Ilegalitati majore la Predeal Sa

Predeal SA, societate turistica din subordinea Ministerului Dezvoltarii Regionale si Turismului(MDRT), este locul unor ilegalitati destul de mari.  Legaturile cu mana dreapta a Elenei Udrea, Alina Dinica, este capul relelor in cadrul acestei societati. Va prezentam o parte din ilegalitatile care sunt bine stiute in minister.

Din anumite verificari din partea ministerului a rezultat ca anexa la contractul de mandat nu a fost intocmita si nu au fost stabilite “obiectivele si criteriile de performanta”, in conformitate cu art.4 din O.U.G. nr.79/2001, privind intarirea disciplinei economico -financiare si alte dispozitii cu caracter financiar.

In conformitate cu prevederile Legii 31/1990, cenzorii trebuiau sa isi exercite personal mandatul,  sa supravegheze gestiunea societatii, sa verifice daca situatiile financiare sunt legal intocmite si in concordanta cu registrele, daca acestea din urma sunt tinute regulat si daca evaluarea elementelor patrimoniale s-a facut conform regulilor stabilite pentru intocmirea si prezentarea situatiilor financiare.
Cenzorii aveau obligatia, prevazuta de lege, sa mentioneze intr-un registru special deliberarile lor, precum si constatarile facute in exercitiul mandatului lor.
Conform aceleiasi legi, administratorii societatii sunt solidar raspunzatori fata de societate pentru inexistenta registrelor cerute de lege si corecta lor tinere.

Cheltuieli de protocol bonus

Pierderile se explica prin efectuarea unor cheltuieli nejustificate (imobilizari corporale in curs, cheltuieli cu telefonia fixa si mobila, cheltuieli de protocol, cheltuieli cu cabinetele de avocatura, etc).  Astfel, desi societatea nu avea  justificare de a efectua cheltuieli de protocol in anii 2008 si 2009   (acestea constituindu-se in procent de 2 % din profitul net in conformitate cu prevederile Codului fiscal), conducerea societatii  si-a prevazut in Bugetul de Venituri si Cheltuieli (BVC) si a efectuat cheltuieli de protocol in cuantum de 1.815,56 RON / 2009 si respectiv, de  6.405,90 RON/ 2008.

Intrucat societatea  a platit ulterior acestei sentinte, numai suma de 100.000 RON (din dividendele  aferente anului 2002 ) si nu si-a indeplinit , in termenul legal, obligatia de plata (generata de faptul ca  in anii 2000, 2001, si 2002 SC PREDEAL SA a inregistrat profit, a carei exigibilitate a fost stabilita in conformitate cu dispozitiile Codului de procedura fiscala),  conducerea ministerului  (MTCT) a calculat majorari si penalitati de intarziere, actionand in instanta  debitoarea SC PREDEAL SA. Astfel, prin Sentinta civila nr. 763/C/27.02.2007 pronuntata in urma litigiulului comercial ce a facut obiectul dosarului nr.478/62/COM/2006, Tribunalul Brasov a obligat debitoarea SC PREDEAL SA  la plata sumei de 244.670, 186 RON reprezentand dobanzi, majorari si penalitati calculate pana la data de 04.08.2006.

Managementul defectuos

Dovada managementului defectuos, practicat de catre Directorul General Ionele Doru Petre,  fapt ce a adus SC PREDEAL SA in prag de insolventa intrucat: la nivelul SC Predeal SA nu au fost aplicate prevederile OUG nr. 79/2001 privind intarirea disciplinei economico-financiare (conducerea societatii nu a fost asigurata in baza unui contract  de mandat, cu criterii de performanta care sa stabileasca in mod obligatoriu obiective si criterii cuantificate privind reducerea creantelor si platilor restante, a pierderilor inregistrate precum si cresterea productivitatii muncii). Nu au fost elaborate politici si strategii de restructurarea a societatii pentru indeplinirea obiectului principal de activitate. Societatea a functionat in principal prin vanzarea de active din care si-a sustinut activitatea curenta, inclusiv achitarea salariilor catre angajati. Veniturile principale, ca si cheltuielile principale le-au reprezentat vanzarea de active respectiv, plata despagubirilor pentru investiile facute de catre cumparatorii anteriori revendicarii . Nu a putut fi prezentata o strategie de privatizare a societatii elaborata si aprobata de Comitetul de Privatizare.

