IML Cluj acopera de trei ani doua omoruri
26 martie 2009. O zi care a schimbat medicina clujeana. Navolan Ramona a murit la acea vreme impreuna cu copilul sau la nastere in bratele doctorului Romeo Micu. Anul 2012 a venit peste cei de la Institul de Medicina Legala(IML) pe care i-a prins fara o expertiza a acestui caz. Dcotorul Romeo Micu opereaza in continuare paciente, desi nu apare niciun raport la trei ani de zile de la tragicul accident. Probabil apropierea de Florin Stamatian este un atu. Durerea parintilor si a rudelor fetei nu poate fi explicata in cuvinte. Din necunostinta si-au angajat un avocat, care acesta la randu-i le cere sa astepte. Cum poti astepta cand la trei ani de la moartea propriului copil nu ai primit nicio hartie. Dosarul Ramonei este tergiversat si mutat pe la tot felul de Institute de Medicina Legala fara niciun rezultat. Daca in urma cu doi ani, cand va relatam cu stupoare ca „Marius Vartic ascunde doua omoruri”, directorul Institului de Medicina Legala era doctorul Marius Vartic, acum noul sef al acestei institutii este Costel Siserman. Acesta isi bate joc in continuare de acest caz, pe modelul predecesorului sau.
Cluj-Napoca este locul unde s-a petrecut teribilul accident. Insa institute de medicina legala din Cluj-Napoca, Bucuresti, Iasi si Targu-Mures au cercetat cazul. Niciunul nu a ajuns la o concluzie completa. Tergiversarea acestui dosar este o problema grava a medicinii clujene din moment ce dupa trei ani dupa stingeerea din viata a Ramonei si a copilului sau nu se cunoaste un verdict.
Seful IML a intrat in vartejul negasitilor
Gazeta de Cluj a incercat in repetate randuri sa intre in contact cu actualul sef al IML Cluj, Costel Siserman. De fiecare data, Siserman era plecat de la birou. Ba era intr-o intalnire, ba era plecat pe teren, ba era la autopsie. Din pacate, una dintre autopsiile pe care trebuia sa le faca IML Cluj acum trei ani le-a ratat si acum le acopera. La auzul presei si a numelui unui ziar acesta a intrat in pamant si pare de nedescoperit. Reamintim ca exact acelasi scenariu l-am patit in urma cu doi ani cu seful de pe atunci al IML, Marius Vartic. Acum, niciunul dintre cei doi nu ii mai gaseste nimeni. Acestia par sa intre in pamant pana ii vor cauta cei de la procuratura sa ii intrebe despre „crimele” pe care le acopera.
In fapt, Costel Siserman erap prin 2006 seful Directiei de Sanatate Publica(DSP) Salaj, iar drumul catre lucru il facea zilnic in sistem “naveta”. Acesta a fost chiar directorul Spitalului Judetean de Urgenta Zalau.
Incompatibilitatea lui Siserman
Dupa ce au negociat "la sange" pentru postul de director al Directiei de Sanatate Publica (DSP), mai nou Autoritatea de Sanatate Publica (ASP) Salaj, formatiunile politice din arcul guvernamental au cazut "la pace" si au adus un medic de la Cluj, in persoana doctorului legist Costel Siserman. Dupa o perioada de interimat acesta a sustinut examenul la Bucuresti, la Ministerul Sanatatii (prin luna iunie 2005), si tot de atunci a devenit, oficial, directorul institutiei salajene, transmite corespondentul AMOS News.
Problema este insa ca, tot din iunie 2005, el figureaza ca medic legist la Serviciul de Medicina Legala Salaj, cu norma intreaga, semnand statele de plata pentru ambele functii si luand, in mana, un salariu apropiat de al presedintelui tarii. Desi cele doua locuri de munca erau incompatibile, Siserman nu s-a sinchisit sa isi de-a demisia din nici un post.
Potrivit Codului Muncii, dr. Siserman nu mai putea sa lucreze ca medic legist din momentul in care a devenit directorul DSP Salaj si implicit functionar public.
"Contractul de munca se suspenda de drept in cazul (art. 50, lit. e) exercitarii unei functii in cadrul autoritatii executive, legislative ori judecatoresti, pe toata durata mandatului" se zice in lege.
