Inspectorii DLAF au verificat ultimul dosar de fonduri europene din cadrul rechizitoriului în baza căruia fostul șef al AJOFM Cluj, Daniel Don, a fost trimis în judecată pentru fapte de corupție. Concluziile arată că, de fapt, denunțătorul lui Daniel Don a săvârșit acte de fraudă financiară! Astfel, rechizitoriul nu mai este susținut, ținând cont de faptul că în niciun proiect pe fonduri europene fostul șef AJOFM Cluj nu este vizat de vreo acuzație! Dacă în acest proiect, Marian Moteoc, denunțătorul lui Don este acuzat de o fraudă de aproape 27.000 de lei, în alt proiect aceeași persoană este acuzată de o fraudă de 24.000 de lei.
Rechizitoriul în baza căruia procurorii DNA l-au trimis în judecată pe Daniel Don, fostul șef AJOFM Cluj, este constituit pe o serie de proiecte europene din care, susțin procurorii clujeni Don ar fi ”sifonat” fonduri europene.
Însă, inspectorii DLAF (Departamentul pentru lupta antifraudă) nu au depistat nicio neregulă privitoare la Daniel Don. Mai mult, ei consideră, potrivit unor rapoarte că, de fapt, Marian Moteoc, denunțătorul lui Daniel Don și principalul martor al acuzării DNA, se face vinovat de fraude în cadrul proiectelor cu finanțare europeană investigate.
”Fraudarea de fonduri s-a dovedit că nu există și nimeni nu constatat vreun prejudiciu vizavi de persoana mea! După arestarea mea s-au obținut denunțurile pe baza cărora s-a făcut dosarul penal. Dosarul Nokia a fost verificat de Comisia Europeană și s-a stabilit că nu a fost nicio neregulă, în proiectul Funcționarul electronic toate cereri au fost declarate drept eligibile, în dosarul Call Center, la fel, nicio problemă, Dosarul Mechel intră în atribuțiile OLAF, nici acolo nu a fost nicio neregulă. Dosarele au fost în verificarea de DLAF și nu s-a depistat nicio problemă vizavi de persoana mea! Când a depus denunțul el (Marian Moteoc, n.red.) s-o fi gândit cum să scape de problemele lui. Pe parcursul procesului nimeni nu a declarat că eu aș fi cerut cuiva să facă ceva ilegal, am cerut doar ca oamenii din proiect să își facă treaba. Se vede clar de ce ei au dat denunțurile! Unde sunt neregulile când toate instituțiile europene au verificat proiectele și nu apare nicio acuzație la adresa mea. Dacă dosarele din cuprinsul rechizitoriului meu sunt clasate, unde este infracțiunea de care sunt acuzat?! Pe ce temei a fost construită ancheta?!” se întreabă retoric Don.
De asemenea, el spune că se pregătește să ceară revocarea procurorului de ședință, Meda Titu, pe motiv că ea nu ar fi urmat vreun curs de formare profesională pe tema combaterii corupției, cerință specificată de lege.
”Vreau să revoc și procurorul de instanță, Meda Titu, pentru că nu a făcut nicio calificare în domeniul combaterii corupției! Nu înseamnă că dacă esti la DNA poți da într-un om, să-l acuzi de corupție, fără ca tu să fii specializat pe acest domeniu. Toți funcționarii publici, doctorii, avocații, judecătorii, trebuie să facă cursuri profesionale. Sunt obligați prin lege!”, mai susține fostul șef AJOFM Cluj.
Martorul DNA din dosarul lui Don vizat de fraude cu bani europeni
Revenind la ultimul proiect european din rechizitoriu cercetat de inspectorii DLAF, în cadrul unei note de control sunt menționate concluziile verificărilor făcute la proiectul ”ARO-Acces Rapid la Ocupare”, beneficiar Academia Română – Filiala Cluj Napoca.
”Ca urmare a verificărilor efectuate, a rezultat faptul că Moteoc Marcu Marian (angajat ca expert măsuri active în cadrul proiectului ARO din partea partenerului AJOFM Cluj) nu a desfășurat activitățile din cadrul proiectului, nu cunoștea activitățile pe care trebuia să le desfășoare în proiect ca angajat, nu a participat la ședințele organizate în cadrul proiectelor, nu a întocmit sau elaborat documente, însă le-a semnat, fiind indicii că acestea au fost elaborate de către numiții Bocșa Ciprian și Antal Olimpia (care au confirmat aceste aspecte).
