Zilele trecute, minunea s-a produs: Hotel Castel Dracula, din Pasul Tihuța, a fost vândut. Asta după ce proprietarul fabulosului hotel a încercat ani de zile să ajungă la un acord cu posibilii investitori și să îl vândă. A reușit însă lichidatorul, care se ocupă de insolvența grupului de firme puse pe picioare de Ioan Moldovan.

După cum relata Gazeta de Bistrița de curând, peste 60 de firme, bănci și instituții publice îi suflă în ceafă lui Ioan Moldovan, cândva pe lista celor mai bogați români, pentru a-și recupera datoriile.

Cele mai importante trei firme ale sale, Combis, Agro-Invest și Hotel Coroana de Aur sunt în insolvență, chiar la cererea sa. O parte din bunurile deținute a reușit să le vândă chiar el, un bun exemplu fiind clădirea de la Han. Altă parte se chinuie să valorifice lichidatorul.

Hotel Castel Dracula a fost scos la vânzare pentru 7 milioane de euro, în prima fază, în 2018. Ulterior, prețul a scăzut la 4 milioane de euro, însă nici așa nu a făcut cu ochiul investitorilor, Ioan Moldovan luând hotărârea să îl închidă, pentru a mai tăia din costurile de funcționare, având în vedere faptul că turiștii nu prea se înghesuiau. Hotelul a fost evaluat, de curând, la doar 1,6 milioane de euro. Acesta a fost scos la licitație de lichidator săptămâna trecută

Surse Gazeta de Bistrița spun că Hotel Castel Dracula a fost vândut în urma unei licitații online. Bijuteria neșlefuită din Pasul Tihuța a fost vândută pentru 1,6 milioane de euro. Cine a luat-o încă nu se știe și nici ce planuri are cu castelul.

Au mai fost scoase la vânzare halele de la Odyseia, un fost restaurant din zona gară lăsat în paragină, Hotel Coroana de Aur și Hotel Codrișor. Clădirea de la han a fost vândută deja cu 700.000 de euro, suma fiind folosită de Moldovan pentru a achita o parte din datoriile acumulate de omul de afaceri la stat.

Ridicat și gândit de Misiuga, exploatat de Moldovan

Hotelul, o adevărată atracție turistică, se întinde pe 4.097 de metri pătrați și are trei etaje. Acesta are 140 de locuri de cazare, un restaurant, o cramă, două bucătării, o terasă și o zonă specială de agrement, unde doritorii pot să în întâlnească pe contele Dracula.

Acesta a fost gândit de Alexandru Misiuga, șef al turismului din Bistrița-Năsăud în perioada comunistă. În prima fază, acesta a purtat numele Hotel Tihuța, fiind schimbat după Revoluție.

Ioan Moldovan a pus mâna pe acest hotel în anii `80, când l-a preluat în gestiune. În prima fază, omul de afaceri a luat contact cu castelul ca simplu bucătar. La începutul anilor `90, acesta a reușit să cumpere hotelul.

După ce a pus mâna pe Hotel Castel Dracula, Ioan Moldovan se pare că nu a prea investit mare lucru în clădire și nici măcar în servicii. Asta în ciuda faptului că Hotel Castel Dracula era o adevărată atracție turistică, anual fiind vizitat de mulți străini cu dare de mână, mai ales în perioada Halloween-ului, sărbătoare reprezentativă pentru acest obiectiv.

A cerut insolvența pentru trei firme de top

Ioan Moldovan a cerut insolvența pentru Combis, Agro-Invest Prod și Hotel Coroana de Aur SRL, optând pentru o cerere comună de intrare în insolvență. Lucrurile sunt mai alambicate decât par la prima vedere.

La masa credală s-au înscris peste 60 de entități. Printre ele se numără și Oficiul Registrului Comerțului, Aquabis, Administrația Fondului pentru Mediu, Direcția Generală de Administrare a Marilor Contribuabili, Primăria Bistrița, Administrația Națională Apele Române sau Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Bistrița-Năsăud.

