Iliescu si Macovei, frustratii lustratiei
Monica Macovei, europarlamentar din partea PDL, si Ion Iliescu, fost presedinte si presedinte de onoare al PSD, sunt lustrati conform noii legi ai lustratiei adoptata de Parlamentul României dupa 22 de ani de la revolutie. Parlamentarii puterii au adoptat legea cu 167 de voturi pentru si patru abtineri legea lustratiei. USL a lipsit de la votul final.
Proiectul legii lustratiei a fost pus intempestiv pe ordinea de zi la cererea PDL, parlamentarii USL nestiind ca acesta urmeaza sa fie discutat, chiar daca printre initiatori s-au numarat si membri PNL. In graba, Comisia Juridica s-a intrunit pentru a modifica acele prevederi ale legii care fusesera declarate neconstitutionale in iunie 2010.
Noua forma a legii lustratiei face o deosebire majora intre cei care candideaza pentru o functie si cei care sunt numiti. Astfel, potrivit legii, toti cei care vor candida pentru diferite functii in stat – presedinte, primar, presedinte de Consiliu Judetean, consilier local sau judetean nu vor intra sub incidenta legii, in sensul ca nu le poate fi blocata candidatura. Ei trebuie sa dea o declaratie pe proprie raspundere privind trecutul lor.
In schimb, toti cei numiti in functii vor fi verificati dupa intrarea in vigoare a legii lustratiei. Institutia care se va ocupa de aceste verificari este CNSAS. Astfel, o persoana poate candida pentru functia de presedinte, dar poate fi blocat sa ocupe functia de prim-ministru daca trecutul sau intra sub incidenta legii lustratiei.
Cine sunt persoanele lustrabile?
"Lustrabile" sunt acele persoane care au fost platite de regimul comunist sau au ocupat diferite functii politice, lor urmând sa le fie interzis dreptul de a mai ocupa anumite demnitati publice pentru o perioada de cinci ani. S-a redus astfel perioada de la zece la cinci ani, un deceniu fiind considerat excesiv. Sunt vizate persoanele care au avut functii politice de conducere retribuite de PCR, in aparatul central, regional, raional, al Partidului Muncitoresc Român, membrii si membrii supleanti ai Comitetului central al PCR, membri ai Consiliului de stat, de ministri, directorii de editura.
Trei modificari facute in graba
In cadrul Comisiei Juridice, UDMR a cerut ca si procurorii comunisti sa fie prevazuti in legea lustratiei, dar amendamentul a picat la vot. In acel moment, un fost detinut politic i-a rugat pe membrii Comisiei sa revina asupra acestui punct, spunându-le ca a avut de suferit din cauza acestor procurori. Ulterior, amendamentul UDMR a fost adoptat in plen.
In cadrul plenului au fost aduse alte modificari legii lustratiei. Democrat-liberalii, prin vocea lui Mircea Toader, au cerut eliminarea din lege a celor care au ocupat functii de conducere in Uniunea Tineretului Comunist. Surse parlamentare sustin ca PDL a dorit astfel sa elimine orice speculatie privindu-i pe premierul Mihai Razvan Ungureanu si pe presedintele PDL, Emil Boc.
Parlamentarii puterii si-au dat seama in plen ca legea a iesit din Comisia Juridica cu o noua hiba. In timp ce viitorul sef al SIE, Teodor Melescanu, era audiat in Comisia de specialitate din Parlament, cei de la putere aduceau o noua modificare legii lustratiei. A fost scoasa de pe lista lustrabililor "persoana asimilata personalului corpului diplomatic si consular". O astfel de prevedere, l-ar fi putut face lustrabil chiar pe Melescanu.
Opozitia, prezenta la lucrari prin liderul de grup al PSD din Camera Deputatilor, Mircea Dusa, a incercat sa se opuna acestor schimbari facute in plen, dar nu a avut succes.
Formularul lustrabilului
Noua lege a lustratiei prevede ca cei numiti in functii trebuie sa depuna un CV extins, in care sa enumere cronologic toate locurile de munca si functiile avute de la prima sa angajare. Alaturi de CV, acestia trebuie sa depuna si o declaratie pe propria raspundere potrivit careia nu au facut parte din aparatul represiv comunist.
"Subsemnatul,…., declar ca nu am facut parte din aparatul de partid si de stat comunist si nu am fost colaborator sau agent al fostei securitati", se arata in formularul care trebuie completat.
Cele doua documente vor fi verificate ulterior de CNSAS, la solicitarea conducatorului autoritatii publice din care face sau va face parte, insa decizia poate fi contestata in instanta. Formula se apropie cu cea folosita in legea CNSAS privind colaborarea cu fosta Securitate.
