Studiul Manpower privind Perspectivele Angajării de Forţă de Muncă arată că la începutul anului 2011 în România nu vor fi disponibile mai multe locuri de muncă decât în ultima perioadă. Singurul domeniu care are de gând să facă angajări este comerţul, iar creştere în ceea ce priveşte cererea de forţă de muncă este preconizată doar în zona de Sud-Est a ţării şi Bucureşti. Situaţia este asemănătoare în majoritatea ţărilor europene, deşi la nivel global perspectivele de angajare par să crească.
La începutul lunii decembrie, Manpower a lansat Studiul privind Perspectivele Angajării de Forţă de Muncă, potrivit căruia previziunile pentru piaţa muncii în 2011 nu sunt deloc optimiste. Acesta a fost realizat prin intervievarea unui eşantion reprezentativ de 750 de angajatori din România. “Dintre angajatorii români intervievaţi, 15% anticipează creşteri în volumul angajărilor, alţi 17% previzionează o reducere, în timp ce 62% nu anticipează nicio schimbare, pentru următoarele trei luni, în forţa de muncă existentă”, se arată în raport.
Se vor face angajări doar în comerţ
În primele trei luni ale anului, perspectivele de angajare scad cu două procente, dar faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut aceasta reprezintă o creştere. Oportunităţile pentru cei care caută de lucru vor fi reduse la începutul lui 2011, dintre sectoarele de activitate doar câteva prevăd că vor face angajări. Comercianţii vor pune pe piaţă cele mai multe locuri de muncă, dar şi industria prelucratoare şi finanţele sunt dispuse să angajeze în 2011. Extinderea operaţiunilor anumitor companii la nivel local şi sosirea unui nou val de investiţii în sectorul comerţului sunt semne pozitive pentru cei în căutarea unui loc de muncă.
“Un semnal vizibil privind stabilizarea pieţei muncii este dat de faptul că 62% dintre angajatori afirmă că vor să-şi păstreze personalul actual, iar 15% manifestă intenţii de angajare. Cu toate acestea, dată fiind şi stagnarea activităţii din perioada Sărbătorilor de iarnă, un procent mai mare de angajatori (17%) dau semne că îşi vor reduce personalul pe parcursul trimestrului următor” , a declarat Eliza Nechifor, Coordonator Marketing & Comunicare al Manpower România.
Specialiştii Manpower arată că, în contextul economic actual, flexibilizarea strategiilor privind forţa de muncă este esenţială. Cei care caută de lucru sunt sfătuiţi să identifice care sunt competenţele pe care le caută angajatorii şi să se recalifice în această direcţie. Aceasta pentru că în ciuda numarului limitat de poziţii disponibile pe piaţa muncii din România, angajatorii încă întâmpină dificultăţi în a găsi candidaţii potriviţi.
În Nord-Vest perspectiva este descurajatoare
Analiza privind perspectivele de angajare a fost relizată şi la nivel de regiune. Doar în Sud-Est şi zona Bucureştiului sunt aşteptate creşteri privind numărul de personal, în toate celelalte zone fiind prognozate scăderi ale numărului de angajări. În Nord-Vest scăderea va fi una moderată. “Cu o Previziune de -4%, angajatorii din Nord-Vest raporteză perspective descurajatoare privind ritmul angajărilor în Trimestrul 1, 2011. Cu toate acestea, intenţiile de angajare au devenit mai puternice atât faţă de trimestrul anterior, cât şi faţă de perioada similară a anului trecut, perspectivele îmbunătăţindu-se cu 10, respectiv trei puncte procentuale”, arată Manpower.
În ceea ce priveşte comparaţiile între sectoarele de activitate, angajatorii din trei dintre cele 10 sectoare de activitate analizate anticipează creşteri ale activităţii de angajareîn primele trei luni ale lui 2011. Angajatorii din comerţul cu ridicata şi cu amănuntul anticipează cea mai dinamică piaţă a muncii de la începutul lui 2009 până în prezent, cu o previziune de angajare de 14%, îmbunătăţită considerabil, atât faţă de trimestrul anterior, cât şi faţă de anul trecut, faţă de care creşterea e de 17 procente. “Scăderi în volumul angajărilor sunt aşteptate în celelalte şapte sectoare. Un climat extrem de pesimist privind angajările se manifestă în sectorul Construcţii, unde angajatorii raportează o previziune mult diminuată de -17%, iar perspective deosebit de rezervate sunt de asemenea evidenţiate în sectoarele Hoteluri şi restaurante şi Industria extractivă, cu Previziuni de -15%, respectiv -14%”, arată raportul.
