează direct la Bucureşti.

Faţă de 2013, componenţa este puţin schimbată, nou intrate fiind 9 societăţi comerciale: SC FRASINUL SRL, SC MIS GRUP SRL, Plastsistem SRL, Politub SA, SC CML.RO SRL, SC Gomar Electric Lux SRL, SC IntexA, SC Romfulda Prod SRL şi SC Silvania International Prod SRL, în timp ce SC ROSEYARNS SRL a trecut în categoria contribuabililor mijlocii.

 

Nume interesante printre cei nou-intraţi

SC Frasinul SRL, firmă ce aparţine omului de afaceri Traian Larionesi, a înregistrat în 2013 o cifră de afaceri de aproape 83,4 milioane lei (circa 18,8 milioane euro). Anul trecut, datoriile firmei se cifrau la peste 24,4 milioane lei, în timp ce profitul s-a ridicat la peste 1,5 milioane lei. Compania deţinută de Larionesi este una dintre firmele abonate la banii publici, numai în 2013 câştigând contracte în valoare de 47.245.248 de lei.

Astfel, de la Primăria Sângeorz Băi a câştigat anul trecut un contract de 5,3 milioane de lei, de la Romsilva un contract în valoare de 323.000 lei, de la Comuna Rebra – 5.922.040 lei, Primăria Salva – 5.360.630 de lei, Primăria Josenii Bârgăului – 6.066.400 de lei (în asociere  cu SC Epurom SA din Baia Mare). Un alt contract bănos a fost câştigat de către Frasinul de la Primăria Zagra, în valoare de 6.280.140 lei. Primăria Telciu a mai acordat un contract de 6.264.502 lei, în timp ce de la Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud a câştigat un lot pentru deszăpezirea drumurilor judeţului, contractul fiind în valoare de 346.473 de lei, iar de la Primăria Bistriţa, un contract în valoare de 1.877.990 lei.

Intex SA este cea mai importantă companie care funcţionează pe raza oraşului Năsăud şi care până anul acesta a avut o contribuţie importantă prin taxele şi impozitele plătite la bugetul local. Compania cu 300 de angajaţi, ce are drept obiect de activitate fabricarea articolelor confecţionate din materiale textile, a înregistrat în 2013 o cifră de afaceri netă de peste 118,6 milioane lei şi un profit de peste 4,4 milioane lei, în timp ce datoriile s-au ridicat la aproximativ 36 milioane lei.

Romfulda Prod SRL Bistriţa este şi ea nou intrată în categoria mari contribuabili. În 2013 compania bistriţeană a înregistrat o cifră netă de afaceri de peste 51,3 milioane lei şi un profit de circa 926.000 lei, în timp ce datoriile s-au cifrat la peste 17,3 milioane lei. În categoria grea a fost inclusă şi SC MIS Grup SRL din Anieş. Compania ce aparţine lui Octavian Iugan, a înregistrat în 2013 o cifră netă de afaceri de aproximativ 43,3 milioane lei şi un profit de peste 663.000 lei, iar datoriile s-au ridicat la circa 42 milioane lei.

Nou intrată este şi SC Plastsistem SA, al cărui asociat unic este o altă companie importantă din Bistriţa-Năsăud SC Teraplast SA. Dacă în 2012 Plastsistem a avut un a greu în care a mers pe pierderi (circa 721.000 lei), în 2013 profitul s-a cifrat la peste 1,5 milioane lei, la o cifră netă de afaceri de peste 80,7 milioane lei. O altă firmă care figurează în categoria mari contribuabili începând de anul acesta este SC Silvania International Prod SRL din Lunca Ilvei, care are ca obiect de activitate tăierea şi rindeluirea lemnului. Cifra netă de afaceri înregistrată în 2013 s-a ridicat la peste 93.4 milioane lei, iar profitul a fost de peste 593.000 lei, în timp ce datoriile s-au cifrat la peste 39 milioane lei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.