Iliescu: Un demers aberant
Presedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, a catalogat votarea acestei legi drept "un demers aberant, un incident de imaturitate".
"Ar fi avut rostul ei imediat dupa Revolutie, dar atunci se crease un climat de deschidere politica totala. Au aparut zeci de partide, iar masura imediata a fost votul popular". Fostul presedinte mai spune ca, dupa 22 de ani din acel moment, aparitia unei atare legi dovedeste ca initiatorii sai nu inteleg cadrul democratic existent astazi. "Este un demers aberant, un accident de imaturitate" a declarat Ion Iliescu.
Europarlamentarul PDL Cristian Preda afirma, pe blogul personal, ca Legea lustratiei are "o victima perfecta" in persoana europarlamentarului Monica Macovei, "cea care si-a convins colegii din PDL sa ii acorde atentie grevistului Maries si sa reia discutia parlamentara despre revolutie si lustratie"."Dar dincolo de cazul particular", noteaza Cristian Preda, "votul de ieri (marti – n.red.) ne pune in fata unei dileme politice: poti fi de acord cu o lege care sanctioneaza fara nuante, punând pe picior de egalitate un ministru si un sef de post de militie? Altfel spus: dreptatea fara discernamânt e oare utila comunitatii noastre politice?".
Cei care au facut parte din aparatul politic al fostei puteri comuniste si din aparatul represiv nu vor mai putea sa fie numiti in functii publice timp de 5 ani de la intrarea in vigoare a legii.
"In categoria lustrabililor au fost asezati si fostul nomenclaturist Ion Iliescu (ales in 1990 cu 85% din voturi), si fostul capitan de nava Traian Basescu (in varianta penelista, de acum câtiva ani, a legii, formulata dupa esecul suspendarii) si fostul procuror Monica Macovei (in legea votata in 2012). Antipatiile personale si dorinta de razbunare au fost, de buna seama, nelipsite. Asa e natura umana", comenteaza Cristian Preda.
Proiectul de Lege, abandonat initial in urma cu doi ani, dupa ce Curtea Constitutionala a Romaniei l-a declarat neconstitutional, a fost urgentat de "o greva a foamei pe care a ignorat-o mai toata lumea", iar "Ion Iliescu si Traian Basescu nu au cazut – pe drept sau pe nedrept – decat sub ghliotina unor dezbateri publice dezlanate. In schimb, legea votata ieri (marti – n.red.) are o victima perfecta". Mai mult, varianta legii votata marti nu face "distinctia intre culpa unui fost ministru comunist, cea a unui director de editura din vremea lui Ceausescu si vinovatiile pe care ar trebui sa le asume diverse categorii de procurori care au lucrat in comunism."
Si, nici "nu a eliminat una dintre suspiciunile nascute chiar in clipa in care s-a vorbit prima data despre acest subiect: banuiala ca lustratia nu e act de dreptate, ci pretext pentru ostracizare, in sensul vechi al termenului, adica pretext pentru eliminarea din competitia politica a unor persoane care dispun la un moment dat de popularitate", mai afirma Cristian Preda.
Nastase nu-l vrea pe Iliescu
Presedintele Consiliului National al PSD, Adrian Nastase, considera ca Legea Lustratiei este inutila si nu se poate aplica. "In felul acesta vom fi siguri ca dl. Ion Iliescu, in urmatorii cinci ani, nu va fi desemnat secret de stat", a spus ironic Adrian Nastase, potrivit Agerpres.
In opinia fostului premier, atunci când o lege se adopta obiectivul este ca aceasta sa protejeze o anumita valoare sau sa dea un anumit mesaj, ceea ce nu este cazul Legii lustratiei pe care a calificat-o ca fiind "un text bricolat fara nicio aplicatie".
Presedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, si presedintele Consiliului National al PSD, Adrian Nastase, au criticat forma legii lustratiei adoptata ieri in Parlament.
Ion Iliescu a spus ca "legea lustratiei este o rusine", deoarece se bazeaza pe un principiu antidemocratic folosit de regimurile totalitare.
"Nu veti gasi asa ceva in niciun stat democratic, incriminarea unei categorii de oameni. Responsabilitatea trebuie sa fie una personala. Vrei sa incriminezi pe cineva, il incriminezi pe el ca individ si faptele lui, nu la gramada. Este un principiu antidemocratic, asta au facut regimurile totalitare. Regimul anterior, cel comunist, i-a scos in afara vietii publice pe mosieri, capitalisti, membrii partidelor burgheze. Acum ce facem, intoarcem foaia? Este acelasi principiu antidemocratic. Este o rusine pentru România democrata", a declarat Ion Iliescu.
Presedintele de onoare al PSD a spus ca nu are cum sa fie vizat de legea lustratiei.
Tiberiu Hrihorciuc