Legatura cu oamenii importanti

In cadrul societatii Predeal SA erau legaturi suspecte dintre societate si Gheorghe Ialomiteanu, fostul ministru al finantelor si la vremea respectiva directorul ANAF Brasov. Cenzor in cadrul societatii era Alina Dinca, directoare generala in MDRT si mana dreapta a fostului ministru Elena Udrea.. In primul rand discutam de un posibil conflict de interese deoarece era in acelasi timp atat cenzor, cat si si director general MDRT.

In al doilea rand nu au facut niciun raport de cenzor care era obligatoriu. Chiar si Directia Nationala Anticoruptie ar trebui sa cerceteze societatea din subordinea MDRT.

O alta ilegalitate facuta de conducerea societatii a aparut atunci cand s-au apucat fara licitatie sa cumpere o marfa devandabila care a stat pe stoc, marfa fara certificat de garantie si de calitate, deci exista suspiciunea de a fi marfa piratata. Dupa care, conform raportului politiei si-au inselat un furt. Primul scandal este ca minsiterul turismului ajunge sa comercializeze marfa piratata. Evident ca nimeni nu a fost sanctionat, doar directorul Ionele Doru Petre Ionel si-a dat demisia.

Udrea a zis la un moment dat in conferinta de presa ca o sa isi trimita corpul de control sa verifice privatizarile. „Asa s-a facut privatizarile prin executari silite. A fost un aranjament”.a explicat o sursa din apropierea ministerului. Consiliul de administratie era format la acea vreme din Mihail Vestea, fostul primar al Predealului din partea PDL si din Carmen Ferghete, presedinta organizatiei de femei PDL Brasov. Cenzorii ar trebui sa fie responsabili pentru paguba, iar Ministerul Dezvoltarii ar putea fi cercetat de DNA pentru ilegalitatile facute la firma de stat.

Angajata lui Udrea are doua apartamente ANL

Sefa Directiei Generale Economice si Administrativ din cadrul MDRT, ministerul condus de Elena Udrea, are doua apartamente ANL, pe langa alte doua terenuri și cinci locuințe.

Alina Ioana Dinca, directorul general al Directiei Generale Economice si Administrativ, din cadrul Ministerului Dezvoltarii Regionale și Turismului (MDRT), are, impreuna cu sotul sau, doua locuinte in cartierul ANL Henri Coanda, pe langa alte proprietați imobiliare pe care le au cei doi soți, informeaza Money.ro.

Dinca este și membru in Consiliul de Administratie al Agentiei Nationale pentru Locuinte, din 2010, instituție subordonata MDRT, si membru in Consiliile de Administratie a SC Parc Hotel SA, Centrul National de Invatamant Turistic (CNIT) si cenzor in cadrul SC Predeal SA.

Directoarea din cadrul MDRT are un apartament pe strada Garleni din Bucuresti, unul in Calea 13 septembrie, cumparat impreuna cu sotul, dar si o locuinta in cartierul ANL Henri Coanda, pe care o va primi dupa finalizarea constructiei. Soțul lui Dinca, dispecer la CET Grozavesti, are un apartament pe strada Chilia Veche, unul pe strada Caloian Judetul  si o casa, de 190 mp, in constructie la Campina. In 2010, acesta a mai cumparat o locuinta ANL in cartierul bucureștean Brancusi. Sotul directoarei mai are si doua terenuri in Breaza si in Campina.

Directoarea susține ca, deși nu indeplinește anumite condiții pentru contractarea unei locuințe de la ANL, fiiindca are mai multe case, criteriile de calificare pentru accesarea unui apartament prin ANL sunt doar pentru punctare și nu eliminatorii. Dinca mai spune ca, deși este membru in Consiliul de Administrație al ANL și are apartamente de la ANL, nu este intr-un conflict de interese pentru ca a contractat casele cu cațiva ani inaintea preluarii funcției in CA al Agenției.

Tiberiu Hrihorciuc

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.