Declaraţiile de avere sunt pentru unele persoane la fel ca şi chestionarele Bravo: dacă vrei răspunzi, dacă nu ai chef, nu este obligatoriu să completezi toate „căsuţele”. Unele persoane lasă chiar şi veniturile necompletate, doar lucrează benevol pe banii statului. Sau se ascund oare de impozite sau de oameni în general? Alte persoane primesc din nou donaţii şi îşi achiziţionează terenuri mai scumpe decât veniturile dintr-un an de zile. Gazeta de Bistriţa continuă să vă prezinte toate „ilegalităţile” şi lipsele declaraţiilor  de avere ale bugetarilor de lux din Bistriţa-Năsăud.

Transparenţa în Bistriţa-Năsăud nu este cuvântul cheie în ceea ce priveşte declaraţiile de avere. Astfel, oamenii îşi ascund veniturile din alte părţi decât cele din surse bugetare prin intermediul sintagmei „alte surse.” Această sintagmă nu este permisă în declaraţia de avere şi este ilegală. Mircea Luca Chira din cadrul Institutului Naţional de Statistică din Bistriţa-Năsăud nu şi-a completat corect declaraţia de avere, în ea stipulând venituri de 2.100 de lei din „alte surse”. De asemenea, declaraţia acestuia este incompletă şi în alte părţi, deoarece nici la terenul pe care îl are în proprietate nu şi-a trecut valoarea de impozitare.
Arapu Delia-Liana, referent în cadrul Institului Naţional de Statistică Bistriţa-Năsăud, a primit drept donaţie o casă de 55 metri pătraţi. Suntem curioşi ce trebuie să faci să primeşti o astfel de donaţie şi ce se întâmplă după acest lucru. De asemenea, am putea să punem sub semnul întrebării cât de influenţabil devine un om care primeşte donaţie o casă mai mare decât venitul său anual de 11.000 de lei.
Un alt caz suspect la Bistriţa Năsăud este cel al Corneliei Cristina Condor, inspector principal în cadrul Direcţiei Judeţene de Statistică Bistriţa-Năsăud, care a avut un venit anual de 2.909 lei. Soţul acesteia, Călin Condor, a avut un venit de 3.859 de lei. Chiar dacă venitul Corneliei Condor şi al soţului său totalizează 6.768 de lei, cei doi şi-au cumpărat un teren agricol de 2.000 de metri pătraţi cu o valoare de 30.000 de lei. Astfel cu venituri de 6.768 de lei, cei doi bugetari din familia Condor şi-au cumpărat un teren de 4,4 ori mai scump decât veniturile lor. Oare aşa arată magia modernă de bugetar? Colac peste pupăză, cei doi au primit drept „donaţie” un apartament de 118.000 de lei.

Alte persoane a căror declaraţii de avere ridică semne de suspiciune sunt cele ale angajaţilor Direcţiei Judeţene de Sport (DJS) din Bistriţa Năsăud. Radu Vasile Vianu, din cadrul DJS BN, are terenuri şi apartamente cu valoare de impozitare între 30 şi 50 de lei. Astfel, un apartament de 30 de metri pătraţi din Bistriţa Năsăud valorează 30 de lei în ochii lui Radu Vianu, aproximativ 1 leu pe metru pătrat. Dacă l-ar scoate la licitaţie cu siguranţă ar găsi cumpărători la o valoare mult mai mare decât aceasta. Un alt apartament din proprietatea „sportivului” costă puţin mai mult, 48 de lei, însă este de 54 de metri pătraţi. Suntem curioşi câte apartamente de 48 de lei mai sunt prin Bistriţa Năsăud pentru că am putea relansa piaţa imobiliară cu astfel de locuinţe.
Două declaraţii de avere ale doi bugetari căsătoriţi nu seamănă. Dacă soţia Cristina Georgeta Constantin, a trecut că soţul său are un venit de 41.910 lei, soţul acesteia, Florian Constantin, şi-a trecut doar 40.961. Acest lucru se numeşte fals în declaraţii, deoarece cele două declaraţii care au fost depuse pentru aceeaşi perioadă nu coincid.
Bălan Doina, inspector în cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă Bistriţa Năsăud, a uitat să îşi treacă salariul pe care l-a câştigat în 2009. Mai mult decât atât, un apartament pe care îl are în proprietate din 1993 l-a trecut cu valoarea de impozitare de 150 de lei. Valoarea apartamentelor a scăzut odată cu piaţa imobiliară, dar ne îndoim că au scăzut atât de mult.
Dorina Bârlădean, referent din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă Bistriţa-Năsăud, are un apartament de 48 de metri pătraţi fără nicio valoare de impozitare. Nici acest bugetar nu a primit niciun venit de la ITM.
Otiliei Berbecar nu îi pasă nici ei de lege şi de respectarea ei. Pe declaraţia de avere nu este completată valoarea de impozitare nici la terenurile şi nici la casa pe care le deţine.
Nici referentul Maria Bidileac nu şi-a completat toate spaţiile la valoare de impozitare.
Laurenţiu Bria, bugetar în cadrul ITM BN, a uitat şi el să îşi completeze integral declaraţia de avere, de asemenea în dreptul valorilor de impozitare.
Nici inspectorii şefi adjuncţi de la ITM Bistriţa Năsăud, Constantin Candrea,  nu respectă în totalitatea legea, deoarece nici el nu şi-a trecut valoarea de impozitare pe bunurile deţinute.
Ioana Cernucan, referent în cadrul ITM, nu şi-a trecut nici ea valoarea apartamentului din proprietate. De obicei când o astfel de informaţie nu este oferită, valoarea este ori zero, ori infinit. Suntem curioşi care dintre aceste două valori ar fi cea mai apropriată de realitate.