Ţările în curs de dezvoltare pun la bătaie cele mai multe locuri de muncă
La nivel global, perspectivele de angajare par mai optimiste. Aproape 64.000 de angajatori din 39 de ţări şi teritorii au fost intervievaţi, iar 32 dintre acestea se aşteaptă la creşteri de diferite grade în volumul angajărilor în primele trei luni ale anului. În India, China, Taiwan, Brazilia, Turcia şi Singapore sunt anunţate cele mai puternice planuri de angajare pentru începutul lui 2011. Pe de altă parte, în Grecia, Republica Cehă, Austria, Irlanda, Spania şi România sunt înregistrate cele mai slabe previziuni, toate având valori negative.
Cele 21 de ţări din regiunea Europa, Orientul Mijlociu şi Africa, care au participat la studiu arată în mare parte o disponibilitate pozitivă pentru numărul de angajări. “În timp ce Previziunea Netă de Angajare s-a depreciat în 11 ţări şi regiuni faţă de trimestrul precedent, o comparaţie cu trimestrul 1, 2010 dezvăluie Previziuni mai optimiste în 12 dintre ţările analizate”, anunţă Manpower. Dintre ţările din regiune, Turcia, Germania şi Suedia au anunţat că vor face mai multe angajări la începutul anului.
“Cu toate acestea, la nivel global piaţă muncii continuă să aibă un parcurs dificil, angajatorii nefiind destul de încrezatori încât să angajeze personal în regim permanent, la scară largă. În contextul unor pieţe aflate în curs de redresare, unde companiile folosesc la capacitate maximă forţa de muncă angajată, apare fenomenul de sufocare prin creşterea neaşteptată a cererii de produse şi servicii. În acest context companiile aleg să-şi selecteze extrem de atent candidaţii şi/sau să crească proporţia în care angajează personal pe perioadă determinată” a afirmat Jeffrey A. Joerres, Preşedinte şi CEO of Manpower Inc., potrivit raportului.
Diana Gabor
Studiul privind Perspectivele Angajării de Forţă de Muncă
Studiul Manpower privind Perspectivele Angajării de Forţă de Muncă se realizează trimestrial şi măsoară intenţiile angajatorilor de a creşte sau de a diminua volumul angajărilor totale pe parcursul trimestrului următor. Studiul este unic din punct de vedere al amplorii sale, al scopului şi al sferei de aplicare, duratei şi ariei de interes. Studiul se realizează de 47 de ani şi este unul dintre cele mai credibile studii din lume privind activitatea de angajare. Studiul se bazează pe intervievarea unui număr de peste 64.000 de angajatori din sectoarele public şi privat din 39 de ţări şi teritorii, pentru măsurarea perspectivelor de angajare în fiecare trimestru.
Manpower România
Manpower România este unul din liderii în industria serviciilor de resurse umane, specializat în recrutare permanentă, temporară şi pe bază de contract, evaluare şi selecţie, formare profesională, externalizare şi consultanţa în domeniul resurselor umane. În România, Manpower este prezent din 2003, având deschise până în prezent 9 agenţii în Bucureşti, Timişoara, Braşov, Cluj-Napoca, Craiova şi Ploieşti, urmărind să continue dezvoltarea reţelei la nivel naţional.
Manpower Inc. este lider mondial în industria serviciilor de resurse umane,cu o experienţă de 60 de ani în acest domeniu. Cu o reţea mondială de 4.000 de birouri în 82 de ţări şi teritorii, Manpower satisface anual cerinţele celor 400.000 de clienţi, atât întreprinderi mici şi mijlocii din toate sectoarele de activitate, cât şi cele mai mari corporaţii din lume.