Chiriaşii din centru, evacuaţi în containere modulare, la Viişoara

Liberalii au găsit soluţia pentru chiriaşii din centrul istoric şi vor să-i mute în garaje de ghetou, în Viişoara. Acest tip de construcţii modulare ar rezolva urgent problemele sociale din Bistriţa.
Ideea năstruşnică a liberalilor costă aproximativ două milioane de lei şi în acest sens, consilierii PNL vor iniţia un proiect de hotărâre.

Dacă iniţiativa este aprobată de Consiliul Local, romii din centrul Bistriţei vor locui în construcţii modulare de 18-36 de metri pătraţi, cu toate utilităţile asigurate, amplasate pe platforme de piatră şi încălzite cu butelii. 

Chiriaşii din centru, evacuaţi în garaje de ghetou  

Centrul istoric ar putea fi evacuat de urgenţă, iar persoanele nevoiaşe mutate în locuinţe modulare. Aproximativ două milioane de lei ar costa acest proiect, care impune evacuarea urgentă a chiriaşilor din centru.  
În acest sens, liberalii au de gând să iniţieze un proiect de hotărâre în acest sens. În primă fază, solicită aprobarea sumei de 50.000 de lei pentru întocmirea documentaţiilor necesare. Locuinţele sociale vor fi practic nişte garaje, cu o suprafaţă ce variază între 16 şi 36 de metri pătraţi, dar cu toate utilităţile incluse. Locuinţele modulare vor fi amplasate pe platforme pietruite. Încălzirea acestora se va asigura cu butelii.
Costul pe metru pătrat al unei construcţii modulare este sub 140 de euro spaţiu construit. Locuinţe sociale de acest tip sunt întâlnite şi la Constanţa şi au fost construite la iniţiativa primarului Radu Mazăre.

Centrul istoric a devenit focar de infecţie

Centrul istoric a fost transformat în locuinţe sociale. Tocmai din acest motiv, imobilele istorice au ajuns la un stadiu avansat de degradare, fiind locuit de persoane nevoiaşe fără posibilitatea de a le întreţine. Chiriaşii nu au investit în întreţinerea imobilelor care, odată cu trecerea timpului, au devenit adevărate ruine. Acum Primăria Bistriţa a luat măsuri şi s-au aprobat hotărâri de Consiliu Local, prin care proprietarii sau chiriaşii sunt obligaţi şă întreţină faţadele clădirilor în care locuiesc, în caz contrar ei fiind pasibili de amendă.
În paralel, are loc „marea mutare” a persoanelor nevoiaşe în locuinţe sociale, la periferia oraşului. În cartierul Subcetate şi în cartierul Viişoara se construiesc mai multe blocuri sociale, tocmai pentru a rezolva definitiv problema nevoiaşilor ce locuiesc în centrul istoric. O parte din imobilele din zona centrală au fost retrocedate vechilor proprietari şi urmau a fi evacuate în scurt timp. Tocmai de aceea, familiile aflate în această situaţie au avut prioritate, proiectele sociale fiind finanţate în mare parte de Guvernul României şi parţial Primăria Bistriţa.

Blocurile sociale din Subcetate şi Viişoara îşi aşteaptă chiriaşii

În această primăvară, 40 de familii au primit locuinţe în cartierul Subcetate pe baza unor anchete sociale, în urma cărora s-a considerat că au nevoie de aceste apartamente, dar şi că au toate şansele să le poată menţine salubre.
Apartamentele sociale din Subcetate arată impecabil: gresie în băi, parchet melaminat, termopane. Fiecare locuinţă are centrală proprie, idee susţinută de directorul Direcţiei Patrimoniu, Vasile Marina, tocmai pentru a preîntâmpina actele de violenţă în cazul rău platnicilor din cauza cărora ar putea avea loc debranşarea întregului bloc. Dar chiar şi aşa au existat nemulţumiri legate de faptul că nu s-a amenajat un spaţiu de joacă pentru copii sau că sunt persoane cu handicap locomotor care au primit apartament la ultimul etaj al blocurilor sociale.

140 de locuinţe vor fi gata până la finalul lunii noiembrie – 80 în Subcetate şi 60 în Viişoara.

În câteva luni, primarul Ovidiu Creţu va tăia panglica pentru inaugurarea acestor blocuri sociale aflate acum în stadiu avansat de construcţie.
Pentru a rezolva definitiv problema romilor din centrul istoric, Primăria Bistriţa a demarat un amplu proiect de locuinţe sociale, finanţat de Guvernul României. La Viişoara se va construi un ansamblu de 18 de astfel de blocuri. În cursul acestui an se vor muta 60 de familii la Viişoara, primele două blocuri fiind aproape finalizate.  
În mod paradoxal, odată cu ridicarea cartierului de locuinţe sociale, valoarea terenurilor din Viişoara a scăzut considerabil pe piaţa liberă. O parte din investitori îşi văd afacerea ruinată, deoarece preţul terenului este în continuă scădere şi nu există cumpărători în această zonă rezidenţială a Bistriţei.

Milioane de euro pentru conservarea centrului istoric

Aflat într-o stare de degradare avansată, centrul istoric al Bistriţei reprezintă una din priorităţile lui Creţu din actualul său mandat, însă acest proiect va putea fi pus în aplicare abia după evacuarea persoanelor nevoiaşe care locuiesc în buricul târgului. Primăria Bistriţa a demarat un amplu proiect de modernizare a centrului istoric, din fonduri europene, care are o valoare nerambursabilă de aproximativ opt milioane de euro şi face parte din Planul Integrat de Dezvoltare Urbană, care prevede modernizarea Parcului Municipal, a pasajelor medievale, modernizarea străzilor din zona central a Bistriţei şi reabilitarea unor clădiri de patrimoniu. Dacă aceste proiecte vor primi finanţare, Bistriţa ar căpăta o altă imagine şi Creţu şi-ar îndeplini unele obiective.
După ce persoanele de etnie romă vor fi mutate din centrul istoric, Primăria Bistriţa va trebui să găsească o soluţie în privinţa imobilelor pe care le deţine în patrimoniu. Primarul Ovidiu Creţu susţinea la un moment dat că în centrul oraşului trebuie să stea persoane care-şi permit o chirie corespunzătoare unei astfel de zone. Există o singură problemă: valoare de restaurare este foarte ridicată şi prin urmare doar persoanele înstărite, cu potenţă financiară, vor putea să le modernizeze şi să le pună în valoare. Deocamdată nu există o direcţie clară de concesionare sau de vânzare prin licitaţie a imobilelor din buricul târgului, proprietate a Primăriei Bistriţa şi prioritară pare a fi mutarea cazurilor sociale la periferia oraşului.

Soluţia imediată – containere modulare

Viceprimarul liberal Andrei Rusu crede că ansamblul de containere de necesitate va fi finalizat în cursul acestui an:
„””, amplasate pe platforme balastate, cu toate utilităţile asigurate. Locuinţele modulare vor fi dotate cu instalaţiile interioare, sanitare, electrice, termice etc. Această lucrare am dori să o finalizăm până la venirea iernii. În două săptămâni de când avem livrate materialele se pot monta containerele iar dacă această variantă va fi acceptată , ne permitem extinderea acestui proiect” a declarat viceprimarul Andrei Rusu.   
Consilierii locali social-democraţi susţin şi ei iniţiativa liberalilor, astfel că proiectul are şanse mari de implementare, iar chiriaşii din centru vor primi gratis un container de necesitate. Ansamblul de locuinţe modulare urmează a fi amplasat la Viişoara.   

Cosmin Botezat

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.