După ce anul trecut a beneficiat de o reducere de 50% la taxele și impozitele locale, Hotel Diana plusează și anul acesta și cere o reducere similară de la Primăria Bistrița. Instituția, însă, spune NU și mai și bagă și Consiliului Concurenței în ecuație, cerându-i avizul.

Printr-o adresă timisă la data de 6 octombrie, reprezentanții Hotelului Diana au cerut Primăriei Bistrița reducerea impozitului anual pe clădiri cu 40%. Unitatea de cazare mizează pe restricțiile datorate pandemiei de Coronavirus care i-au închis ușile. Administratorul hotelului susține că unitatea de cazare ar fi fost închisă nu mai puțin de jumătate de an, până la mijlocul lui 2021.

„Prin prezenta vă informăm că unitatea noastră «Hotel Diana» a fost închisă în perioada 19.12.2020-01.06.2021 datorită restricțiilor cu pandemia de Coronavirus în situația de alertă sau situația de urgență, perioadă în care grupurile turistice și mesele comune au fost anulate, iar personalul a fost în șomaj tehnic. Având în vedere cele mai sus arătate, vă rugăm să ne sprijiniți în reducerea impozitului anual cu 40% din impozitul pe clădiri”, se arată în adresa trimisă de Hotel Diana Primăriei Bistrița.

Adresa respectivă a fost discutată și în ședința de Consiliu Local de săptămâna trecută, iar Direcția Economică a venit cu un răspuns deloc favorabil pentru societatea comercială.

Direcția Economică a Primăriei se adresează Consiliului Concurenței

În răspunsul în cauză, Direcția Economică spune că trebuie cerut avizul Consiliului Concurenței pentru o asemenea scutire de taxe. Asta pentru că hotărârea în baza căreia Hotel Diana a beneficiat anul trecut de reduceri de taxe s-a referit strict la 2020. Anul acesta consilierii locali n-au mai aprobat nicio reducere de taxe pentru firmele bistrițene afectate de pandemia de Covid.

„Conform prevederilor OUG nr. 77/2014 privind procedurile naționale în domeniul ajutorului de stat, precum și pentru modificarea și completarea Legii concurenței nr. 21/1996, cu modificările și completările ulterioare, orice proiect de măsură susceptibilă a reprezenta ajutor de stat sau ajutor de minimis se transmite Consiliului Concurenței în vederea avizării. Totodată, la art. 3, alin (4) din OUG 77/2014 se menționează că „Instituirea măsurilor de ajutor de stat sau de minimis se va face în urma unor analize de oportunitate și impune inițiatorului/furnizorului, după caz, elaborarea, în condițiile legii, a unor acte normative sau administrative, după caz, prin care se instituie scheme de ajutor de stat sau de minimis sau ajutoare de stat individuale de minimis, care trebuie să prevadă cel puțin următoarele elemente: obiectivul, modalitatea acordării ajutorului de stat sau de minimis, beneficiari, perioada de aplicare, cuantumul fondurilor alocate în acest scop din bugetul furnizorului, prevederea europeană aplicabilă în temeiul căreia a fost instituită măsura de ajutor de stat sau de minimis, în conformitate cu legislația în domeniu”, se arată în răspunsul formulat de Direcția Economică a Primăriei Bistrița.

Anul trecut, Consiliul Local a adoptat o hotărâre care a permis acordarea unor facilități fiscale de scutire/reducere a impozitului/taxei pe clădiri nerezidențiale, în cazul în care firmele respective au fost afectate de epidemia de Covid-19.

Inclusiv Diana MDI International SRL a solicitat și beneficiat anul trecut de această reducere fiscală. Hotelul a avut parte de o reducere cu 50% a impozitului pe clădiri aferent anului 2020. Valoarea reducerii fiscale ajungea la 16.442 de lei.

„Consiliul Local are posibilitatea de a acorda scutiri de la plata impozitului/taxei pe clădiri pentru clădirile aflate în proprietatea operatorilor economici, însă trebuie avut în vedere că orice intenție de acordare a unei facilități fiscale în beneficiul unui operator economic trebuie să se realizeze doar pe baza unui ajutor de stat elaborat în condițiile legii, care are un obiectiv specific ajutorului de stat, cu respectarea regulilor de compatibilitate în ceea ce privește distorsionarea concurenței”, se mai arată în răspunsul dat de Direcția Economică.

Administratorul hotelului, acuzat de proxenetism!

Chiar înainte cu câteva luni ca pandemia de Covid-19 să își facă de cap și să impună restricții, la final de 2019, Hotel Diana era în mijlocul unui scandal penal, în care era implicat tocmai administratorul unității de cazare.

Ioan Rus, administratorul Hotelului Diana, era arestat preventiv, fiind acuzat de proxenetism. Acesta, în calitatea administrator al unității de cazare, ar fi înlesnit practicarea prostituției, prin punerea la dispoziție a camerelor hotelului unor femei care practică prostituția, fără a le înregistra în registrul de evidență a persoanelor cazate.

Directorul unității de cazare, Garofița Moldovan ar fi tolerat și facilitat practicarea prostituției în incinta unității de cazare, în sensul că ar fi instruit recepționerii cu privire la tarifele practicate și nu ar fi denunțat practicarea prostituției în incinta hotelului către autorități. Faptele ar fi fost comise în perioada august-noiembrie 2019.

„Împrejurarea că inculpatul, cu intenție, a înlesnit practicarea prostituției prin punerea la dispoziție a camerelor hotelului diferitelor personaje de sex femeiesc care prestau servicii sexuale contracost, reiese și din împrejurarea că inculpatul se interesa frecvent la recepție de numărul escortelor cazate în hotel, întrebând recepționerii dacă sunt cazate „fetițe” respectiv „priveghetori”, solicitând totodată și informații personale despre acestea (cum arată, de unde sunt, câți ani au sau dacă au sau nu clienți)”, precizează procurorii.

La acea dată, procurorii au cerut judecătorilor să pună lacătul pe hotel preț de 60 de zile. Instanța n-a fost de acord cu această propunere, hotărând ca firma să nu poată intra în insolvență, dizolvare sau lichidare. De asemenea, instanța a impus o cauțiune în valoare de 50.000 de lei.

Cu doar câteva luni înainte ca administratorul și directorul hotelului să fie luați pe sus de polițiști, erau eliberate din hotel mai multe tinere, care erau obligate să se prostitueze acolo.

Asta după ce o tânără din București a reușit să își anunțe mama că este sechestrată într-o cameră de hotel de către trei tineri și că a fost forțată să se prostitueze. Tânăra a fost eliberată într-o acțiune a poliției bistrițene.

La jumătatea lunii noiembrie au fost arestate două femei, mamă și fiică, fiind acuzate de trafic de persoane și proxenetism. La circa o săptămână distanță a fost luat pe sus administratorul Ioan Rus și directoarea Garofița Moldovan.

Nici administratorul Ioan Rus și nici directoarea Garofița Moldovan n-au fost încă trimiși în judecată. Mai mult, la începutul anului 2020, cei doi au scăpat inclusiv de măsura preventivă a controlului judiciar.

Andreea Moldovan

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.