Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate şi Casa Judeţeana de Pensii din Bistriţa-Năsăud sunt locurile unde declaraţiile de avere ale personalului cuprind numeroase ilegalităţi. Majoritatea declaraţiilor sunt incomplete, iar unii bugetari şi-au achiziţionat un apartament de cinci ori mai mare decât venitul pe care l-au obţinut într-un an de zile. Alte cazuri care ridică semne de suspiciune sunt la Casa Judeţeană de Pensii Bistriţa-Năsăud, unde numeroase persoane au primit donaţii, culminând cu un teren de 270.000 de euro. Gazeta de Bistriţa vă prezintă începând cu această săptămână un serial cu bugetarii care se plâng prin proteste şi pichetări, dar au salarii, venituri, terenuri, case şi tot tacâmul de bunuri extrem de valoroase.

Mariana Bălănean de la Casa Judeţeana de Pensii din Bistriţa-Năsăud a primit una dintre cele mai mari donaţii făcute către un bugetar. Probabil ar putea intra chiar în cartea recordurilor pentru acest lucru. Cu un salariu de doar 15.000 de lei pe tot parcursul anului 2009 a primit drept donaţie un teren de 270.000 de euro în interiorul oraşului Zalău. Suntem curioşi ce trebuie să faci pentru a primi o astfel de donaţie. De altfel, pe declaraţia de avere a Marianei Bălănean nu apare niciun alt teren, locuinţă sau maşină. Într-un fel această donaţie a scos-o “din foame” pe şefa de la Casa Judeţeană de Pensii.
Donaţiile curg lanţ la Casa Judeţeană de Pensii. Consilier în cadrul CJP Bistriţa-Năsăud, Maria Olimpia Bâlc, a primit o donaţie constând într-un apartament de 200.000 de lei în Bistriţa. Anul dobândirii nu s-a dorit să fie precizat de către funcţionarul public, lăsându-şi astfel declaraţia de avere incompletă. Deşi în 2006 şi-a achiziţionat un autoturism Peugeot, Maria Bâlc nu şi-a trecut creditul pe declaraţia de avere. Probabil “a uitat”, însă acest lucru este ilegal. Ciudat este că la CJP BN, Maria Bâlc are un salariu mai mare decât însuşi şefa sa. Astfel, dacă Mariana Bălănean are venituri de 15.000 de lei, consilierul a realizat în 2009 venituri de 28.000 de lei.

Funcţionarii nu mai ştiu cât au câştigat anul trecut

Reghina Banabic, referent în cadrul CJP Bistriţa-Năsăud, a uitat şi ea să îşi completeze declaraţia de avere. Astfel, în rândul veniturilor nu a trecut nimic nici în rândul ei, nici în rândul soţului.
O altă persoană care a primit donaţii la CJP Bistriţa-Năsăud este Emilia Blidar. Desigur, un consilier de resurse umane primeşte mai puţin ,respectiv doar un teren de 13.000 de lei. Oricum, veniturile Emiliei Blidar nu au fost trecute pe declaraţiile de avere.
Maria Bratfalean, care ocupă funcţia de referent la Casa Judeţeană de Pensii, este pe lista persoanelor care au primit prin donaţie un teren de 0,29 hectare. Desigur, nici ea nu şi-a trecut venitul pe declaraţia de avere. Poate o fi o modă „ilegală” la CJP.
Andreea Deme, şef serviciu la Casa Judeţeană de Pensii Bistriţa-Năsăud, se află pe lista persoanelor „favorizate” cu o donaţie. Astfel, în anul 2000 a primit sub titlul de „donaţie”, deja clişeu la CJP, un apartament de 51 metri pătraţi.

La Sănătate, donaţii peste donaţii

Bălan Călin Nicolae, consilier superior la Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate, merge pe gratis la serviciu. Un om complet onorabil, dacă ar fi să o luăm din acest punct de vedere, dar din alt punct de vedere am putea considera că şi-a greşit declaraţia de avere. Şi, în consecinţă, Bălan Nicolae este un „homeless” pentru că nu are trecut nici un bun şi nicio locuinţă pe declaraţia de avere.
De obicei bugetarii lucrează în familie la stat: Bodor Oana, consilier principal la Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate, cu venituri de 19.317 lei în 2009, împreună cu Bodor Virgil de la Unitatea Militară Bistriţa-Năsăud,  care a încasat un salariu de 31.680 în 2009.
Romulus Bulgariu, şef serviciu la Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate Bistriţa-Năsăud, a avut un an 2010 foarte fructuos. A reuşit cu un venit de 42.993 să îşi achiziţioneze un teren intravilan de 1.227 de metri pătraţi. De asemenea, Romulus Bulgariu nu a suferit ca bugetar nici în 2009, reuşind să îşi deschidă două conturi de 25.000 de euro. Suntem curioşi de unde a reuşit să strângă mai mulţi bani într-un an decât veniturile efective.

