Nu mai puţin de 50.000 de euro a spart primăria condusă de Ovidiu Creţu pentru reabilitarea celor două toalete publice din zona Bisericii Evanghelice.

Lucrările au fost executate de Direcţia De Servicii Publice din cadrul municipalităţii, însă suma cheltuită este mult prea mare în raport de ceea ce s-a lucrat în realitate.

 

Municipalitatea bistriţeană condusă de Ovidiu Creţu se dovedeşte o maşină de tocat bani publici. În 2011, Primăria Bistriţa anunţa că intenţionează să reabiliteze şi să modernizeze toaletele publice din centrul istoric al municipiului, dar şi să construiască un grup sanitar nou în cartierul Viişoara, mai precis în Heidenfeld. La acea vreme suma avansată ce urma să fie investită în astfel de lucrări era de o sută de mii de euro, aprobată de altfel şi de consilierii locali. Jumătate din sumă, adică 50.000 de euro, era prevăzută să fie investită pentru modernizările grupurilor sanitare din apropierea Bisericii Evanghelice, iar cealaltă jumătate pentru Heidenfeld.

 

S-au gândit la reabilitare încă din 2011

 

Contractul pentru lucrările din Heidenfeld, care presupuneau construirea unor grupuri sanitare şi cabine cu duşuri, a fost scos la licitaţie în urmă cu doi ani. Cât despre reabilitarea şi modernizarea wc-urilor publice din centrul istoric al oraşului, adevărate focare de infecţie, subiectul a fost repus pe tapet abia în primăvara anului trecut, deşi lucrările ar fi trebuit să debuteze undeva în primăvara anului 2012, conform calendarului de investiţii al municipalităţii, an în care a fost aprobată investiţia prin hotărâre de consiliu local.

 

Abia în 2013 şi-au dat greaţa şi au inspectat toaletele

 

Şi în 2011 când s-a luat în discuţie prima dată subiectul, dar şi anul trecut când municipalitatea s-a gândit să facă totuşi ceva concret, reprezentanţii instituţiei susţineau că investiţia va cuprinde modernizări şi reabilitări interioare. Astfel, s-a decis că se impune confecţionarea şi montarea a două copertine peste cele două intrări corelate cu arhitectura centrului istoric, amenajări ambientale exterioare.

De asemenea, inspectorii Primăriei Bistriţa au verificat chiar în teren situaţia şi au constat că lucrările de modernizare se impun, deoarece la exterior tencuiala de pe parapete este degradată, finisajele interioare (tencuielile, pardoselile şi zugrăvelile) sunt deteriorate, instalaţiile aferente sunt şi ele deteriorate şi nu există sisteme de încălzire şi de ventilaţie.

Drept urmare, s-a ajuns la concluzia că toate aceste aspecte trebuie remediate şi, totodată, trebuie introdus un sistem de încălzire şi ventilaţie. Pentru aceste lucrări, municipalitatea a pus la dispoziţie 50.000 de euro, adică circa două miliarde de lei vechi, chit că acestea urmau să fie executate în regie proprie, adică de angajaţii Direcţiei de Servicii Publice din cadrul Primăriei Bistriţa. Asta în condiţiile în care vorbim doar de cele două toalete publice aflate chiar lângă Biserica Evanghelică, una pentru femei şi una pentru bărbaţi.

 

50.000 de euro pe mai nimic

 

Timpul alocat execuţiei propriu zise a lucrărilor de reabilitare şi modernizare în valoare de 50.000 de euro a durat foarte mult, aproape un an, având în vedere că nu era vorba de lucrări de anvergură. Dar să vedem care sunt practic lucrările care au fost executate de angajaţii Direcţiei de Servicii Publice din cadrul Primăriei Bistriţa în tot acest răstimp.

La intrare a fost înlocuită gresia şi faianţa, cu plăci de granit. Faianţă nouă a fost montată şi în interior, însă nu peste tot, fiindcă există porţiuni în care a fost lăsată cea veche şi fisurată. Tot în interior, gresia nu a fost deloc înlocuită, ci a fost lăsată tot cea veche. Au fost montate oglinzi. De asemenea, au fost schimbate instalaţiile şi au fost montate sisteme de ventilaţie şi încălzire. În ce priveşte tâmplăria, au fost montate câteva uşi noi din tâmplărie PVC.

Vasele de toaletă şi pişoarele au fost şi ele înlocuite însă nu sută la sută, fiindcă şi în acest caz au mai rămas din cele vechi.

La exterior, treptele de la cele două intrări au fost pavate cu plăci de granit, iar balustradele au fost înlocuite cu altele din inox. De asemenea, a fost confecţionată o copertină cu tâmplărie din lemn şi geam de termopan.

 

Alţi bani pentru grupuri sanitare folosite o dată pe an

 

O sumă aproape egală a fost cheltuită în 2012 şi pentru lucrările de construire a grupurilor sanitare din Heidenfeld, pentru care municipalitatea a pus la dispoziţie în cadrul 95 de metri pătraţi pentru a fi construită spaţiul în care urmau să funcţioneze acestea. În urma unei licitaţii, contractul a fost atribuit firmei Creativ Group SRL a cărei ofertă a fost de 151.775 lei (aproximativ 35.000 euro).

În spaţiul de 95 m.p., conform memoriului tehnic, urmau să funcţioneze grupuri sanitare – câte trei cabine pentru bărbaţi şi trei pentru femei şi o cabină pentru persoane cu dizabilităţi, dotate cu vas wc, lavoare şi pişoare pentru bărbaţi. Cabinele wc urmau să fie realizate din panouri de aluminiu. În acelaşi document se mai preciză că trebuie realizate cabine dotate cu duş şi cadă de duş (n. r. două la număr). Accesul la cele doua grupuri sanitare urma să fie făcut printr-un hol care să aibă rolul şi de spaţiu tampon. De asemenea, a fost prevăzută şi o cameră de serviciu pentru personalul de întreţinere. Clădirea a fost prevăzută şi cu rampă de acces pentru persoanele cu dizabilităţi. Toată tâmplăria din interior trebuia realizată din aluminiu cu folie albă.

wcinterior vechiinterior nou toaleta

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.