Partenerul AJOFM Cluj, prin intermediul beneficiarului Academia Română – Filiala Cluj Napoca, în calitate de lider, a depus cererile de rambursare nr 8 și nr 11, suma de 14.605,50 lei (finanțare nerambursabilă) în ceea ce privește expertul Moteoc Marcu Marian.”
Echipa de control a verificat aspectele formulate în cadrul notei de control a DLAF și a considerat că expertul Moteoc Marcu Marian nu a desfășurat activități în cadrul proiectului în perioada februarie – iunie 2015, semnând doar documente întocmite de alte persoane. Astfel, echipa de control a stabilit ca neeligibile cheltuielile salariale aferente acestui expert. În consecință, echipa de control consideră ca fiind neeligibile suma de 26.691 lei reprezentând cheltuielile salariale aferente lunilor februarie – iunie 2015”, arată nota DLAF.
Marian Moteoc nu a răspuns apelurilor telefonice pentru a își exprima un punct de vedere.
Bugetul total al proiectului ARO – Acces Rapid la Ocupare a fost de 7,8 milioane de lei, iar perioada de implementare a fost cuprinsă între anii 31.03.2014 – 30.09.2015. Contribuția UE la acest proiect a fost de 100%.
Alt dosar cu fonduri UE, altă fraudă
Nu este singurul proiect pe fonduri europene în care Moteoc este acuzat de inspectorii DLAF de evaziune. În proiectul ”Bancomate de joburi în mediul rural” el este acuzat de o fraudă de 24.000 de lei. ”Echipa de control din cadrul DLAF a verificat o serie de suspiciuni privind decontarea unor sume din fondurile alocate proiectului, fără o justificare reală, pe baza unor activități ilicite. Numitul Moteoc Marcu Marian a semnat documente în cadrul proiectului (diverse livrabile, rapoarte de activitate, fișe de pontaj), aferente unor activități din perioada martie – iunie 2015, pe care acesta, în fapt, nu le-a desfășurat, ajutându-l pe Boșca Ciprian să îi determine pe reprezentanții liderului de parteneriat – Asociația Inceptus România, să folosească înscrisurile menționate, pe fondul necunoașterii de către aceștia din urmă a împrejurărilor descrise anterior, care a avut ca rezultat obținerea pe nedrept a finanțării nerambursabile aferente salariilor primite de Moteoc Marcu Adrian, în sumă de 13.421,10 lei. Fapta numitului Moteoc Marcu Adrian poate întruni elementele constitutive ale infracțiunii de complicitate la fapte de corupție (…) Pentru domnul Moteoc Marcu Adrian se consideră neeligibilă suma totală de 23.924 lei, reprezentând salariile și contribuțiile salariale neeligibile, aferente unor presupuse activități raportate ca fiind desfășurate de acesta în perioada martie – iunie 2015”, arată raportul DLAF.
Cine colecta banii din Dosarul lui Don
Potrivit rechizitoriului, începând din anul 2012, inculpatul Don Daniel a fost sprijinit în obținerea foloaselor bănești de către inculpatul Moteoc Marcu Marian, șoferul său, care a colectat lunar banii pretinși. Sumele de bani respective au fost remise de regulă, în sediul instituției, de cele mai multe ori în plicuri.
După colectare, banii au fost înmânați inculpatului Don Daniel sau, la indicațiile sale exprese, au fost depuși fie în autoturismul de serviciu folosit de către acesta din urmă fie într-un cont bancar deținut de directorul Agenției Județene de Ocupare a Forței de Muncă (AJOFM) Cluj.
Inculpatul Don Daniel, în calitate de funcționar public, are obligația declarării activelor financiare cu ocazia completării declarației de avere în cuprinsul căreia, sub sancțiunea atragerii răspunderii penale pentru infracțiunea de fals în declarații,
Urmare a analizării declarațiilor de avere completate de către Don Daniel la data de 14.04.2014, aferent veniturilor obținute pe parcursul anului 2013 și respectiv la data de 08.04.2015 corespunzător veniturilor obținute în anul 2014, s-a reținut că funcționarul public nu a declarat sumele identificate în conturile bancare la categoria activelor financiare.
Însă, procurorii nu au reușit să depisteze averea lui Don care ar fi putut proveni din activitatea infracțională de care este acuzat.