Nici consilierii nu o duc rău

Ciaşcai Rodica, consilier superior la Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate, este o altă persoană din rândul bugetarilor care nu au dus-o rău anul trecut. În 2009 şi-a achiziţionat un spaţiu comercial de producţie de 160 de metri pătraţi cu o valoare impozabilă de 347.499 de lei, achiziţionat în proporţie de 50%. Cum oare un bugetar cu un venit anual de 34.796 de lei în 2009 să reuşească să-şi cumpere un spaţiu de cinci ori mai mare decât venitul ei anual, fără nici un credit? Însă nici celelalte terenuri şi case ale consilierului superior de la CJAS nu sunt de neglijat. Astfel, Ciaşcai Rodica mai deţine o casă de 230 de metri pătraţi  cu o valoare de 570.000 de lei, un apartament de 189.000 de lei şi o casă de vacanţă de 5.000 de lei. Nici în ceea ce priveşte terenurile deţinute, bugetarul nu se poate plânge. Ciaşcai deţine un teren intravilan în Bistriţa de 2.900 metri pătraţi, un teren de 650 metri pătraţi în staţiunea turistică Colibiţa şi încă un teren de „doar” 2.700 de metri pătraţi. Sperăm că Ciaşcai Rodica nu se află în categoria bugetarilor care se plâng de veniturile dobândite, din moment ce ne-ar fi greu să calculăm valoarea totală a averii ei. Poate cei de la Forbes Top 500 miliardari ar fi interesaţi să o introducă în top.
Radu Pop, consilier economic la Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate Bistriţa-Năsăud, este şi el pe lista celor care primesc donaţii. A primit în 2002 o casă de 130 de metri pătraţi şi ca bonus un teren de 1.600 de metri pătraţi. Tot în acelaşi an şi-a achiziţionat şi un Renault Megane. Oricine poate observa că acest bugetar a avut un an foarte prolific în 2002.
Simon Siao-Li, consilier superior la CAS BN, a primit drept donaţie un apartament de 57 de metri pătraţi.
Lenuţa Simionca, cu un salariu de 17.460 de lei, a reuşit să îşi achiziţioneze o casă de 11.000 de lei. Suntem curioşi dacă şi-a cumpărat o a doua locuinţă şi a rămas teoretic cu 538 de lei pe lună impozabili pe lună cum a reuşit să se descurce împreună cu soţul şi copii care nu au obţinut venituri.

Tiberiu Hrihorciuc

8 COMENTARII

  1. Chiar sunteti penibili. sunt o gramada de situatii absolut normale. daca ai o situatie, mostenita, care e problema daca te plangi de nesimtirea cu care esti tratat ca functionar public?
    Intr-o anumita perioada era un mod legal de a primi fara sa platesti impozit, un imobilsau teren de la parinti, un mod mai elegant de a evita eventualele dispute la moartea acestora.

  2. am un salar de 752ron este normal dupa 39 ani munca sa vin la servici pentru asa salar,in rog pe cel care a scris articolul sa-mi raspunda daca poate.

  3. Stimate d-le/d-na Redactor-sef,
    (al carui nume nu il gasesc facut public nicaieri ),
    Va rog sa-mi comunicati actul normativ care interzice ca intr-o familie sa existe doi (sau mai multi) bugetari.
    De altfel, acest redactor, Tiberiu Hrihorciuc, care semneaza „articolul”, nu si-a facut temele pana la capat. Il informez pe aceasta cale ca parintii mei au fost bugetari, tatal – militar, mama – invatatoare, la fel cumnatii mei, foarte multi unchi si matusi, chiar si bunicul meu din partea tatalui a lucrat la stat. Am incalcat vreo lege? Care anume? Nici macar nu a cautat niste statistici care sa arate cati dintre romani se fac “vinovati” de aceasta ilegalitate?
    Domnilor, sunteti penibili!
    In cazul in care nu-mi puteti comunica articolul de lege care prevede aceasta “ilegalitate/neregula” , solicit ca dl. redactor sa-si exprime public scuzele sale pentru faptul ca a asociat, in mod tendentios, numele meu si al sotului meu cu titlul acestui articol “Ilegalitatile si neregulile…” afectand in acest fel imaginea publica a familiei mele.
    Dupa ce citesc scuzele dvs., promit solemn sa nu mai citesc vreodata aceasta publicatie (respectandu-mi in felul acesta dreptul de a citi doar stiri de calitate).

  4. inca odata se demonstreaza ca presa locala e de caca..t. As dori sa il intreb pe reporter cum s-a documentat pt aceasta stire, a luat legatura cu persoanele in cauza ???? NU ! pai da la ce bun ……..

  5. @ionik: spunene mai mult despre doamna Rodica Ceaşcai.
    @tudor: Nu am zis ca toate lucrurile despre care am scris nu sunt normale. Unele sunt la limita ilegalitatii, altele la limita moralitatii, altele chiar situatii penibile. Daca un functionar este extraordinar de bogat si vine sa se planga la serviciu ca are putini bani ti se pare normal?
    @mariana: Doamna Mariana, dacă primiţi o donaţie de 270.000 de euro nu vă plâng de milă, sincer.
    @Oana Bodor: Dupa cum am explicat si mai inainte, nu toate lucrurile sunt ilegale. Din cate vad in randurile articolului nu am scris nicaieri ca ati incalcat o anumita lege, dar se pare ca va mustra tare constiinta. Mai bine ne-ati spune ce ati facut decat sa va dati ranita.
    @bizga: M-am documentat din declaratiile de avere ale functionarilor mentionati.
    @leu: ba da, ne poti trimite informatii pe redactie@gazetadebistrita.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.