Dr. Siserman a fost mai presus de lege, el fiind detasat de la Serviciul de Medicina Legala Cluj la cel din Zalau (pe postul devenit vacant al actualului prefect, Andrei Barbu Todea, fost sef al Serviciului de Medicina Legala Salaj).
Legea incompatibilitatilor care ii vizeaza pe functionarii publici, stabileste ca in 10 zile de la numirea intr-o functie publica, persoana numita trebuie sa aleaga. In caz contrar consecinta este demiterea din functia publica, dupa ce o comisie de disciplina a constatat situatia de incompatibilitate.
Conform Ministerului Sanatatii, atat dupa legea veche cat si dupa cea noua, directorii DSP nu pot lucra pe nici un alt post, cu norma intreaga.
Tatal victimei sufera de trei ani
“De atunci nu am primit niciun fel de raspuns. Au tot trimis dosarul si pe stanga si pe dreapta. Ca au trimis pe la Targu Mures, pe la Iasi, ca mai vor sa-l trimita pe la IML Bucuresti. Am angajat avocat si tot asa a spus ca nu s-au terminat ca asteapta rezultatul. Eu am reusit sa vorbesc cu secretara de acolo odata. Nu l-am gasit pe medic ca era plecat in strainatate. Am revenit cu un telefon si mi s-a spus ca nu are niciun fel de posibilitate sa imi dea raspunsul. Sa vada comisia ce spune. Eu l-am sunat de mai multe ori. Asta vara cred ca au tinut dosarul acela acolo. M-au mintit ca era plecat la Iasi. Apoi secretara mi-a spus ca e dosarul acolo. Mai mult ginerele a stat de vorba cu avocatul si a spus sa asteptam ca nu poate sa faca nimic pana nu vine rezultam. Sa mai fac un demers la procuratura. Dupa trei ani de zile nimeni nu te mai baga in seama. Niciodata nu am primit un raspuns categoric din care sa tragem o concluzie completa”, a declarat tatal victimei.
Verdictul, in aceasta saptamana
Doctorul care a primit dosarul de la Bucuresti s-a scuzat in urma cu doi ani. El ar fi zis ca dosarul ar fi trebuit sa apara chiar atunci, in acea saptamana. Au trecut doi ani si totul a disparut. „Datele din acest dosar sunt confidentiale. Vi le poate da numai procuratura sau politia. Eu semnez. Pana la sfarsitul saptamanii viitoare o sa ajunga raspunsul. Nu e singurul dosar la care lucrez, am vreo 20. Nu cunosc ce s-a intamplat acolo. Mie mi-a venit dosarul incomplet. Inainte de Paste l-am primit, iar abia saptamana trecuta joi sau miercuri l-am luat complet. Am primit un dosar dupa 7 ani. Altele le-autrimis dupa o luna sau doua. Astea care vin dupa un timp mai lung au fost la mai multe comisii. Stiti cum e la noi in politie si in justitie. De la o comisie la alta dureaza un an. Sunt primul care citeste dosarul. 12 insi trebuie sa traga o concluzie. Alte dosare merg la trei instante pana sa ajunga la noi”,a declarat la acea vreme doctorul Gabriel Banceanu, reprezentantul Institutului Polizu din Bucuresti.
Firul initial
Gazeta de Cluj v-a prezentat in luna mai a anului 2009 cazul. “Fiica mea, Navolan Ramona, in varsta de 36 de ani, a decedat la nastere impreuna cu copilul sau din cauza medicului Romeo Micu, care a avut-o sub observare cu circa opt luni inainte de nastere”, a declarat tatal Ramonei, Antonie Ciocioc. Potrivit familiei, Ramona era la a doua nastere, iar sarcina a decurs normal, fara probleme, pana in ziua in care aceasta trebuia sa nasca. Romeo Micu a fost doctorul care a asistat-o si la prima nastere, motiv pentru care Ramona a apelat din nou la ajutorul sau. Insa, de aceasta data, potrivit martorilor, in ziua nasterii, Ramona a inceput sa aiba complicatii, avand nevoie de ajutorul medicului. “Doctorul era mai mult plecat prin clinica, iar cand i s-a facut rau Ramonei, abia am reusit sa dam de el”, a declarat A.M., ruda cu Ramona. Totusi, potrivit reprezentantilor spitalului, medicul ar fi venit in momentul in care a aflat ca pacienta sa nu se simte bine pentru a-i administra medicatia potrivita.
Tiberiu Hrihorciuc