Primăria Bistrița nu încetează să surprindă prin cheltuieli care de care mai aberante. Instituția este dispusă să scoată din conturi peste 55.000 de lei pentru mai multă lumină la patru treceri de pietoni din oraș. Contractul este unul cu atribuire directă.

Municipalitatea a cerut oferte de preț pentru lucrări menite să ofere mai multă lumină în preajma unor treceri de pietoni din Bistrița. Până aici nimic neobișnuit. Doar că pentru asigurarea luminii suplimentare pentru doar patru treceri de pietoni, Primăria Bistrița scoate din vistierie peste 55.000 de lei, fără TVA.

„Prin realizarea iluminatului suplimentar la treceri de pietoni se urmărește realizarea următoarelor obiective: asigurarea unui iluminat corespunzător conform normelor în vigoare, ameliorarea securității, siguranței și confurtului cetățenilor pe timp de noapte, diminuarea cheltuielilor reale de funcționare a sistemului de iluminat public prin reducerea consumului de energie electrică și reducerea cheltuielilor pentru menținerea sistemului de iluminat public”, se arată în caietul de sarcini a procedurii de achiziție.

Este vorba despre trecerea de pietoni de pe strada Ștefan cel Mare, intersecție cu Bulevardul General Grigore Bălan, cea de pe Calea Moldovei, din fața Colegiului Tehnic Infoel, cea de pe Calea Moldovei din fața magazinului Ambient și cea de pe Drumul Cetății, în fața la Delgaz Grid.

Practic, zonele sunt luminate, însă insuficient. Lumina va fi completată cu ajutorul unor stâlpi din metal.

Primăria Bistrița a primit de la UE 4 milioane de euro, pentru a face lumină

Această investiție pare absurdă dacă se ia în calcul faptul că Primăria Bistrița a primit 4 milioane de euro de la UE pentru a extinde și moderniza iluminatul public.

Trecerile de pietoni respective puteau fi incluse în proiectul municipalității, pentru care a obținut finanțare europeană. Acela presupune extinderea și modernizarea a 21 de km de rețea de iluminat public stradal, prin instalarea a peste 600 de stâlpi de iluminat pe 36 de străzi și în două mari parcări. Este luat în calcul și DN17, însă doar în zona Viișoara, nu și Calea Moldovei, peste care se suprapune.

Noul sistem de iluminat ar urma să aibă și telegestiune, ceea ce înseamnă că fiecare sursă de iluminat va avea un dispozitiv care va comunica cu un dispecerat, care la rândul său va putea regla inclusiv intensitatea luminii din corpul respectiv.

Anul trecut, primarul Ovidiu Crețu estima că se va face o economie la factura de electricitate pentru iluminatul public de peste 43%, adică în jur de 183.000 de euro. Asta în condițiile în care municipalitatea plătește peste două milioane de lei doar pentru asigurarea iluminatului public.

Concesionarea iluminatului public – „cadoul” pentru Electro Ursa?

Marele câștigător din afacerea iluminatului public pare să fie însă o firmă privată. Culmea, este tot firma care se ocupă de acest serviciu de mai bine de un deceniu, după ce municipalitatea a externalizat acest serviciu.

Anul trecut, Electro Ursa câștigat licitația de concesionare a iluminatului public stradal, ambiental, arhitectural și festiv. Valoarea acestuia ajunge la 5 milioane de euro și presupune gestionarea iluminatului public în următorii 5 ani.

Primăria Bistrița a estimat valoarea acestui contract generos bazându-se pe cheltuielile aduse de acest serviciu în perioada 2016-2018. Problema este că Primăria Bistrița a adunat la aceste cheltuieli inclusiv beculețele folosite de sărbători, la iluminatul festiv, intervențiile făcute la rețele și extinderea acestora.

Practic, gestiunea serviciului de iluminat public în Municipiul Bistrița, în această formulă de concesionare costă 2,8 milioane de lei cu tot cu TVA pe an. Redevența încasată de Primăria Bistrița este o bătaie de joc: 5%. La un calcul simplu constatăm că firma de casă a Primăriei Bistrița încasează lunar 50.000 de euro și dă înapoi doar 3.000 de euro….

Licitația a fost una cu procedură simplificată, cu termene mai scurte și birocrație mai puțină, pentru ca contractul să fie atribuit pe repede înainte. Explicația primarului Ovidiu Crețu de atunci cu privire la „urgența” acestei investiții avea legătură cu fondurile europene.

Cu alte cuvinte, Ovidiu Crețu susținea că este nevoie de această concesiune, pentru ca mai apoi municipalitatea să poată accesa fonduri europene pentru extinderea rețelelor. Delegarea iluminatului public ar fi o condiție obligatorie impusă de ghidul solicitantului, de aici și graba cu care s-a dat acest contract generos.

Electro Ursa nu pune mâna doar pe contractul de concesiune, ci s-a ocupat și de studiul de fezabilitate. Practic a pregătit documentele pentru licitația la care mai apoi a participat și pe care a câștigat-o.

Documentația a fost realizată în 2018 și includea în prima fază și extinderea rețelelor de iluminat, aceasta fiind ulterior eliminată. În ședința de Consiliu Local din 2018 au fost prezenți reprezentanții Electro Ursa, care au și făcut anumite propuneri, care, culmea, au ajuns să îi ajute ulterior, când au participat la licitație. Printre modificări s-a numărat și eliminarea montării a 5 puncte de aprindere și 5 puncte de transformare din caietul de sarcini.

În toate mandatele sale, Ovidiu Crețu a avut grijă de prietenii de la Electro Ursa. Astfel, deși oficial de iluminatul public se ocupa Direcția de Servicii Publice, aceasta semna un contract-cadru de întreținere cu cei de la Electro-Ursa.

Firma încasa lunar în jur de 5.000 de euro pentru lucrările de intervenții, la care se adăugau sume în plus pentru montarea luminițelor pentru iluminatul festiv sau pentru diferite lucrări la evenimentele organizate de Primăria Bistrița.

În 2017, de exemplu, Primăria Bistrița a cheltuit pe lucrări de întreținere a rețelelor electrice 1,1 milioane de lei. Suma este practic de 10 ori mai mare decât cea de pe contractul cadru semnat cu Electro Ursa.

Ironia sorții este faptul că acest contract  de concesiune a fost aspru criticat chiar de către Ioan Turc, care acum conduce primăria. Printre contestatari s-a numărat și liberalul  Sorin Hangan, care spunea în 2019, înainte de trecerea prin CL a contractului.

„Pentru că noi suntem darnici, vom da din buzunarul nostru, al comunității peste 600.000 de euro anual, iar municipalitatea va încasa o redevență de 20.000 de euro. În contextul dărniciei care ne caracterizează, ca administrație locală, nu obligăm firma concesională să modernizeze sau să extindă rețeaua de iluminat public. Dacă vom avea astfel de idei, noi, bistrițenii vom scoate alți bani din buzunar. (…) Aprobarea acestui contract pe repede înainte naște foarte multe întrebări vizavi de onestitatea părților contractante. Să dai bani mulți pentru un serviciu care nu va aduce nicio îmbunătățire ține de nepăsarea cheltuirii banului public”.

Andreea Moldovan

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.