Printre cei care speră să recupereze bani de la Ioan Moldovan se numără și mai multe bănci. Pe listă regăsim CEC Bank, Banca Transilvania sau Banca de Export – Import a României Eximbank. Culmea, pe lista de creditori apar și firme de-ale lui Moldovan. Astfel, potrivit bistrițabusiness.ro, Agro-Carn Food Company are de recuperat de la grupul de firme peste 10 milioane de lei.

Agro Invest Prod a fost împrumutată de Banca Transilvania cu 34,8 milioane de lei, Combis cu 14,2 milioane de lei și Hotel Coroana de Aur cu 28,4 milioane de lei. CEC Bank-ul a împrumutat firmele cu 6 milioane de lei.

Și firmele din grupul de insolvență au datorii una la alta. Combis și Hotel Coroana de Aur au de recuperat 14,4 milioane de lei și respectiv aproape un milion de lei de la Agro Invest Prod. Agro Invest Prod are de recuperat 11,3 milioane de lei de la Combis.

Tabelul de creanțe nu este încă definitiv, cel definitiv urmând să fie aprobat de instanță, cel mai probabil la următorul termen de judecată, stabilit pentru toamna acestui an.

Anul 2019, „negru” pentru afacerile lui Moldovan

Pentru 2019, Combis SA a raportat o cifră de afaceri de 32.4 milioane de lei și pierderi de 2,3 milioane de lei. Din cei aproape 150 de angajați, societatea a rămas cu 92 anul trecut. Datoriile firmei treceau de 31,3 milioane de lei.

În 2018, Combis a raportat o cifră de afaceri de 34 de milioane de lei și un profit net de 3.7 milioane de lei, iar în 2017 cifra de afaceri trecea de 50 de milioane de lei, însă raporta pierderi de 635.346 de lei și datorii pe măsură: 36,7 milioane de lei.

Pierderi a raportat pentru anul trecut și Agro Invest Prod. Mai exact, în 2019 cifra de afaceri ajungea la 28 de milioane de lei, iar pierderile treceau de 1,6 milioane de lei. Datoriile ajungeau la 61,5 milioane de lei. Numărul de angajați a scăzut drastic, de la 205 câți erau în 2017 la 73.

În 2018, cifra de afaceri era aceeași, însă pierderile erau puțin mai mici : doar 22.595 de lei. Pierderi s-au înregistrat și în 2017, când cifra de afaceri se apropia de 85 de milioane de lei. Pierderile înregistrate ajungeau însă la 2,2 milioane de lei. Atunci s-au înregistrat și cele mai mari datorii, de 68,4 milioane de lei.

Situația nu stă cu mult mai bine nici în cazul Hotel Coroana de Aur SRL, care a înregistrat în 2019 o cifră de afaceri de 7,7 milioane de lei și pierderi de aproape două milioane de lei. Și în acest caz numărul de angajați s-a redus drastic, scăzând de la  76 (2018) la doar 10.

2019 este primul an în care SRL-ul a înregistrat pierderi, deși datorii are de ani buni. Acestea, însă s-au diminuat în ultimii ani. Astfel, dacă în 2016 datoriile treceau de 6 milioane de lei, în 2019 acestea se apropiau de 3 milioane de lei.

Familia Moldovan nu renunță, însă, la afaceri. Soții Moldovan mai dețin două firme: Agro-Carn Food SRL și Agro Carn Food Company SRL. Agro Carn Food SRL a fost înregistrată în 2012, însă nu a fost folosită până în 2018, când a și înregistrat o cifră de afaceri de 31,5 milioane de lei și un  profit net de 1,5 milioane de lei.  În 2018, aceasta figura cu 66 de angajați.

Pentru 2019, Agro Carn Food SRL a raportat o cifră de afaceri de doar 1,6 milioane de lei, un profit de 423.041 de lei și datorii de peste 3 milioane de lei. În 2019 apare și surpriza, din cei 66 de angajați, rămâne pe firma respectivă doar 1.

Agro Carn Food Company SRL, care a fost înființată în 2018 pare să îi fi luat locul. Astfel, pentru 2018, firma a raportat o cifră de afaceri de 6,4 milioane de lei și un profit de 900.000 de lei. Atunci avea doar 18 angajați.

Andreea Moldovan

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.