Este vorba de viitorul sediu al Directiei de Servicii Publice din cadrul primariei municipiului Bistrita. In acest context, candva, liberalii din Consiliul Local, in frunte cu Andrei Rusu cereau desfiintarea Directiei de Servicii Publice si externalizarea serviciilor pe care acestia le presteaza.
Directia de Servicii Publice functioneaza in cadrul primariei si anual cheltuie 10 la suta din bugetul public pentru lucrari de intretinere spatii verzi, asfaltari, plombari gropi sau alte lucrari de peisagistica. Directia este condusa de Ioan Cretiu si se afla sub coordonarea directa a viceprimarului George Avram. Incepand din vara, institutia va avea un nou sediu pe strada Victor Babes, unde se afla parcul auto al Directiei.
Cost final al acestei investitii: un milion de lei. La ora actuala, Directia isi desfasoara activitatea in trei puncte: birourile DSP functioneaza pe Pietonal, utilajele si baza materiala pe strada Victor Babes in zona serelor si mai detine un atelier auto aflat in paragina, amplasat in centrul orasului, pe strada Dobrogeanu Gherea. Dupa finalizarea investitiei, practic, se va muta service-ul si garajele Directiei din centrul orasului, unde acum se repara utilajele defecte. Dupa ce se reuseste acest lucru, probabil va urma o alta investitie marca Ovidiu Cretu si anume modernizarea cladirii parasite, dar asta ramane de vazut.
Cine a facut pe cine?
Toate aceste proiecte marete se fac in conditiile in care primaria detine o cladire pe Pietonal care nu are nicio destinatie, deocamdata (fostul sediu al Gardienilor Publici a intrat de curand in proprietatea primariei). Municipalitatea s-a judecat aproape cinci ani de zile pentru cladirea de pe Pietonal, iar in luna decembrie Directia Judeteana de Paza a renuntat de buna voie si a parasit
imobilul. Primaria s-a trezit peste noapte cu o cladire in buricul targului care de mai multe luni este parasita,
fara o destinatie clara. Au existat mai multe variante, dar pana la urma s-a ajuns la solutia unei modernizari viitoare. In paralel, Cretiu isi urmareste interesul si construieste sediul nou nout pentru Directia de Servicii Publice.
Cine are nevoie de sediu ?
Investitia a fost aprobata si girata de primarul Ovidiu Cretu. De multa vreme, edilul vrea sa comaseze parcul auto al DSP si sa modernizeze imobilul actual al Directiei unde se repara utilajele defecte. In prima faza s-au alocat aproximativ 200.000 de lei, bani din care s-a realizat documentatia si treptat, primaria a continuat sa pompeze bani in aceasta investitie. Banii s-au alocat pe etape, in urma rectificarilor bugetare. Cretiu a reusit sa convinga factorii de decizie din primarie si de fiecare data a obtinut sumele necesare pentru demararea investitiei. Noua cladire va avea parter, etaj si sefii de servicii vor putea sa si coordoneze mai bine angajatii
de la fata locului.
Cretiu coordoneaza si sustine aceasta investitie
DSP executa aceasta lucrare in regie proprie, sub coordonarea directorului Ioan Cretiu. Tocmai de aceea, acesta considera ca valoarea este asa mica, deoarece nu se aplica TVA si nici profit.
“Vom construi ateliere de reparatii, vopsitorie, vestiare pentru angajati, iar la etaj vor fi birourile sesilor de servicii din cadrul Directiei. Am turnat deja fundatia iar in primavara vom finaliza investitia si ne vom muta activitatea din centrul orasului” a declarat Ioan Cretiu, directorul DSP.
Reporter „Credeti ca e oportuna aceasta investitie adica nu putea fi modernizata actuala locatie cu bani mai putini?”
Cretiu: „Nu se putea, trebuie sa mutam toata activitatea din centrul orasului, pentru ca asa e normal. Iar acolo primaria va moderniza locatia va putea amenaja birouri sau un sediu al Politiei Locale, asta vor decide ei. Banii sunt putini 10 miliarde e putin, adica o construim in regie proprie, avem oameni disponibili, numai materialele le am achizitionat prin licitatie, iar la manopera nu punem profit si nici nu platim TVA”
Liberalii vor desfiintarea Directiei si externalizarea serviciilor
Liberalii din Consiliul Local, in frunte cu Andrei Rusu cer desfiintarea Directiei de Servicii Publice si externalizarea serviciilor pe care acestia le presteaza. Adica, in urma licitatiilor anumite firme sa se ocupe de asfaltari, intretinere spatii verzi iar primaria sa faca doar administratie. Cretiu crede ca mai ieftin de atat nu se poate si orice firma isi adauga profit, prin care se scumpeste automat investitia.
„Noi avem oameni specializati si lucram foarte ieftin, pot arata documente sa vedeti ce preturi aplica firmele private. Niciodata o firma nu poate avea preturi mai mici decat ale Directiei, iar la calitate va arat strazi lucrate de firme de profil, care au castigat licitatiile si sa vedeti ca sunt pline de gropi. Suntem sub coordonarea si actionam imediat, munca ne este foarte variata, asta cu desfiintarea Directiei mi se pare o aiureala” sustine Cretiu.
De la primarie, bani grei in utilaje noi pentru DSP
In ultimii ani, parcul auto al Directiei de Servicii Publice a fost dotat cu utilaje de ultima generatie, tocmai pentru a creste eficienta in lucru a muncitorilor. Un utilaj de asfaltat, un buldoexcavator, o autoutilitara, un cilindru compactor si o masina de trasat marcaje. Costul total al acestora depaseste cu mult un milion de lei fiind luate noi, cu garantie si plata esalonata. In opinia lui Cretiu, numai folosind aceste utilaje s-a reusit modernizarea cartierului Stefan cel Mare, dar si alte lucrari mai pretentioase. De asemenea trasarea trecerilor de pietoni si a parcarilor de resedinta s a efectuat folosind utilajele noi din dotarea DSP.
Asadar, la finalul mandatului lui Ovidiu Cretu, Directia de Servicii Publice va avea un nou sediu, in valoare de 1.000.000 de lei si un parc auto modernizat din bani publici.
Cosmin Botezat