Rodica Cifor, inspector în cadrul ITM Bistriţa Năsăud, şi-a ascuns valoarea apartamentului achiziţionat în 2002 în declaraţia de avere.

Inspector Luminiţa Cincea este o altă persoană care nu ştie să completeze declaraţiile de avere, sperăm că nu a “uitat” intenţionat să nu treacă valoarea de impozitare a apartamentului său, că atunci ar fi fapta şi mai gravă. Nici venituri nu ar fi obţinut, din câte arată declaraţia de avere. Voluntariatul este o formă de muncă destul de întâlnită în cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă Bistriţa-Năsăud.
Marinela Constantin, inspector în cadrul ITM, nu are nici ea “chef” să îşi completeze declaraţiile de avere cu  valoarea de impozitare a apartamentului pe care îl deţine în proprietate.
Ioan Cuzma, inspector de muncă, are un teren cu o aşa-zisă valoare de patru lei. Mai ales că terenul are 24.000 de metri pătraţi şi nu poate fi în niciun caz estimat cu o valoare de patru lei.
Nici apartamentul referentului Lia Felicia Cucuieţ nu are o valoare de impozitare, cel puţin în declaraţia de avere a bugetarului din cadrul ITM.
Un apartament din Bistriţa Năsăud costă 80 de lei. Nu vă înghesuiţi aşa de repede, că nu vă pot zice exact în care piaţă vă puteţi achiziţiona un astfel de apartament, ci îl găsiţi doar pe declaraţia de avere a Costeliei Carmen Goga, unde locuinţa acesteia de 39 de metri pătraţi are o valoare de impozitare de 80 de lei.
Vasile Jiga deţine funcţia de inspector de muncă, însă nu deţine o valoare de impozitare pe casă şi teren, cel puţin nu în declaraţia de avere.
Inspectorul Ana-Lucia Luca nu se dezice de majoritatea colegilor săi de la ITM BN şi nu şi-a trecut pe declaraţia de avere valoarea de impozitare, dar nici veniturile obţinute în cadrul instituţiei.

Aurelia Măgheruşan are un teren şi o casă de locuit fără valoare de impozitare, cel puţin în declaraţia de avere.
Liliana Moldovan, inspector de muncă din cadrul ITM, nu şi-a completat declaraţia de avere cu rubrica “valoarea de impozitare.”

Adrian-Lucian Pascu este un alt bugetar care nu vrea să îşi facă cunoscută valoarea de impozitare a imobilelor.
Şeful serviciului de Evidenţă a Muncii din cadrul ITM BN, Oana Nicoleta Pascu, a “uitat” să menţioneze în declaraţia de avere dacă apartamentul său are sau nu o “valoare de impozitare.”

Şeful de serviciu Virginia Platon şi-a trecut în declaraţia de avere “valoarea de impozitare” pe terenul său, dar pe cele două apartamente nu a mai trecut. Nu înţelegem de ce, dacă ştia că trebuie să completeze şi această informaţie, nu a dorit să o completeze în toate locurile aferente.
Gavril Pop, inspector în cadrul ITM, nu şi-a trecut nici el valoarea de impozitare a apartamentului.
Alexandru Pop-Oprea are un teren şi o locuinţă estimate sub preţul pieţei, conform declaraţiei sale de avere. Astfel, în viziunea consilierului juridic din cadrul ITM un teren de 9 ari valorează 1680 de lei, iar o casă de 120 de metri pătraţi doar 2.000 de lei. Afaceri demenţiale poţi face dacă eşti un consilier juridic.
Un teren intravilan de 0,8 hectare, unul agricol de 5,3 hectar, un apartament de 56 de metri pătraţi, o casă de locuit de 80 de metri pătraţi şi o casă de vacanţă de 80 de metri pătraţi. Toate la 290 de lei. Cine nu ar vrea o asemenea mega ofertă?
Poate inspectorii Agenţiei de Integritate…

 

Citeşte şi  Ilegalitatile si neregulile declaratiilor de avere

Tiberiu Hrihorciuc

1 COMENTARIU

  1. @papin: Ultima data cand am verificat Gazeta de Bistrita nu este o firma a statului roman, deci nu trebuie sa depun o declaratie de avere „la misto”. Daca as fi angajat la stat, cu sigurantaas respecta legea si m-as interesa care este valoarea de impozitare a propriei locuinte.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.